« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-16 16:53:14
Temat: Re: tym razem po wlosku - spagetti carbonare?Tue, 16 Dec 2003 17:49:16 +0100, na pl.rec.kuchnia, Evunia napisał(a):
> http://www.roma-o-matic.com/ricette_en.php3?cod_ric=
91
I jeszcze:
http://tinylink.com/?BKrFmGujH9
--
Eva Sheers
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-16 18:52:09
Temat: Re: tym razem po wlosku - spagetti carbonare?Dziekuje wam wszystkim za pomoc! W zamian zrewanzuje si emoze jakims
przepisem... chociaz wy wszystko juz znacie :D
pozdrawiam
izis_
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-16 19:03:55
Temat: Re: tym razem po wlosku - spagetti carbonare?co do przepisu do spaghetti albo do tagliatelle nie bede sie wtracal.
Orginal zostal prawie juz zapomniany ( tam uzywa sie 'policzkow" swinskich
itd.). pamietaj ze jezeli robisz cos po WLOSKU, to pasta a wiec spaghetti,
macharoni, lasagne i co ci sie tylko przysni, musisz pamietac ze to
przekaska albo pierwsze danie (Primo piatto). Oznacza to, ze po speghetti
podajesz danie glowne. albo obad trzy-daniowy z przystawka na zimno. I nie
polecam pomidorow bo teraz maja smak waty. Zrob zupe z dyni, potem male
porcje spaghetti a jako danie glowne scalopina - cielecina z gorgonzola albo
jeszcze lepiej z taleggio.
Po takim typowym zimowym menu jako deser podaj cantuccini z kawa
Smacznego
Dario
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-16 19:49:53
Temat: Re: tym razem po wlosku - spagetti carbonare?
Użytkownik "Dario" <D...@i...nu> napisał w wiadomości
news:3fdf5722$0$16805$58c7af7e@news.kabelfoon.nl...
> co do przepisu do spaghetti albo do tagliatelle nie bede sie wtracal.
> Orginal zostal prawie juz zapomniany ( tam uzywa sie 'policzkow" swinskich
> itd.). pamietaj ze jezeli robisz cos po WLOSKU, to pasta a wiec spaghetti,
> macharoni, lasagne i co ci sie tylko przysni, musisz pamietac ze to
> przekaska albo pierwsze danie (Primo piatto). Oznacza to, ze po speghetti
> podajesz danie glowne. albo obad trzy-daniowy z przystawka na zimno. I nie
> polecam pomidorow bo teraz maja smak waty. Zrob zupe z dyni, potem male
> porcje spaghetti a jako danie glowne scalopina - cielecina z gorgonzola
albo
> jeszcze lepiej z taleggio.
> Po takim typowym zimowym menu jako deser podaj cantuccini z kawa
>
> Smacznego
>
> Dario
kiedy bedziesz to robil??;)...a ja siedze teraz glodna.Chyba anuluje te
grupe na dzis wieczor;)
m
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-16 20:19:35
Temat: Re: tym razem po wlosku - spagetti carbonare?Zima czesciej, ale ogolnie jestem za bardzo tradycyjnym komponowaniem
posilkow z kuchni Casalinga -domowej i nie przepadam za "mieszaniem" w
regionach. Wino ciezko dopasowac, i smaki nie sa do siebie dopasowane. Co
innego w cuchni Novella. tam sie mozna dopiero wyzyc.
Dario
"madzia" <m...@p...gazeta.pl> schreef in bericht
news:brnnkt$26k$1@news.telbank.pl...
>
> Użytkownik "Dario" <D...@i...nu> napisał w wiadomości
> news:3fdf5722$0$16805$58c7af7e@news.kabelfoon.nl...
> > co do przepisu do spaghetti albo do tagliatelle nie bede sie wtracal.
> > Orginal zostal prawie juz zapomniany ( tam uzywa sie 'policzkow"
swinskich
> > itd.). pamietaj ze jezeli robisz cos po WLOSKU, to pasta a wiec
spaghetti,
> > macharoni, lasagne i co ci sie tylko przysni, musisz pamietac ze to
> > przekaska albo pierwsze danie (Primo piatto). Oznacza to, ze po
speghetti
> > podajesz danie glowne. albo obad trzy-daniowy z przystawka na zimno. I
nie
> > polecam pomidorow bo teraz maja smak waty. Zrob zupe z dyni, potem male
> > porcje spaghetti a jako danie glowne scalopina - cielecina z gorgonzola
> albo
> > jeszcze lepiej z taleggio.
> > Po takim typowym zimowym menu jako deser podaj cantuccini z kawa
> >
> > Smacznego
> >
> > Dario
> kiedy bedziesz to robil??;)...a ja siedze teraz glodna.Chyba anuluje te
> grupe na dzis wieczor;)
> m
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-16 20:43:12
Temat: Re: tym razem po wlosku - spagetti carbonare?Użytkownik Izis_ napisał:
> Kochani,
>
> nadeszla pora na wloskie :) Wiem, ze to dziwnie brzmi bo wszyscy w przed
> swiatecznym ferworze :) a ja tu o wloskim ale moi znajomi na nasze cykliczne
> spotkania zazycyzli sobie wlasnie tak po wlosku :) W zwiazku z tym czy ktos
> moze mi podac przepis na spagetti carbonare (nawet nie wiem czy tak to sie
> pisze) bo moj mezczyzna zazyczyl sobie wlasnie takie wiec specjalnego wyboru
> nie mam :) Szukalam w googlach ale nie znalazlam niczego konkretnego :(
>
> Przy okazji, jako ze deser juz mam w planach to chcialam zapytac jaka
> przekaske mozna zrobic po wlosku, taka zeby znajomi nie siedzieli przy
> pustym stole podczas oczekiwania na spagetti oraz po nim. Jakies pomysly?
>
> Bede wdzieczna. Bardoz nawet.
>
> serdecznie pozdrawiam
> Izis_
>
>
Hej Izis :-)
A ja Ci napisze przepis mojej siostry :)
Jest bardzo podobny do przepisu Bozenki (chyba :o))
Potrzeba: boczek, oliwe, smietane, ser parmezan, sol, bialy piperz,
jajko no i makaron.
W garze nastaw wode na makaron.
Na patelni wytop boczek na dosc chrupiaco zloto. W miare mozliwosci zlej
wytopiony tluszcz.
parmezan zetrzyj na drobnej tarce na takie wiorki drobne.
smietane wymieszaj z jajkiem. dopraw sola i bialym pieprzem.
gdy makaron sie ugotuje i bedzie odecdzony wlej mieszanine jajka i
smietany. tej mieszanki ma byc tyle by delikatnie oblepila makaron ale
zeby nie plywal w sosie czyli standard wloski.
wazne by wylac te miksture na goracy makaron zeby jajko sie scielo ale
wazne tez by zamieszac...zeby nie miec jaja sadzonego ;)
nastepnie jak z leksza przestygnie wsypac parmezanu(tez z umiarem) i
boczek, delikatnie wymieszac. jesli za malo pikantne to dodaj ciutke
pieprzu ale zeby gorzkie nie bylo, aha - nie musze chyba pisac ze swiezo
zmielony bedzie najlepszy ;) mozna tez dodac troche galki jak ktos lubi.
do tego biale winko i pychota. :-)
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.banana.szanty.pl/przs/grupa/index.php?act
ion=pokaz&id=25
* Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-16 21:34:01
Temat: Re: tym razem po wlosku - spagetti carbonare?
Użytkownik "walkie!" <walkie_wywal_to@to_tez_wywal_wroclaw.net.pl> napisał w
wiadomości news:brnqo7$q0i$1@SunSITE.icm.edu.pl...
> Użytkownik Izis_ napisał:
> > Kochani,
> >
> > nadeszla pora na wloskie :) Wiem, ze to dziwnie brzmi bo wszyscy w przed
> > swiatecznym ferworze :) a ja tu o wloskim ale moi znajomi na nasze
cykliczne
> > spotkania zazycyzli sobie wlasnie tak po wlosku :) W zwiazku z tym czy
ktos
> > moze mi podac przepis na spagetti carbonare (nawet nie wiem czy tak to
sie
> > pisze) bo moj mezczyzna zazyczyl sobie wlasnie takie wiec specjalnego
wyboru
> > nie mam :) Szukalam w googlach ale nie znalazlam niczego konkretnego :(
> >
> > Przy okazji, jako ze deser juz mam w planach to chcialam zapytac jaka
> > przekaske mozna zrobic po wlosku, taka zeby znajomi nie siedzieli przy
> > pustym stole podczas oczekiwania na spagetti oraz po nim. Jakies
pomysly?
> >
> > Bede wdzieczna. Bardoz nawet.
> >
> > serdecznie pozdrawiam
> > Izis_
> >
> >
> Hej Izis :-)
> A ja Ci napisze przepis mojej siostry :)
> Jest bardzo podobny do przepisu Bozenki (chyba :o))
>
> Potrzeba: boczek, oliwe, smietane, ser parmezan, sol, bialy piperz,
> jajko no i makaron.
>
> W garze nastaw wode na makaron.
> Na patelni wytop boczek na dosc chrupiaco zloto. W miare mozliwosci zlej
> wytopiony tluszcz.
> parmezan zetrzyj na drobnej tarce na takie wiorki drobne.
> smietane wymieszaj z jajkiem. dopraw sola i bialym pieprzem.
> gdy makaron sie ugotuje i bedzie odecdzony wlej mieszanine jajka i
> smietany. tej mieszanki ma byc tyle by delikatnie oblepila makaron ale
> zeby nie plywal w sosie czyli standard wloski.
> wazne by wylac te miksture na goracy makaron zeby jajko sie scielo ale
> wazne tez by zamieszac...zeby nie miec jaja sadzonego ;)
> nastepnie jak z leksza przestygnie wsypac parmezanu(tez z umiarem) i
> boczek, delikatnie wymieszac. jesli za malo pikantne to dodaj ciutke
> pieprzu ale zeby gorzkie nie bylo, aha - nie musze chyba pisac ze swiezo
> zmielony bedzie najlepszy ;) mozna tez dodac troche galki jak ktos lubi.
>
Apropos parmezanu, od bardzo dawna używałem tylko parmiggiano reggiano,
i diabli mnie podkusili kupić podróbkę pod tytułem parmezan, firma polser.
Zupełnie nie przypomina oryginału, omijać szerokim łukiem.
Parmezan oczywiście ma być kupiony w kawałku, a nie tarty.
PZDR
mikw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-16 21:35:38
Temat: Re: tym razem po wlosku - spagetti carbonare?Użytkownik mikw napisał:
> Apropos parmezanu, od bardzo dawna używałem tylko parmiggiano reggiano,
> i diabli mnie podkusili kupić podróbkę pod tytułem parmezan, firma polser.
> Zupełnie nie przypomina oryginału, omijać szerokim łukiem.
> Parmezan oczywiście ma być kupiony w kawałku, a nie tarty.
>
> PZDR
>
> mikw
>
>
POLski wloski ser nie moze byc smaczny. a polser to juz wybitnie ma
jakies zle przezycia chyba z tego typu serem. jego parmezan smakuje jak
strata swieczka.
ja tam mam zawsze bryle porzadnego w lodowce :)
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.banana.szanty.pl/przs/grupa/index.php?act
ion=pokaz&id=25
* Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-17 11:05:59
Temat: Re: tym razem po wlosku - spagetti carbonare?
Użytkownik "Dario" <D...@i...nu> napisał w wiadomości
news:3fdf5722$0$16805$58c7af7e@news.kabelfoon.nl...
> co do przepisu do spaghetti albo do tagliatelle nie bede sie wtracal.
> Orginal zostal prawie juz zapomniany ( tam uzywa sie 'policzkow" swinskich
> itd.). pamietaj ze jezeli robisz cos po WLOSKU, to pasta a wiec spaghetti,
> macharoni, lasagne i co ci sie tylko przysni, musisz pamietac ze to
> przekaska albo pierwsze danie (Primo piatto). Oznacza to, ze po speghetti
> podajesz danie glowne. albo obad trzy-daniowy z przystawka na zimno. I nie
> polecam pomidorow bo teraz maja smak waty. Zrob zupe z dyni, potem male
> porcje spaghetti a jako danie glowne scalopina - cielecina z gorgonzola
albo
> jeszcze lepiej z taleggio.
> Po takim typowym zimowym menu jako deser podaj cantuccini z kawa
>
> Smacznego
>
> Dario
>
ale oni tyle nie zjedza :) Chce zrobic tak: jakas przekaska np salatka albo
tak jak podono mi pomysl, bagietka i ziola w oliwie albo pomidory zapiekane
z parmezanem (?), potem wlasnie to spagetti (jakos nie moge sie do niego
przekonac: bez kurczaka bez czerwonego sosu jakos mi tak lyso no ale czego
sie nie robi dla mezczyzny) i na deser tiramisu, ktore moj M opanowal do
perfekcji.
Ale przyznam ze ta cielecina brzmi niezle. Mozesz podac przepis? I na deser
tez?
Bede wdzieczna
Izis_
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-17 12:43:56
Temat: Re: tym razem po wlosku - spagetti carbonare?
Użytkownik "Izis_" <i...@w...pl> napisał...
> z parmezanem (?), potem wlasnie to spagetti (jakos nie moge sie do niego
> przekonac: bez kurczaka bez czerwonego sosu jakos mi tak lyso no ale czego
> sie nie robi dla mezczyzny)
sprobuj. kuchnia wloska to nie tylko spaghetti bolognese.
a w sosie zamiast kurczaka masz boczek i to zdecydowanie wystarczy - proste
jest piekne (i smaczne).
mac.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |