« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-03-08 14:52:51
Temat: surówkiHej. Jakie o tej porze roku jecie surówki, nie mam pomysłów a bardzo lubię
jesc lekkie surówki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-03-08 16:17:58
Temat: Re: surówkiOd niedawana jestem zafacynowany wszystkimi surówkami na bazie kiełek uważam
że są rewelacyjne ,dodaje sałaty rzymskiej i sos winegret do tego lub w
wersji cięższej z sosem majonezowo czosnkowym
Pozdrawiam JULIUSZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-03-08 17:14:43
Temat: Re: surówki
Użytkownik "nightmen" <nightmen(wytnij to)@poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:espcvm$lp7$1@news.onet.pl...
> Od niedawana jestem zafacynowany wszystkimi surówkami na bazie kiełek
> uważam że są rewelacyjne ,dodaje sałaty rzymskiej i sos winegret do tego
> lub w wersji cięższej z sosem majonezowo czosnkowym
> Pozdrawiam JULIUSZ
>A kiełki to jakie i gdzie?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-03-08 20:40:36
Temat: Re: surówki
>>A kiełki to jakie i gdzie?
>Ja częsciowo hoduje samodzielnie , ale też często kupuje w sklepach w
>marketach są czesto w dziale z surówkami i zdrową żywnością .
Polecam hodowle samodzielna rosną w ciagu 4 dni można wysiać na ligninie ale
tez można użyc kiełkownicy to taka maszyna do uprawy kiełek tania na allegro
23 zł .
Naprawde polecam wszelkie surówki z kiełkami to niezastapione źródło potasu
i witamin
Pozdrawiam JULIUSZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-03-09 09:22:06
Temat: Re: surówki
Użytkownik "ciupa" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:esp7v2$5qn$1@news.task.gda.pl...
> Hej. Jakie o tej porze roku jecie surówki, nie mam pomysłów a bardzo lubię
> jesc lekkie surówki.
1. Marchewka tarta + kwaśabko + cukier + olej i troszkę soli, lub zamiast
oleju - śmietana
2. Jak wyżej ale zamiast jabłka - chrzan
3. Kapusta biała, uszatkować, osolić, rozłożyć np na stolnicy niech
przywiędnie, odcisnąć. I to jest półprodukt, a dalej to wedle fantazji.
Można dodać tartą marchewkę (raczej grubo), siekną cebulkę, pora, utartego
ogórka kiszonego, i co tam jeszcze masz pod ręką. proporcje wg gustu (np.
kukurydzy z puszki - też dobre). Doprawić cukrem, polać olejem.
4. Ogórek kiszony (właśnie taki mocno kwaśny jakie są teraz) w plasterki
(można nie obierać), cebula w piórka. Cebulę na sitko i sparzyć. Pomieszać,
polać olejem.
5. Seler zetrzeć na grubej tarce (w trakcie skrapiać sokiem z cytryny coby
nie pociemniał), kwaśabko też. Można dodać rodzynek. Rodzynki przed dodaniem
namoczyć. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, polać olejem, Zamiast oleju
może być majonez.
6. Pora poplasterkować, sparzyć, dodać kwaśabko, a jak ni masz to ogórka
kiszonego startego na grubej tarce. Do tej surówki pasuje mi jakoś majonez
bardziej niż olej.
7. Sałaty różniste też są w sprzedaży. Masłową to ja robię przeważnie po
polsku czyli ze śmietaną posoloną i posłodzoną, ale te inne - z winegretem.
8. Papryka + pomidor + cebula + oliwa + ocet winy + soli troszkę
No i wiele wiele innych, ale teraz muszę wracać do pracy, która co prawda
nie zając, ale ...
Pozdrawiam - Agnieszka
P.S. O tej porze roku może być problem z kwaśabkiem - w niektórych
przypadkach możan zastąpić sokiem z cytryny
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |