| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-04 22:09:10
Temat: sos grzybowy - dlugieCzesc,
Onegdaj poslalam na grupe kilka przepisow na curry. Sa one efektem
eksprymentowania w mojej wielosmakowej/wielokulturowej rodzinie.
Wtedy tlumaczylam je w pocie czola na polski, martwiac sie czy aby podalam
wystarczajaco szczegolow. Nie dostalam zadnego oddzewu, wiec obiecalam sobie,
ze jesli kiedykolwiek, cokolwiek na grupe to moze miniej
egzotyczne/skladnikochlonne.
Takoz tez kopiuje z jednej z najwspanialszych ksiazek kucharskich jakie mam na
swojej uginajacej sie polce.
"Kuchnia Neli", Nela Rubinstein
zona Artura Rubinstejna, corka Emila Rubinstejna.
Sos grzybowy
Pasuje do gotowanej wolowiny, mielonych kotletow, kurczaka, wszelkich kasz i
warzyw.
3 szklanki
2 szklanki posiekanych grzybow (samych kapeluszy)
2 lyzki stolowe utartej cebuli
2 lyzki stolowe masla
2 lyzki stolowe maki
2 szklanki (1/2 l) bulionu wolowego lub z kurczaka lub
2 kostki bulionowe rozpuszczone w 2 szklankach wody
(lepiej dodac mniej ina poczatku i dolewac w miare
potrzeby aby nie bylo za slone)
6 lyzek stolowych smietany(uzywalam czesto tej niskoprocentowej)
sol i pieprz do smaku
Grzyby i cebule usmazyc na masle, az puszczony przez grzyby sos czesciowo
wyparuje. Posypac maka i dobrze wymieszac. Dodac goracego bulionu, postawic na
malym ogniu i mieszac tak dlugo, az sos zgestnieje i nie bedzie czuc smaku maki
(tutaj mozemy dawkowac bulion zrobiony z kostki aby nie przesadzic).
Podprawic smietana, sprobowac, przyprawic sola, pieprzem.
PS. Moja uwaga. Ja zawsze robie go z pieczarek, ale pewnie za szlachetniejszych
grzybow bedzie jeszcze smaczniejszy.
iza
PS.wiecej przepisow w miare mozliwosci, chyba, ze kazdy z was posiada te
ksiazke a wtedy nie bedzie to potrzebne :-))
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-07 17:35:24
Temat: Re: sos grzybowy - dlugie
Użytkownik <i...@y...com> napisał w wiadomości
news:0f31.00000000.3aa2bd05@newsgate.onet.pl...
...
> Takoz tez kopiuje z jednej z najwspanialszych ksiazek kucharskich jakie
mam na
> swojej uginajacej sie polce.
>
> "Kuchnia Neli", Nela Rubinstein
> zona Artura Rubinstejna, corka Emila Rubinstejna.
>
No wlasnie, duzo slyszalam o tej ksiazce, a nie mam pojecia, gdzie ja kupic
...:-(
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |