| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-04-02 21:19:52
Temat: sos winegretWitam wszystkich!
Jadlam kiedys przystawke: salata z sosem i orzechami i do tego ser (typu
camembert). Ogolnie nie lubie salaty, ale w tej kompozycji bardzo mi
smakowala i chcialabym zrobic taka przystawke w domu. Niestety nie mam
pewonsci jaki sos zostal uzyty do polania salaty, przypuszczam, ze winegret.
Czy ktos z grupowiczow moze mi podac przepis na ten sos?
Z gory dziekuje
Aga N
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-04-03 19:18:03
Temat: Re: sos winegret
Aga N wrote in message ...
>Witam wszystkich!
>Jadlam kiedys przystawke: salata z sosem i orzechami i do tego ser (typu
>camembert). Ogolnie nie lubie salaty, ale w tej kompozycji bardzo mi
>smakowala i chcialabym zrobic taka przystawke w domu. Niestety nie mam
>pewonsci jaki sos zostal uzyty do polania salaty, przypuszczam, ze
winegret.
>Czy ktos z grupowiczow moze mi podac przepis na ten sos?
>
>Z gory dziekuje
>Aga N
>
Przepis na egzotyczne vinigrette ( bez tluszczu ):
sok z 4-5 pomaranczy
1/3 szklanki octu ryzowego
1 lyzka stolowa miodu
1 lyzka stolowa posiekanej szalotki
1 lyzeczka od herbaty posiekanego czosnku
sol i pieprz do smaku
Zmieszac wszystko i dac postac przynajmniej 1 godzine przed uzyciem.
Yogurtowy vinigrette
2/3 szklanki zwyklego yogurtu
1 lyzka stolowa soku z cytryny
1 lyzka stolowa bialego octu
1 lyzka stolowa musztardy
1 zabek czosnku ( zmiazdzonego)
Zmieszac wszystko i dac postac przynajmniej 1 godzine przed uzyciem.
Moje vinigrette
Troche balsamicznego octu
Troche oliwy z oliwek
Ciutka dijon musztardy
Zmieszac wszystko i dac postac przynajmniej 1 godzine przed uzyciem.
Sorry, ale ja to robie "na oko" ale proporcja oliwy i octu jest ok 50/50
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |