« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-14 20:08:47
Temat: szyszki :)Pamiętam, że moja babcia robiła kiedyś szyszki (dmuchany ryż, tofi i
jeszcze coś ciągnącego) ostanio mi się to przypomniało i nabrałam na to
wielkiej chęci :) Czy ktoś z Was wiem może jak to się robi ?
Pozdrawiam
ramona^
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-14 20:42:08
Temat: Re: szyszki :)Ramona Lenartowicz wrote:
> Pamiętam, że moja babcia robiła kiedyś szyszki (dmuchany ryż, tofi i
> jeszcze coś ciągnącego) ostanio mi się to przypomniało i nabrałam na
> to wielkiej chęci :) Czy ktoś z Was wiem może jak to się robi ?
>
> Pozdrawiam
> ramona^
Wklejam przepis na szyszki wg Myszki (http://tinyurl.com/6fwwh):
SZYSZKI
Składniki:
2 szklanki cukru
2/3 szklanki mleka
5 łyżek kawy inki
2 łyżki kakao
350 g masła lub margaryny
500 g mleka w proszku (nie granulowane i nie instant)
200 g ryżu preparowanego
W mleku rozpuścić kakao i inkę dodać cukier i podgrzewać to wszystko w
garnku dokładnie mieszając. Zagotować aż do rozpuszczenia się cukru(można
też zrobić wersję białą - nie dodając inki i kakao). Zdjąć z ognia, dodać
kostkę (250 g) masła i rozmieszać aby się rozpuściła. Następnie wlać to
gorące do mleka w proszku i dokładnie wymieszać na gładka masę. Do tej masy
dosypać ryż i ze względu na ilość (duża miska) wyrobić/wymieszać ręcznie
(uwaga bo masa jest ciepła). I takie wymieszane formować ręką moczoną w
ciepłej wodzie, w kulki. Wychodzi tego naprawdę dużo.
/koniec cytatu/
Smacznego.
--
Pozdrawiam,
Ania
Moje aukcje: http://tinyurl.com/4t9sc
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-14 22:12:00
Temat: Re: szyszki :)Witam,
szyszki robiąm jakieś sto lat temu, wiec przepisu dokładnego nie podam ale
proporcje nie są aż tak bardzo ważne;
1 duża paczka ryżu
6-10 ciągnących krówek
masło
miód
pewnie można dać kakao, ja niegd nie dawałam bo lubię tem miodowy smak.
Myślę że tego miodu i masła to wystarczy po łyżce.
Krowki, miód, masło(kakao) wrzucić do garnka, powoli zagrzać(lubi się
przypalać), wrzucić ryż , wymieszać i formować na gorąco.Jak jest za dużo tej
masy wiążącej to jest dość gorące a jak za mało to szyszki się rozlatują, więc
trzeba trochę wprawy.
Netka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-15 20:25:44
Temat: Re: szyszki :)Dziękuję ślicznie za przepisy :) A oto jeszcze jeden :
0,5 kg. krówek mlecznych
0,25 kg tofi mlecznego
pół kostki masła
pół szklanki mleka
ryż dmuchany opakowań dwa
masło i mleko lekko podgrzać wrzucić krówki i tofi
na bardzo małym ogniu mieszać aż sie rozpuszczą
potem dodawac ryżu i mieszać az będzie dostatecznie gęste -dobre do
formowania kulek.
P/S Podziękowania za ten przepis dla Uli :) dokładnie o taki mi chodziło :)
Pozdrawiam
ramona^
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |