| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-17 14:29:39
Temat: strogonow -przepis kto ma i podzieli się ??z góry dzięki
codi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-17 14:56:10
Temat: Re: strogonow -przepis kto ma i podzieli się ??
Użytkownik "codi" <m...@b...tpsa.pl> napisał w wiadomości
news:ajlmlf$527$1@news.tpi.pl...
> z góry dzięki
>
> codi
>
moze poszukaj w archiwum
ten temat byl meczony tysiace razy
http://groups.google.com/advanced_group_search?q=gro
up:pl.rec.kuchnia
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-17 19:09:39
Temat: Re: strogonow -przepis kto ma i podzieli się ??
----- Original Message -----
From: "codi" <m...@b...tpsa.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Saturday, August 17, 2002 4:29 PM
Subject: strogonow -przepis kto ma i podzieli się ??
> z góry dzięki
>
> codi
a proszę bardzo - przyzwoity (znaczy klasyczny dosc) przepis jest tu :
http://minilien.com/?8TA3LiIsd8
albo cos takiego:
Piotr Sieniawski napisał(a) w wiadomości:
<7ga3p0$blv$1@sun1000.pwr.wroc.pl>...
Przepis nr 1 najbardziej podstawowy.
Skladniki to najlepsza z dostepnych poledwica wolowa (i nic innego, zadna
cielecina, kurczak czy inna czesc wolowiny), maslo, smietana i ewentualnie
pieczarki.
Robisz tak: na duzej ilosci masla (nie pamietam proporcjai ale zaczalbym
gdzies od pol kostki) podsmazasz poledwice (zalozmy ze 70 dkg - proporcje
musisz sprawdzic lub eksperymwnetowac). Do tego wsadasz peiczarki, co
niektorzy takze ogorki. Mozna dodac troche przecieru pomidorowego, ale nie
weicej niz z dwie trzy lyzki (wszak to nie sos bolonski :). Jak Ci sie
ladnie usmazy ladujesz smietane, mieszasz i przyprawiasz do smaku (duzo
piprzu, bo bedzie mdle). To tyle, pewnie jest sporo wariacji, zwlaszcza
mniej kalorycznych, ale musialbym je sprawdzic w uczonych ksiegach.
Smacznego
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-17 20:16:40
Temat: Re: strogonow -przepis kto ma i podzieli się ??Użytkownik "codi" <m...@b...tpsa.pl> napisał w wiadomości
news:ajlmlf$527$1@news.tpi.pl...
> z góry dzięki
>
> codi
poczytawszy przepisy grupowe osmielam sie poddac pod rozwage stosowane od
czasu do czasu przeze mnie rozwiazanie - osobno przygotowac sos, osobno
mieso. Sos z reguly robie karmelizujac na masle drobne mirepoix z odpadami
po poledwicy, dolewam smietany, sol, papryke slodka w proszku i wywar
cielecy (troche). Gotuje az osiagnie takie polaczenie skladnikow, ktore
lubie. Przecedzam. Ale oczywiscie sos kazdy moze zrobic jak chce, takze z
pomidorami.
Osobno przygotowuje poledwice. Kroje mieso na paseczki , wrzucam na maslo i
szybko obsmazam, aby bylo w srodku dosc surowe. Osalam, ew. troche
opieprzam. Odkladam. Jak sos jest gotowy, zalewam mieso sosem i przez chwile
gotuje (krotka). Dorzucam ew. troche masla. Szybko podaje. Sztuka w tym, ze
dzieki powyzszej procedurze poledwica jest taka jaka powinna byc, czyli
"medium", a nie wygotowana jak w tradycyjnym przepisie.
V.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-17 20:39:33
Temat: Re: strogonow -przepis kto ma i podzieli się ??
Wprawdzie nie sledzilam watku (dosc dlugiego), bo zajrzalam na grupe dzis
wieczorem, ale dodam, ze sos do strogonowa robie moze troche dziwnie, ale
bardzo smacznie. Oprocz wywaru itp. dodaje musztarde chrzanowa :))) A do
tego juz na koncu do calej potrawy (miesa i sosu) pokrojone w kosteczke
ogorki konserwowe. Polaczenie jest rewelacyjne.
Jesli ktos jest ciekaw, niech sprobuje.
Pozdrawiam
--
---------------------------------------------
Basia "Basiek" Kusielczuk
Biomechanical Android Skilled in Infiltration
and Efficient Killing
b...@n...serwery.pl
---------------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |