Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia szarlotka z pianą z białek - kto ma przepis?

Grupy

Szukaj w grupach

 

szarlotka z pianą z białek - kto ma przepis?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-08-29 15:17:40

Temat: Re: szarlotka z pianą z białek - kto ma przepis?
Od: Monika Mężyńska <m...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jerzy wrote:
>
> > Dobra, w takim razie bede improwizowac... :)
> Tylko nie zapomnij podzielić się swoimi doświadczeniami.

Alez naturalnie. :)
Bede sie bawic w weekend, zobaczymy...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-08-29 15:22:19

Temat: Re: szarlotka z pianą z białek - kto ma przepis?
Od: Monika Mężyńska <m...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kaliope wrote:

> Ciasto jest pyszne, ale proporcje sa na baaaaardzo duze ciasto;-))) Moze
> zrob z 3/4 to bedzie akurat, chyba, ze lubisz jak jest duuuuuuzo ciasta;-)))
> jablek daj tyle ile w przepisie;-)))

Lubie jak jest duuuuuuzo ciasta. :)) Szczegolnie jablecznika. ;)
Jablek dam tyle, ile w przepisie. He, he - zadam jeszcze jedno glupie
pytanie: kilogram jablek przed, czy po obraniu...? :) Wbrew pozorom to
istotne, bo wiecie, jak paskudnie obiera sie duza ilosc malych jablek...
:) Specjalnie pojechalam dzis na dzialke i nazrywalam papierowek...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-29 15:29:39

Temat: Re: szarlotka z pianą z białek - kto ma przepis?
Od: Monika Mężyńska <m...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wknpim wrote:

> > Prosze mnie oswiecic - co to znaczy "1/2 pojemnika smietany"? To znaczy
> > ile? Przecietnie smietana jest sprzedawana w pojemnikach o pojemnosci
> > 200 ml. No i jeszcze - jaka to ma byc smietana, bo przy ciescie kruchym
> > spotkalam sie zarowno ze slodka, jak i kwasna...
>
> Śmietany słodkiej w pojemnikach to właściwie nie ma, chyba że w kartonikach
> albo do kawy, ta 12 i 18% jest raczej lekko kwaskowa. a pół pojemnika to
> mniej więcej pół szklanki, po prawdzie dodaje sie tyle, żeby ciasto się
> ładnie uciapało, bo jak nie dodasz to może byc za twarde.

Hmm, a czym innym jest kartonik, jak nie pojemnikiem...? :)))

Kwaskowa? Nieeeee... Moze zalezy jakiej firmy... Tzn, ze preferujesz
30-procentowa lub po prostu kwasna?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-29 15:35:10

Temat: Re: szarlotka z pianą z białek - kto ma przepis?
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Monika Mężyńska <m...@k...net.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@k...net.pl...
> Wknpim wrote:
>
> > > Prosze mnie oswiecic - co to znaczy "1/2 pojemnika smietany"? To
znaczy
> > > ile? Przecietnie smietana jest sprzedawana w pojemnikach o pojemnosci
> > > 200 ml. No i jeszcze - jaka to ma byc smietana, bo przy ciescie
kruchym
> > > spotkalam sie zarowno ze slodka, jak i kwasna...
> >
> > Śmietany słodkiej w pojemnikach to właściwie nie ma, chyba że w
kartonikach
> > albo do kawy, ta 12 i 18% jest raczej lekko kwaskowa. a pół pojemnika to
> > mniej więcej pół szklanki, po prawdzie dodaje sie tyle, żeby ciasto się
> > ładnie uciapało, bo jak nie dodasz to może byc za twarde.
>
> Hmm, a czym innym jest kartonik, jak nie pojemnikiem...? :)))
>
> Kwaskowa? Nieeeee... Moze zalezy jakiej firmy... Tzn, ze preferujesz
> 30-procentowa lub po prostu kwasna?

O rany, no dobra, zagięłaś mnie. Daję około 6 łyżek śmietany 12 lub 18 %.
Ok teraz?

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-29 15:35:43

Temat: Re: szarlotka z pianą z białek - kto ma przepis?
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Monika Mężyńska <m...@k...net.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@k...net.pl...
> Kaliope wrote:
>
> > Ciasto jest pyszne, ale proporcje sa na baaaaardzo duze ciasto;-))) Moze
> > zrob z 3/4 to bedzie akurat, chyba, ze lubisz jak jest duuuuuuzo
ciasta;-)))
> > jablek daj tyle ile w przepisie;-)))
>
> Lubie jak jest duuuuuuzo ciasta. :)) Szczegolnie jablecznika. ;)
> Jablek dam tyle, ile w przepisie. He, he - zadam jeszcze jedno glupie
> pytanie: kilogram jablek przed, czy po obraniu...? :) Wbrew pozorom to
> istotne, bo wiecie, jak paskudnie obiera sie duza ilosc malych jablek...
> :) Specjalnie pojechalam dzis na dzialke i nazrywalam papierowek...

Ja bym dała ile chcesz, zależy ile się lubi jabłek na cieście

wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-29 15:44:34

Temat: Re: szarlotka z pianą z białek - kto ma przepis?
Od: Monika Mężyńska <m...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wkn wrote:

> > Kwaskowa? Nieeeee... Moze zalezy jakiej firmy... Tzn, ze preferujesz
> > 30-procentowa lub po prostu kwasna?
>
> O rany, no dobra, zagięłaś mnie. Daję około 6 łyżek śmietany 12 lub 18 %.
> Ok teraz?

Teraz OK.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-29 15:46:02

Temat: Re: szarlotka z pianą z białek - kto ma przepis?
Od: Monika Mężyńska <m...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wkn wrote:
>
> Użytkownik Monika Mężyńska <m...@k...net.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:3...@k...net.pl...
> > Kaliope wrote:
> >
> > > Ciasto jest pyszne, ale proporcje sa na baaaaardzo duze ciasto;-))) Moze
> > > zrob z 3/4 to bedzie akurat, chyba, ze lubisz jak jest duuuuuuzo
> ciasta;-)))
> > > jablek daj tyle ile w przepisie;-)))
> >
> > Lubie jak jest duuuuuuzo ciasta. :)) Szczegolnie jablecznika. ;)
> > Jablek dam tyle, ile w przepisie. He, he - zadam jeszcze jedno glupie
> > pytanie: kilogram jablek przed, czy po obraniu...? :) Wbrew pozorom to
> > istotne, bo wiecie, jak paskudnie obiera sie duza ilosc malych jablek...
> > :) Specjalnie pojechalam dzis na dzialke i nazrywalam papierowek...
>
> Ja bym dała ile chcesz, zależy ile się lubi jabłek na cieście

Hmm, jezeli pojawia sie uwaga, ze jablek ma byc tyle ile w przepisie, to
sadze, ze nie bierze sie ona z nikad...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-29 16:19:24

Temat: Re: szarlotka z pianą z białek - kto ma przepis?
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Monika Mężyńska <m...@k...net.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@k...net.pl...
> Wkn wrote:
>
> > > Kwaskowa? Nieeeee... Moze zalezy jakiej firmy... Tzn, ze preferujesz
> > > 30-procentowa lub po prostu kwasna?
> >
> > O rany, no dobra, zagięłaś mnie. Daję około 6 łyżek śmietany 12 lub 18
%.
> > Ok teraz?
>
> Teraz OK.

:-)))))))

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-29 16:20:55

Temat: Re: szarlotka z pianą z białek - kto ma przepis?
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Monika Mężyńska <m...@k...net.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@k...net.pl...
> Wkn wrote:
> >
> > Użytkownik Monika Mężyńska <m...@k...net.pl> w wiadomości do grup
> > dyskusyjnych napisał:3...@k...net.pl...
> > > Kaliope wrote:
> > >
> > > > Ciasto jest pyszne, ale proporcje sa na baaaaardzo duze ciasto;-)))
Moze
> > > > zrob z 3/4 to bedzie akurat, chyba, ze lubisz jak jest duuuuuuzo
> > ciasta;-)))
> > > > jablek daj tyle ile w przepisie;-)))
> > >
> > > Lubie jak jest duuuuuuzo ciasta. :)) Szczegolnie jablecznika. ;)
> > > Jablek dam tyle, ile w przepisie. He, he - zadam jeszcze jedno glupie
> > > pytanie: kilogram jablek przed, czy po obraniu...? :) Wbrew pozorom to
> > > istotne, bo wiecie, jak paskudnie obiera sie duza ilosc malych
jablek...
> > > :) Specjalnie pojechalam dzis na dzialke i nazrywalam papierowek...
> >
> > Ja bym dała ile chcesz, zależy ile się lubi jabłek na cieście
>
> Hmm, jezeli pojawia sie uwaga, ze jablek ma byc tyle ile w przepisie, to
> sadze, ze nie bierze sie ona z nikad...

Jak się boisz, to zrób tak: zrób więcej musu z jabłek, najwyżej nie dodasz
wszystkich na ciasto, a zużyć ten mus możesz do nalesników. Niebo w gebie.
Zapewniam.

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-29 17:28:35

Temat: Re: szarlotka z pianą z białek - kto ma przepis?
Od: Monika Mężyńska <m...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wkn wrote:

> > Hmm, jezeli pojawia sie uwaga, ze jablek ma byc tyle ile w przepisie, to
> > sadze, ze nie bierze sie ona z nikad...
>
> Jak się boisz, to zrób tak: zrób więcej musu z jabłek, najwyżej nie dodasz
> wszystkich na ciasto, a zużyć ten mus możesz do nalesników. Niebo w gebie.
> Zapewniam.

Sie nie boje. :)
Jakos to bedzie, dzieki...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ciasto na pizzę
przyprawa do piernika
nowośc w polskich sklepach z ekspedientkami.
tabele energetyczne
co jadłam smacznego w Chorwacji.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »