Strona główna Grupy pl.rec.ogrody sok z jabłek

Grupy

Szukaj w grupach

 

sok z jabłek

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 28


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-08-02 18:37:44

Temat: sok z jabłek
Od: "Dirko" <d...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Hejka. Spadami Closa zasilałem do tej pory głównie kompostownik, tym
bardziej, że owoce są niestety podziobane przez ptaszory, osy i szerszenie.
:-( Jednak dzisiaj przynieśliśmy wiadro jabłek do domu i po długim namyśle
zostały przepuszczone przez sokowyżymałkę. Sok jest kapitalny do picia tylko
jak go zakonserwować, żeby można go było przechować chociaż przez kilka
tygodni?
Ten dzisiejszy sok został dodany do soku z czarnych porzeczek z
sokownika (w trakcie parowania) i po dosłodzeniu i zapasteryzowaniu powinien
w piwnicy dotrwać nawet do wiosny - mam nadzieję. :-) Myślę, że sok z
późniejszych odmian jabłek dodamy do soku z aronii. Aha, próby parowania
jabłek w sokowniku (nawet razem z innymi owocami) nie są udane. :-(
Pozdrawiam przetworowo Ja...cki

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-08-02 18:49:52

Temat: Re: sok z jabłek
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Dirko" <d...@n...pl> wrote in message
news:eaqref$5m8$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Hejka. Spadami Closa zasilałem do tej pory głównie kompostownik, tym
> bardziej, że owoce są niestety podziobane przez ptaszory, osy i
> szerszenie.
> :-( Jednak dzisiaj przynieśliśmy wiadro jabłek do domu i po długim namyśle
> zostały przepuszczone przez sokowyżymałkę. Sok jest kapitalny do picia
> tylko
> jak go zakonserwować, żeby można go było przechować chociaż przez kilka
> tygodni?
> Ten dzisiejszy sok został dodany do soku z czarnych porzeczek z
> sokownika (w trakcie parowania) i po dosłodzeniu i zapasteryzowaniu
> powinien
> w piwnicy dotrwać nawet do wiosny - mam nadzieję. :-) Myślę, że sok z
> późniejszych odmian jabłek dodamy do soku z aronii. Aha, próby parowania
> jabłek w sokowniku (nawet razem z innymi owocami) nie są udane. :-(
> Pozdrawiam przetworowo Ja...cki

Zrób jabłecznik - inaczej cydr - o ile lubisz piwo - nada się.
Kup duży rondel o grubych ściankach i dnie, taki 30 litrowy i możesz
smażyć marmolady - ale takie na dawny sposób - zgęszczone do konsystencji
prawie pasty do butów - wylewało się nią, na gorąco, skrzyneczki wyłożone
pergaminem i zaostawiał do wystygnięcia i zastygnięcia. Później można było
to kroić na bloczki - dawać dzieciom zamiast cukierków i batonów.
Możesz z części zrobic ocet owocowy - trzeba trzymać w chłodzie bo nie
jest zbyt trwały - najlepsze są butelki niezwrotne po piwie - trzeba kupić
kapsle i kapslownicę - łatwe w użyciu.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-08-02 21:33:31

Temat: Re: sok z jabłek
Od: tomek <a...@m...kota.pl> szukaj wiadomości tego autora

Sok jest kapitalny do picia tylko
> jak go zakonserwować, żeby można go było przechować chociaż przez kilka
> tygodni?
Dosłodzić, zlać do butelek i zapasteryzować. Wielokrotnie to robiłem i
soczek bez problemu wytrzymuje całą zimę. Poźniej pojawia się troszke
osadu, czyli przed użyciem wstrząsnąc. Jak lubisz możesz do tego soku
dodać troche kropli miętowych z apteki - wychodzi super smak.
Pozdrawiam
Tomek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-08-03 05:28:30

Temat: Re: sok z jabłek
Od: Udziadeksu?@wro.vectranet.pl szukaj wiadomości tego autora

Dirko wrote:
> :-( Jednak dzisiaj przynieśliśmy wiadro jabłek do domu i po długim namyśle
> zostały przepuszczone przez sokowyżymałkę. Sok jest kapitalny do picia
> tylko jak go zakonserwować, żeby można go było przechować chociaż przez
> kilka tygodni?
Zlać do słoików twistów o takiej pojemności aby po otwarciu nie trzeba ich
było przechowywać czyli 0,2 - 0,3 l.
Pasteryzować przez pół godziny. Następnego dnia pasteryzować ponownie.
Postawić w chłodnym i ciemnym miejscu.
--
Pozdrawiam
Dziadek 2
Używaj Linuksa. Bądź legalny.
Czytaj www.linux.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-08-03 05:48:35

Temat: Re: sok z jabłek
Od: "basia" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Cześć:)
Co roku robię masę soku z jabłek do słoiczków, jest tak dobry,ze nie
dotrzymuje wiosny.

Mam taką czeską maszynkę ( jak do mięsa) ale z sitkiem w środku. Z przodu
wychodzą śmieci a z boku wylewa się sok.( Sokowirówka nie zdaje egzaminu, za
dużo musu)
Jabłka myję i kroję, ze skorką i z gniazdami nasiennymi ( ponoć to wszystko
ma masę pozytecznych składników).Usuwam tylko zarobaczenia.
Potem szukam jelenia, który to przepusci. Przewaznie to ja :)
Sok wlewam porcjami na gęste sito, które leży na garnku. W garnczku zbiera
się sok, który pasteryzuję w małych słoiczkach twist ( jak po dżemie lub
majonezie). Jeśli ktoś lubi może lekko dosłodzić, ale przy słodkich jabłkach
nie trzeba.
Acha- na tym sitku zbiera się mus, który zaraz zjadają domownicy, albo
dodaję do niego cynamonu, cukru i pasteryzuję w słoiczkach. Zabawa na
całego, ale mam i sok, i pyszny mus do naleśników w zimie.

W tym roku zamierzam podwoić produkcję soku, gdyż zawsze go braknie, a
jabłka na wiosnę musze wyrzucać, bo nie zjadamy.
Zalety soku : pyszny, własny, bez konserwantów, wspaniały smak i zapach.
Niech sie schowają płuczyny w kartonach ze sklepu.
Wada : no własciwie to może nie wada- nie jest klarowny.
Na etapie zbierania soku w garnczku można dodać parę kropli oliwy, aby się
nie utleniał i zmieniał kolor.
Ale to naprawdę pijacym nie przeszkadza- samo zdrowie wszak ! :)

Trzymac w piwnicy- nic się z tym nie dzieje.
Powodzenia !
basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-08-03 05:52:53

Temat: Re: sok z jabłek
Od: "basia" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

i nie dodałam najwazniejszego- on się też nadaje do mieszania z wódką (
żubrówką lub czystą)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-08-03 06:53:58

Temat: Re: sok z jabłek
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dirko wrote:
(...)
> Sok jest kapitalny do picia tylko
> jak go zakonserwować, żeby można go było przechować chociaż przez kilka
> tygodni?

Pasteryzować.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-08-03 08:25:59

Temat: Re: sok z jabłek
Od: "skryba" <z...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dirko" <d...@n...pl> napisał w wiadomości
news:eaqref$5m8$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Aha, próby parowania
> jabłek w sokowniku (nawet razem z innymi owocami) nie są udane. :-(
> Pozdrawiam przetworowo Ja...cki
>
Dziwne.
Zeszłego roku właśnie tak przerabialiśmy jabłuszka.
Był pyszny sok nie wymagający pasteryzacji.
Jabłka były obierane ze skórki, ćwiartowane, usunięte gniazda
nasienne.
Oprócz soku pozostawała pulpa.
Po odparowaniu pulpy na maleńkim ogniu (w brytfannie) i dodaniu
żelfixu
uzyskaliśmy świetny dżem jabłkowy.
Kombinacje dżemu jabłkowego z jeżyną, śliwką,
brzoskwinią lub aronią były zajefajne.
Można także kupażować z dynią.
:-)
Te ze sklepu nawet się przy nich nie umywają.

Jabłko jabłku nierówne.
Jedne dają dużo soku mało pulpy a inne odwrotnie
;-)
Pozdrawiam słoikowo
skryba



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-08-03 11:09:18

Temat: Re: sok z jabłek
Od: "Dirko" <d...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

W wiadomości news:ear5nr$uit$1@news.lublin.pl tomek <a...@m...kota.pl>
napisał(a):
>
> ... Jak lubisz możesz do
> tego soku dodać troche kropli miętowych z apteki - wychodzi super
> smak.
>
Hejka. Będę dodawał do słoików z sokiem zielone listki. Mam sporo mięty
na działeczce. :-)
Pozdrawiam naturalnie Ja...cki

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-08-03 11:15:54

Temat: Re: sok z jabłek
Od: "Dirko" <d...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

W wiadomości news:eas17e$pvc$1@wroclaw.wro.vectranet.pl Użytkownik
<Udziadeksu?@wro.vectranet.pl> napisał(a):
>
> Zlać do słoików twistów o takiej pojemności aby po otwarciu nie
> trzeba ich było przechowywać czyli 0,2 - 0,3 l.
> Pasteryzować przez pół godziny. Następnego dnia pasteryzować
> ponownie. Postawić w chłodnym i ciemnym miejscu.
>
Hejka. Robimy soki w słoikach o poj. 0,9 litra, bo tak jest szybciej.
Zaczęty słoik ;-) czeka na dopicie w lodówce, żeby w nim sok się nie popsuł.
:-)
Pozdrawiam chłodniczo Ja...cki

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Topinambur
Topinambur
NA CZASIE
co to za kwiat?
Meble ogrodowe/tarasowe=> z jakiego drewna ???

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Cięcie wysokich tui
Krzew-drzewo
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »