| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-29 09:05:22
Temat: sosik do lososia?nadeszla wielkopomna chwila -rodzice i tesciowie w sobote przybywaja z
wizytacja, w zwiazku z czym postanowilam uraczyc ich m.in. lososiem, ale
nie mam pomyslu na sosik, czy ktos moglby mi cos podpowiedziec?
z gory dziekuje za pomoc
ANIA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-29 09:25:17
Temat: Re: sosik do lososia?
Ania Wojciechowska wrote:
>
> nadeszla wielkopomna chwila -rodzice i tesciowie w sobote przybywaja z
> wizytacja, w zwiazku z czym postanowilam uraczyc ich m.in. lososiem, ale
> nie mam pomyslu na sosik, czy ktos moglby mi cos podpowiedziec?
> z gory dziekuje za pomoc
robilam kiedys lososia wg przepisu z mniammniama - zapieknaego w sosie
smietanowo-czosnkowo-pietruszkowo-serowym. proporcje tak naprawde mozesz
sobie sama dobrac.
--
anna
http://mitica.w.interia.pl
zawsze szukałam krajobrazów przedboskich.
stąd moja słabość do Chaosu.
(za e.cioranem)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-29 17:22:09
Temat: Re: sosik do lososia?
"Ania Wojciechowska" <s...@p...onet.pl> wrote in message
news:01c2c774$ef4f98a0$8b5a9c95@ZMN059A.if.uj.edu.pl
...
> nadeszla wielkopomna chwila -rodzice i tesciowie w sobote przybywaja z
> wizytacja, w zwiazku z czym postanowilam uraczyc ich m.in. lososiem, ale
> nie mam pomyslu na sosik, czy ktos moglby mi cos podpowiedziec?
> z gory dziekuje za pomoc
>
> ANIA
Proponuje sos musztardowy wg przepisu Przemka Koziarskiego ( 1999 rok ).
Cytuje : W rondelku zagotuj 50 ml wina bialego wytrawnego i 50 ml rosolu
drobiowego ( ja czasami dawalem z kostki ), zredukuj o plowe, lekko przypraw
sola, bialym pieprzem, dodaj 2 lyzeczki musztardy ( dobrej, najlepiej z
Dijon ) , wymieszaj i dolej ok. 100 ml smietany 30% (najlepiej creme
fraiche ), gotuj az bedzie lekko gesty, polej usmazone steki z lososia i
przybierz swiezymi liscmi szalwi.
Uwagi w nawiasach sa moje, zamiast szalwi mysle, ze moze byc natka
pietruszki lub koperek. Bardzo wazna jest dobra musztarda. Wielokrotnie
robilem ten sos i zawsze bardzo wszystkim smakowal.
Pozdrowienia
Bask
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-29 17:32:51
Temat: Re: sosik do lososia?ale
> nie mam pomyslu na sosik, czy ktos moglby mi cos podpowiedziec?
> z gory dziekuje za pomoc
ja najb lubie taki: gestu jogurt, lyzka musztardy miodowej,
lyzeczka curry, sol, pieprz i koperek. Duzo koperku!
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-29 19:05:09
Temat: Re: sosik do lososia (P)
Użytkownik "Ania Wojciechowska" <s...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:01c2c774$ef4f98a0$8b5a9c95@ZMN059A.if.uj.edu.pl
...
> nadeszla wielkopomna chwila -rodzice i tesciowie w sobote przybywaja z
> wizytacja, w zwiazku z czym postanowilam uraczyc ich m.in. lososiem, ale
> nie mam pomyslu na sosik, czy ktos moglby mi cos podpowiedziec?
> z gory dziekuje za pomoc
> ANIA
kiedys buszowalam po sieci i znalazlam taki przepis, nie wiem czyj, zacytuje
go w calosci , moze sie przyda, z gory zastrzegam, ze nie robilam, tylko
sobie skopiowalam do wykorzystania na pozniej. Proponuje, abys zrobila probe
tego sosu zanim go podasz tesciom:))
Jola L-L
.."Nie lubie smazonego lososia. Bedac u przyjaciol w Norwegii pani domu
podala
te potrawe na obiad, mina troche mi zrzedla ... a potem bylo "niebo w
gebie"!
Przepis dostalam i moge Ci tez podeslac
------------------------
Sos do lososia:
1 dl rosolu rybnego (Knorr)
1 cebula
1 lyzka masla
3 dl bialego wina
5 dl smietany
puszka puree pomidorowego (mysle, ze chodzi o
koncentrat pomid-(JL-L)
sol
Sos gotowac ok. 1 godz., dodac troche masla na
koncu.
Filety lososia posypane sola czosnkowa i koperkiem,
pokropione sokiem z cytryny zawinac w folie i wstawic do goracego
piekarnika.
Piec 20 min. w temp. 200 st...."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-29 19:37:39
Temat: Re: sosik do lososia (P)> kiedys buszowalam po sieci i znalazlam taki przepis, nie wiem
czyj, zacytuje
> go w calosci , moze sie przyda, z gory zastrzegam, ze nie
robilam, tylko
> sobie skopiowalam do wykorzystania na pozniej. Proponuje, abys
zrobila probe
> tego sosu zanim go podasz tesciom:))
> Jola L-L
>
> .."Nie lubie smazonego lososia. Bedac u przyjaciol w Norwegii
pani domu
> podala
> te potrawe na obiad, mina troche mi zrzedla ... a potem
bylo "niebo w
> gebie"!
> Przepis dostalam i moge Ci tez podeslac
> ------------------------
> Sos do lososia:
>
> 1 dl rosolu rybnego (Knorr)
> 1 cebula
> 1 lyzka masla
> 3 dl bialego wina
> 5 dl smietany
> puszka puree pomidorowego (mysle, ze
chodzi o
> koncentrat pomid-(JL-L)
> sol
> Sos gotowac ok. 1 godz., dodac troche
masla na
> koncu.
>
> Filety lososia posypane sola czosnkowa i
koperkiem,
> pokropione sokiem z cytryny zawinac w folie i wstawic do goracego
> piekarnika.
> Piec 20 min. w temp. 200 st...."
>
>
> jes tez niezly sos taki: Na maśle i oliwie usmażyć pokrojonego
pora, dolać wino i zredukować, następnie dodać estragon, śmietanę
i, na minutę przed wydaniem potrawy, krewetki. Moga byc te mrozone.
>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |