Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia very big prosba

Grupy

Szukaj w grupach

 

very big prosba

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-06-21 11:55:28

Temat: very big prosba
Od: Magda <m...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wlasnie bawi u mnie moja babcia i wspomina dawne dobre czasy...
Uspokoilam ja troszke przepisem na barszcz wigilijny z uszkami, ale
gdzie tam!!

Teraz poszukujemy przepisu na cos co ona nazywa barszczem chrzanowym.
Czy ktos z Was wie co to i jak to sie robi???
Pilnie poterzbuje!!!!

Magda

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-06-21 12:01:31

Temat: Re: very big prosba
Od: fghfgh <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Magda wrote:

>
> Teraz poszukujemy przepisu na cos co ona nazywa barszczem chrzanowym.

Moze cos takiego?
Zupa chrzanowa
70 dag białej kiełbasy lub 2,5 l wywaru po ugotowaniu
szynki,
1 korzeń chrzanu (15 dag),
1 cebula,
2 łyżki mąki,
sok z 1 cytryny,
1 szklanka kwaśnej śmietany,
5 jajek na twardo,
1 listek laurowy,
5 ziarenek pieprzu,
5 ziarenek ziela angielskiego,
sól,
pieprz mielony.

Do garnka wlać 2,5 l wody, wrzucić listek, ziele i pieprz.
Cebulę obrać i włożyć do wody z przyprawami. Zagotować. Dodać kiełbasę i
gotować 1 godz. na małym ogniu. Następnie wyjąć kiełbasę z wywaru.
Chrzan obrać, opłukać, zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do wrzącego
wywaru i gotować 5 - 10 min. Następnie wywar przecedzić. Mąkę rozmieszać
z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do zupy i zagotować. Po zdjęciu z ognia
doprawić sokiem z cytryny, wlać śmietanę i zamieszać.
Zupa zaraz po ugotowaniu powinna mieć ostry smak
chrzanowy. Po odstawieniu garnka, zapach chrzanu
stopniowo się ulatnia i smak zupy staje się łagodniejszy.
Jajka obrać ze skorupek i drobno posiekać. Zupę
podawać posypaną drobno pokrojonym jajkiem, z białą
kiełbasą pokrojoną w półplasterki lub paseczki.
Doprawić solą i pieprzem.

wziete z http://www.kuchnia.3miasto.pl/762.htm

pzdr
agi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-21 14:57:04

Temat: Re: very big prosba
Od: Magda <m...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora



fghfgh wrote:

> Magda wrote:
>
> >
> > Teraz poszukujemy przepisu na cos co ona nazywa barszczem chrzanowym.
>
> Moze cos takiego?

mam nadzieje.. Zapytam dzis wieczorem ;-)) W kazdym razie dzieki


Magda

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

same żółtka
Ubaw po pachy ...
jak zrobić schab ze sliwkami
Jak zrobic dobre wino z truskawek????
konfitury z truskawek

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »