« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-02 20:15:18
Temat: syrop klonowywitam,
znajomy przytargał mi ze stanów syrop klonowy, ale taki czysty, bez
domieszek i nie mam pojęcia jak go wykorzystać...
może wiecie albo macie jakieś pomysły??
pozdrawiam
duśka
--
sklep.akari.pl,
gsm.akari.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-02 20:55:59
Temat: Re: syrop klonowyDnia 2004-06-02 22:15:18 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *duśka* skreślił te oto słowa:
> witam,
>
> znajomy przytargał mi ze stanów syrop klonowy, ale taki czysty, bez
> domieszek i nie mam pojęcia jak go wykorzystać...
> może wiecie albo macie jakieś pomysły??
Do polewania naleśników... mniaaaaam :)
I placuszkow z jabłkami :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-03 10:43:17
Temat: Re: syrop klonowy
Użytkownik "duśka" napisał w wiadomości
>jak go wykorzystać...
do polewania lodow (szczegolnie waniliowych).
Pzdr
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-03 12:07:38
Temat: Re: syrop klonowy
> do polewania lodow (szczegolnie waniliowych).
no tak, ale poza tym czystym mam jeszcze wielką butlę takiego z
domieszkami właśnie do naleśników, lodów itd.
a zupełnie nie wiem co się robi z takim czystym:(
czy używa się go tak samo jak tego z domieszkami??
pozdrawiam
duśka
--
sklep.akari.pl,
gsm.akari.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-03 12:52:52
Temat: Re: syrop klonowyCzesc,
Jadlam kiedys ugotowana marchewke wymieszana z lyzka soku z pomaranczy i
syropem klonowym, pycha! Poza tym poszperalam w notatkach i znalazlam
przepisany z internetu taki dressing do salatek lub dip do warzyw:
2 lyzki syropu klonowego
1 lyzka chrzanu
4 lyzki octu
5 lyzek oliwy z oliwek
1 zabek czosnku
Znalazlam tez upaprana kartke (znaczy - robilam, testowalam...) z przepisem
na marynowanego kurczaka: po rownych ilosciach (w lyzkach stolowych) syropu
klonowego, ostrej musztardy i oleju, plus sol i pieprz do smaku - polac
piersi czy udka kurczaka, marynowac 2-3 godziny i smazyc. Podawalam to
znajomym i nadal mnie odwiedzaja ;-).
Przypomina mi sie tez, ze kiedys robilam z kolezanka, zegnajac lato na jej
zarosnietym ogrodku, calkiem pysznego szejka. Zdaje sie, ze miksowalysmy
wtedy lody waniliowe, mleko i duuuzo syropu klonowego. Dobre bylo. Polewanie
nalesnikow jako tradycje amerykansko-kanadysko-jakastam potwierdzam i dodam,
ze mozna tez polac gorace gofry... Slyszalam, ze syrop klonowy pasuje do
orzechow wloskich, ale pole do popisu w dziedzinie inwencji kulinarnych w
tym wypadku zostawiam innym :-)
Pozdrawiam na slodko,
eM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-03 14:35:11
Temat: Re: syrop klonowy
duśka wrote:
>
>
>> do polewania lodow (szczegolnie waniliowych).
>
>
> no tak, ale poza tym czystym mam jeszcze wielką butlę takiego z
> domieszkami właśnie do naleśników, lodów itd.
> a zupełnie nie wiem co się robi z takim czystym:(
> czy używa się go tak samo jak tego z domieszkami??
>
> pozdrawiam
> duśka
>
>
>
Zastosowań i przepisów jest na prawdę wiele, wspomnę tylko - dla
zorientowania w możliwościach - że prócz wymienionych tutaj pomysłów
smaruje się syropem klonowym pieczoną szynkę, obsmaża w nim młodą
marchewkę itd, czyli używa się go wszędzie tam, gdzie gęsta słodycz z
lekkim posmakiem dymu może pasować.
Te syropy "normalne", ze zwyczajnego sklepu, mieszane - mają zazwyczaj
część syropu klonowego, a reszta, "dopełniacz", to inny syrop (np.
kukurydziany). Więc ich konsystencja jest podobna i smak w jakiejś
mierze też.
Ale szlachetnego, czystego szkoda do marynat itp, również dlatego, że
jest całkiem drogi -- ja bym używał go tylko do akcentów, na przykład
parę kropli na lody orzechowe, albo ćwierć łyżeczki na grillowaną
połówkę brzoskwini.
Pozdrowienia,
Zbyszek
--
http://MrGrill.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-04 12:22:03
Temat: Re: syrop klonowyUżytkownik "duśka" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:c9lcgf$slt$1@inews.gazeta.pl...
> witam,
>
> znajomy przytargał mi ze stanów syrop klonowy, ale taki czysty, bez
> domieszek i nie mam pojęcia jak go wykorzystać...
> może wiecie albo macie jakieś pomysły??
>
> pozdrawiam
> duśka
Mozna z niego zrobic syrop klonowy (wlasciwie po polsku chyba powinno byc:
sos) i dodawac do mnostwa potraw. Ja zawsze przywoze/zamawiam wlasnie taka
klonowa esencje, bo na jej podstawie moge robic, co sie zywnie podoba: w
polaczeniu z podgrzanym z woda cukrem sos klonowy do pancakes (do dzis sie
nie nauczylam mowic na nie nalesniki), jako aromat do ciast i ciasteczek,
jako dodatek do lodow, a takze do mies, szczegolnie ciemnych. Mozna tez
wymieszac z olejem bazowym do zapachow i podgrzac w kominku zapachowym.
Dobre jest z kurczakiem, w formie krowki-mordoklejki. W ogole maple syrup
rules, szczegolnie tez klasy A Dark Amber. Mniam...
Pandora
--
www.fuks-katowice.com/peter
Piotrek i inne takie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-04 12:58:29
Temat: Re: syrop klonowyUżytkownik duśka napisał:
> witam,
>
> znajomy przytargał mi ze stanów syrop klonowy, ale taki czysty, bez
> domieszek i nie mam pojęcia jak go wykorzystać...
> może wiecie albo macie jakieś pomysły??
Mój chłop wlewa do kawy - ale tez myslę, że to profanacja ;)
Eulalka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-04 13:00:55
Temat: Re: syrop klonowyUżytkownik duśka napisał:
> witam,
>
> znajomy przytargał mi ze stanów syrop klonowy, ale taki czysty, bez
> domieszek i nie mam pojęcia jak go wykorzystać...
> może wiecie albo macie jakieś pomysły??
Tak przy okazji... tu:
http://www.kuger.pl/oferta.php?ofertaid=27
można sprawdzić czy dokładnie jest czysty i jakiej klasy.
Eulalka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |