| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-29 15:17:40
Temat: Re: szarlotka z pianą z białek - kto ma przepis?Jerzy wrote:
>
> > Dobra, w takim razie bede improwizowac... :)
> Tylko nie zapomnij podzielić się swoimi doświadczeniami.
Alez naturalnie. :)
Bede sie bawic w weekend, zobaczymy...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-29 15:22:19
Temat: Re: szarlotka z pianą z białek - kto ma przepis?Kaliope wrote:
> Ciasto jest pyszne, ale proporcje sa na baaaaardzo duze ciasto;-))) Moze
> zrob z 3/4 to bedzie akurat, chyba, ze lubisz jak jest duuuuuuzo ciasta;-)))
> jablek daj tyle ile w przepisie;-)))
Lubie jak jest duuuuuuzo ciasta. :)) Szczegolnie jablecznika. ;)
Jablek dam tyle, ile w przepisie. He, he - zadam jeszcze jedno glupie
pytanie: kilogram jablek przed, czy po obraniu...? :) Wbrew pozorom to
istotne, bo wiecie, jak paskudnie obiera sie duza ilosc malych jablek...
:) Specjalnie pojechalam dzis na dzialke i nazrywalam papierowek...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-29 15:29:39
Temat: Re: szarlotka z pianą z białek - kto ma przepis?Wknpim wrote:
> > Prosze mnie oswiecic - co to znaczy "1/2 pojemnika smietany"? To znaczy
> > ile? Przecietnie smietana jest sprzedawana w pojemnikach o pojemnosci
> > 200 ml. No i jeszcze - jaka to ma byc smietana, bo przy ciescie kruchym
> > spotkalam sie zarowno ze slodka, jak i kwasna...
>
> Śmietany słodkiej w pojemnikach to właściwie nie ma, chyba że w kartonikach
> albo do kawy, ta 12 i 18% jest raczej lekko kwaskowa. a pół pojemnika to
> mniej więcej pół szklanki, po prawdzie dodaje sie tyle, żeby ciasto się
> ładnie uciapało, bo jak nie dodasz to może byc za twarde.
Hmm, a czym innym jest kartonik, jak nie pojemnikiem...? :)))
Kwaskowa? Nieeeee... Moze zalezy jakiej firmy... Tzn, ze preferujesz
30-procentowa lub po prostu kwasna?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-29 15:35:10
Temat: Re: szarlotka z pianą z białek - kto ma przepis?
Użytkownik Monika Mężyńska <m...@k...net.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@k...net.pl...
> Wknpim wrote:
>
> > > Prosze mnie oswiecic - co to znaczy "1/2 pojemnika smietany"? To
znaczy
> > > ile? Przecietnie smietana jest sprzedawana w pojemnikach o pojemnosci
> > > 200 ml. No i jeszcze - jaka to ma byc smietana, bo przy ciescie
kruchym
> > > spotkalam sie zarowno ze slodka, jak i kwasna...
> >
> > Śmietany słodkiej w pojemnikach to właściwie nie ma, chyba że w
kartonikach
> > albo do kawy, ta 12 i 18% jest raczej lekko kwaskowa. a pół pojemnika to
> > mniej więcej pół szklanki, po prawdzie dodaje sie tyle, żeby ciasto się
> > ładnie uciapało, bo jak nie dodasz to może byc za twarde.
>
> Hmm, a czym innym jest kartonik, jak nie pojemnikiem...? :)))
>
> Kwaskowa? Nieeeee... Moze zalezy jakiej firmy... Tzn, ze preferujesz
> 30-procentowa lub po prostu kwasna?
O rany, no dobra, zagięłaś mnie. Daję około 6 łyżek śmietany 12 lub 18 %.
Ok teraz?
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-29 15:35:43
Temat: Re: szarlotka z pianą z białek - kto ma przepis?
Użytkownik Monika Mężyńska <m...@k...net.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@k...net.pl...
> Kaliope wrote:
>
> > Ciasto jest pyszne, ale proporcje sa na baaaaardzo duze ciasto;-))) Moze
> > zrob z 3/4 to bedzie akurat, chyba, ze lubisz jak jest duuuuuuzo
ciasta;-)))
> > jablek daj tyle ile w przepisie;-)))
>
> Lubie jak jest duuuuuuzo ciasta. :)) Szczegolnie jablecznika. ;)
> Jablek dam tyle, ile w przepisie. He, he - zadam jeszcze jedno glupie
> pytanie: kilogram jablek przed, czy po obraniu...? :) Wbrew pozorom to
> istotne, bo wiecie, jak paskudnie obiera sie duza ilosc malych jablek...
> :) Specjalnie pojechalam dzis na dzialke i nazrywalam papierowek...
Ja bym dała ile chcesz, zależy ile się lubi jabłek na cieście
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-29 15:44:34
Temat: Re: szarlotka z pianą z białek - kto ma przepis?Wkn wrote:
> > Kwaskowa? Nieeeee... Moze zalezy jakiej firmy... Tzn, ze preferujesz
> > 30-procentowa lub po prostu kwasna?
>
> O rany, no dobra, zagięłaś mnie. Daję około 6 łyżek śmietany 12 lub 18 %.
> Ok teraz?
Teraz OK.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-29 15:46:02
Temat: Re: szarlotka z pianą z białek - kto ma przepis?Wkn wrote:
>
> Użytkownik Monika Mężyńska <m...@k...net.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:3...@k...net.pl...
> > Kaliope wrote:
> >
> > > Ciasto jest pyszne, ale proporcje sa na baaaaardzo duze ciasto;-))) Moze
> > > zrob z 3/4 to bedzie akurat, chyba, ze lubisz jak jest duuuuuuzo
> ciasta;-)))
> > > jablek daj tyle ile w przepisie;-)))
> >
> > Lubie jak jest duuuuuuzo ciasta. :)) Szczegolnie jablecznika. ;)
> > Jablek dam tyle, ile w przepisie. He, he - zadam jeszcze jedno glupie
> > pytanie: kilogram jablek przed, czy po obraniu...? :) Wbrew pozorom to
> > istotne, bo wiecie, jak paskudnie obiera sie duza ilosc malych jablek...
> > :) Specjalnie pojechalam dzis na dzialke i nazrywalam papierowek...
>
> Ja bym dała ile chcesz, zależy ile się lubi jabłek na cieście
Hmm, jezeli pojawia sie uwaga, ze jablek ma byc tyle ile w przepisie, to
sadze, ze nie bierze sie ona z nikad...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-29 16:19:24
Temat: Re: szarlotka z pianą z białek - kto ma przepis?
Użytkownik Monika Mężyńska <m...@k...net.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@k...net.pl...
> Wkn wrote:
>
> > > Kwaskowa? Nieeeee... Moze zalezy jakiej firmy... Tzn, ze preferujesz
> > > 30-procentowa lub po prostu kwasna?
> >
> > O rany, no dobra, zagięłaś mnie. Daję około 6 łyżek śmietany 12 lub 18
%.
> > Ok teraz?
>
> Teraz OK.
:-)))))))
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-29 16:20:55
Temat: Re: szarlotka z pianą z białek - kto ma przepis?
Użytkownik Monika Mężyńska <m...@k...net.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@k...net.pl...
> Wkn wrote:
> >
> > Użytkownik Monika Mężyńska <m...@k...net.pl> w wiadomości do grup
> > dyskusyjnych napisał:3...@k...net.pl...
> > > Kaliope wrote:
> > >
> > > > Ciasto jest pyszne, ale proporcje sa na baaaaardzo duze ciasto;-)))
Moze
> > > > zrob z 3/4 to bedzie akurat, chyba, ze lubisz jak jest duuuuuuzo
> > ciasta;-)))
> > > > jablek daj tyle ile w przepisie;-)))
> > >
> > > Lubie jak jest duuuuuuzo ciasta. :)) Szczegolnie jablecznika. ;)
> > > Jablek dam tyle, ile w przepisie. He, he - zadam jeszcze jedno glupie
> > > pytanie: kilogram jablek przed, czy po obraniu...? :) Wbrew pozorom to
> > > istotne, bo wiecie, jak paskudnie obiera sie duza ilosc malych
jablek...
> > > :) Specjalnie pojechalam dzis na dzialke i nazrywalam papierowek...
> >
> > Ja bym dała ile chcesz, zależy ile się lubi jabłek na cieście
>
> Hmm, jezeli pojawia sie uwaga, ze jablek ma byc tyle ile w przepisie, to
> sadze, ze nie bierze sie ona z nikad...
Jak się boisz, to zrób tak: zrób więcej musu z jabłek, najwyżej nie dodasz
wszystkich na ciasto, a zużyć ten mus możesz do nalesników. Niebo w gebie.
Zapewniam.
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-29 17:28:35
Temat: Re: szarlotka z pianą z białek - kto ma przepis?Wkn wrote:
> > Hmm, jezeli pojawia sie uwaga, ze jablek ma byc tyle ile w przepisie, to
> > sadze, ze nie bierze sie ona z nikad...
>
> Jak się boisz, to zrób tak: zrób więcej musu z jabłek, najwyżej nie dodasz
> wszystkich na ciasto, a zużyć ten mus możesz do nalesników. Niebo w gebie.
> Zapewniam.
Sie nie boje. :)
Jakos to bedzie, dzieki...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |