« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-14 09:27:08
Temat: tort Rafaello - sprawozdanieWitam.
Wreszcie wczoraj zrobilam. Baaaardzo smaczny - lubie takie torty , w ktorych
nie ma maslanych mas, tylko smietanowe....
Wiec bylo tak.
Biszkopt upieklam wedlug przepisu Magdaleny B - rzeczywiscie wyszedl. Smaczny,
urosl ladnie i w ogole pycha.
Potem zgodnie z zaleceniami:)))
1. zmmiejszylam ilosc smietany -ja na 600 ml - mialam kubeczki po 200 ml
2. dodalam do kremu wiorki - polecam....
3. dalam 2 czekolady - bo tylko 2 mialam:))) MIlki dalam, bo takie byly w
sklepie.
4. ovczywiscie sie pomylilam:))) Otoz w przepisie bylo zeby czekolade
rozpuscic w 20 ml smietan, a reszte ubic.
Ja stiwerdzilam, ze tyle mam w kubeczku :)))
Jeden kubeczek podgrzalam w kapieli wodnej i w tym rozpuscilam czekolade
2 kubeczki ubilam.
Zdziwilam sie, ze smietane bez cukru ubic, ale ..... twardo cukru nie dodalam.
Jak zaczelam mieszac, to bylo rzadkie bardzo. Wiec dalam duuuuuuuzo wiorkow -
troche zgestanialo, ale... nadal rzadkie.
Nic to - wywalilam na pol biszkopta i do lodowki.
Dzis rano bylo pyszne i o wlasciwej konsystencji - ale... uswiadomilam sobie,
ze ja podgrzalam 200 ml, a nie 20 ml:)))) I moze dlatego bylo rzdakie.... Bo
bita smietana byla z mniejszej ilosci.
W kazdym razie jest pyszne, slodkie bardzo i rzeczywiscie smakuje jak Rafaello.
Polecam
Monisiatko
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-14 09:42:48
Temat: Re: tort Rafaello - sprawozdanieUżytkownik Monisiatko <M...@c...pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> Biszkopt upieklam wedlug przepisu Magdaleny B - rzeczywiscie wyszedl.
> Smaczny, urosl ladnie i w ogole pycha.
To najwazniejsze, dobry biszkopt to podstawa.
> 1. zmmiejszylam ilosc smietany -ja na 600 ml - mialam kubeczki po 200 ml
Ja robilam z 400 ml smietany.
> 2. dodalam do kremu wiorki - polecam....
U mnie byly tylko na wierzchu tortu, ale chyba smakuja rowniez i w kremie.
> 3. dalam 2 czekolady - bo tylko 2 mialam:))) MIlki dalam, bo takie byly w
> sklepie.
Tylko 2? :) Ja dalam jedna 100 g.
> 4. ovczywiscie sie pomylilam:))) Otoz w przepisie bylo zeby czekolade
> rozpuscic w 20 ml smietan, a reszte ubic.
> Ja stiwerdzilam, ze tyle mam w kubeczku :)))
No tak... 20 ml i 200 ml to jest dosc podobne ;-)
> Zdziwilam sie, ze smietane bez cukru ubic, ale ..... twardo cukru nie dodalam.
Jest juz slodycz z czekolady, wiec cukier nie jest potrzebny.
> Jak zaczelam mieszac, to bylo rzadkie bardzo. Wiec dalam duuuuuuuzo wiorkow -
> troche zgestanialo, ale... nadal rzadkie.
A czy wreszcie w ktoryms momencie dalas usztywniacz do smietany???
Jakis smietan-fix czy Sniezke?
> Nic to - wywalilam na pol biszkopta i do lodowki.
Ale to drugie pol biszkopta ladnie pokruszylas i wymieszalas z reszta
skladnikow, prawda?
Moja masa od razu byla gesta, mozna ja bylo wprost nakladac lyzka.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-14 10:28:03
Temat: Re: tort Rafaello - sprawozdanie>Użytkownik Monisiatko <M...@c...pl> w wiadomości
>do grup dyskusyjnych napisała:
>> Biszkopt upieklam wedlug przepisu Magdaleny B - rzeczywiscie wyszedl.
>> Smaczny, urosl ladnie i w ogole pycha.
>
>To najwazniejsze, dobry biszkopt to podstawa.
a ten rzeczywiscie bardzio dobry
>
>> 1. zmmiejszylam ilosc smietany -ja na 600 ml - mialam kubeczki po 200 ml
>
>Ja robilam z 400 ml smietany.
ale w przepisie jest litr:))) Kto zje taka ilosc kalorii???
>
>> 2. dodalam do kremu wiorki - polecam....
>
>U mnie byly tylko na wierzchu tortu, ale chyba smakuja rowniez i w kremie.
Bardzo dobry krem z wiorkami..
>
>> 3. dalam 2 czekolady - bo tylko 2 mialam:))) MIlki dalam, bo takie byly w
>> sklepie.
>
>Tylko 2? :) Ja dalam jedna 100 g.
a w przepisie 3:))))
Mysle, ze jedna tez OK - byloby mniej slodkie
>
>> 4. ovczywiscie sie pomylilam:))) Otoz w przepisie bylo zeby czekolade
>> rozpuscic w 20 ml smietan, a reszte ubic.
>> Ja stiwerdzilam, ze tyle mam w kubeczku :)))
>
>No tak... 20 ml i 200 ml to jest dosc podobne ;-)
Nawet bardzo:))))) w koncu kubeczek byl maly - z zewnatrz wygladal na 20
ml:)))))
>
>> Zdziwilam sie, ze smietane bez cukru ubic, ale ..... twardo cukru nie
>dodalam.
>
>Jest juz slodycz z czekolady, wiec cukier nie jest potrzebny.
Potem na to wpadlam..
>
>> Jak zaczelam mieszac, to bylo rzadkie bardzo. Wiec dalam duuuuuuuzo wiorkow
>-
>> troche zgestanialo, ale... nadal rzadkie.
>
>A czy wreszcie w ktoryms momencie dalas usztywniacz do smietany???
>Jakis smietan-fix czy Sniezke?
dalam - i smietana byla super. Tylko tej czrekolady ze smietana mialam duzo...
>
>> Nic to - wywalilam na pol biszkopta i do lodowki.
>
>Ale to drugie pol biszkopta ladnie pokruszylas i wymieszalas z reszta
>skladnikow, prawda?
Oczywiscie... Przy czym pokruszyla w raczej duze kawalki.
M
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-14 13:47:37
Temat: Re: tort Rafaello - sprawozdanieUżytkownik Monisiatko <M...@c...pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> >Ja robilam z 400 ml smietany.
>
> ale w przepisie jest litr:))) Kto zje taka ilosc kalorii???
To pewnie musi byc baaardzo duzy biszkopt na taka ilosc smietany,
moze taki ok. fi 30 cm :)
> >Ale to drugie pol biszkopta ladnie pokruszylas i wymieszalas z reszta
> >skladnikow, prawda?
> Oczywiscie... Przy czym pokruszyla w raczej duze kawalki.
No to masa byla rzadka chyba tylko ze wzgledu na to rozpuszczenie
czekolady z 200 ml smietanki, bo reszta sie zgadza :)
Najwazniejsze, ze ciasto bylo pyszne.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-14 15:30:42
Temat: Re: tort Rafaello - sprawozdanie
>
>> >Ale to drugie pol biszkopta ladnie pokruszylas i wymieszalas z reszta
>> >skladnikow, prawda?
>> Oczywiscie... Przy czym pokruszyla w raczej duze kawalki.
>
>No to masa byla rzadka chyba tylko ze wzgledu na to rozpuszczenie
>czekolady z 200 ml smietanki, bo reszta sie zgadza :)
>Najwazniejsze, ze ciasto bylo pyszne.
Przepyszne
M
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-14 17:18:56
Temat: Re: tort Rafaello - sprawozdanieJa zrobilam w takim razie podobnie, choc uzylam 1 Milke i polowe smietany czyli 1/2
litra. Poza tym wszystko tak samo - i torcik dodaje do moich ulubionych przepisow
:-))
Zastanwiam sie czy nastepnym razem zamiast wiorkami nie posypac torciku platkami
migdalowymi...
--
Agnes
http://www.koneser.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-15 06:20:18
Temat: Re: tort Rafaello - sprawozdanieUżytkownik Agnes <v...@t...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> Zastanwiam sie czy nastepnym razem zamiast wiorkami nie posypac torciku platkami
> migdalowymi...
Mozna oczywiscie uzyc i platki migdalowe, ale jak dla mnie wiorki ladniej
wygladaja, tworzac taka namiastke sniegu.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |