Data: 2003-02-24 12:12:07
Temat: tauryna
Od: A...@s...ca (Aleksander)
Pokaż wszystkie nagłówki
W żywności tauryna występuje w mięsie i rybach. Nie ma jej w warzywach, ziarnach zbóż
i
nasionach. W związku z tym wegetarianie mogą cierpieć na niedobory tego aminokwasu.
Tauryna przeciwdziała procesom utleniania zachodzącym w mięśniach po wysiłku. Dzięki
temu
szybciej się one regenerują i są gotowe do dalszej pracy. Jej zadanie nie jest
bezpośrednio antyoksydacyjne. Natomiast pełni ona funkcje stabilizujące w błonach
komórkowych.
Tauryna udziela swych właściwości ochronnych tkankom nieodpornym na utlenianie, takim
jak
siatkówka oka. Pomaga im zachować właściwą strukturę i funkcje. Dobroczynny wpływ
stabilizacji komórek jest także zauważalny w centralnym układzie nerwowym, mózgu,
mięśniach i sercu, gdzie tauryna znajduję się w największych stężeniach. Wspomaga ona
metabolizm wapnia, magnezu, potasu i sodu. Wskazanym może być używanie suplementów do
uzupełnienie poziomu tauryny w organizmie. Suplementy czystej, krystalicznej tauryny
są
dobrze tolerowane. W badaniach klinicznych nie odkryto żadnych niekorzystnych skutków
ubocznych w przypadku przyjmowania dawek nie przekraczających 10 g dziennie.
Milego dnia, wieczoru, weekendu
Aleksander
---------------------------
Vita-Complete - witaminy z Kanady - Bez alergenów, cukru, drozdzy, glutenu, laktozy,
sztucznych barwników i kolorantów. Odpowiednie m.in. dla alergików, diabetyków i
wegetarian. Pytaj w aptekach lub zobacz www.vitacomplete.com
----- Original Message -----
From: p...@p...onet.pl
To: p...@n...pl
Sent: Monday, February 24, 2003 6:42 AM
Subject: tauryna
Jakego pochodzenia (roslinnego czy zwierzęcego) jest tauryna w różnych
'preparatach'?
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.sci.farmacja
|