Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia w sprawie produkcji napojów wyskokowych

Grupy

Szukaj w grupach

 

w sprawie produkcji napojów wyskokowych

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-07-09 10:07:39

Temat: w sprawie produkcji napojów wyskokowych
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wczoraj wieczorem, gdy juz nie mialam chęci na przerabianie porzeczek
(czarne i czerwone) na dzem pomyslalam, ze sprobuje zrobic z nich likier,
nalewke czy cos w tym rodzaju. Pozno bylo, wiec zasypalam je cukrem i
postanowilam rano szukac przepisu i teraz, po przestudiowaniu googli wiedze,
ze popelnilam zasadniczy bład - wszedzie w przepisach stoi, ze najpierw
owoce zalac alkoholem, a dopiero po kilku tygodniach zlac plyn i owoce
zasypac cukrem.

Czy w tej sytuacji, gdy moje porzeczki radośnie puscily sok pod wplywem
cukru moge to jeszcze jakos przerobic na trunek czy odpuscic sobie?

z góry dziękuję za porady
pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-07-09 10:27:01

Temat: Re: w sprawie produkcji napojów wyskokowych
Od: "Tomek W." <p...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Czy w tej sytuacji, gdy moje porzeczki radośnie puscily sok pod
> wplywem
> cukru moge to jeszcze jakos przerobic na trunek czy odpuscic sobie?

Ja bym sobie odpuścił - lepiej "brnąć w to dalej" i zrobić zagęszczony
sok, zimą jak znalazł :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-09 10:28:45

Temat: Re: w sprawie produkcji napojów wyskokowych
Od: "Gosia" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

No teraz jak masz baniak wsyp je do niego zakorkuj poczekaj troche i
bedziesz miala pyszne winko ;-) Polecam
Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cclqqk$lg4$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Wczoraj wieczorem, gdy juz nie mialam chęci na przerabianie porzeczek
> (czarne i czerwone) na dzem pomyslalam, ze sprobuje zrobic z nich likier,
> nalewke czy cos w tym rodzaju. Pozno bylo, wiec zasypalam je cukrem i
> postanowilam rano szukac przepisu i teraz, po przestudiowaniu googli
wiedze,
> ze popelnilam zasadniczy bład - wszedzie w przepisach stoi, ze najpierw
> owoce zalac alkoholem, a dopiero po kilku tygodniach zlac plyn i owoce
> zasypac cukrem.
>
> Czy w tej sytuacji, gdy moje porzeczki radośnie puscily sok pod wplywem
> cukru moge to jeszcze jakos przerobic na trunek czy odpuscic sobie?
>
> z góry dziękuję za porady
> pozdrawiam
> Basia
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-09 10:33:17

Temat: Re: w sprawie produkcji napojów wyskokowych
Od: "kaletowa" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Gosia" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ccls6a$ivs$1@nemesis.news.tpi.pl...
> No teraz jak masz baniak wsyp je do niego zakorkuj poczekaj troche i
> bedziesz miala pyszne winko ;-) Polecam
Pod warunkiem, że nie zmyła drożdży w procesie dokładnego mycia
KALETOWA


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-09 10:35:42

Temat: Re: w sprawie produkcji napojów wyskokowych
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Czy w tej sytuacji, gdy moje porzeczki rado?nie puscily sok pod wplywem
> cukru moge to jeszcze jakos przerobic na trunek czy odpuscic sobie?
>
> z góry dziękuję za porady
> pozdrawiam
> Basia
>
>
Nie przejmuj się i zalej spirtem(do poziomu owoców) a następnie dodawaj
kolejne sezonowe owoce, zasypując cukrem(na 0,25kg owoców 100g cukru) i
zalewając 70% spirytusem. Uzyskasz w ten sposób ratafię najwyższej jakości,
do spożycia nadawała się będzie po pół roku od zalania ostatnich owoców.
pozdr.Alex

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-09 10:49:07

Temat: Re: w sprawie produkcji napojów wyskokowych
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "kaletowa" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cclsa3$ss0$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Gosia" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:ccls6a$ivs$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > No teraz jak masz baniak wsyp je do niego zakorkuj poczekaj troche i
> > bedziesz miala pyszne winko ;-) Polecam
> Pod warunkiem, że nie zmyła drożdży w procesie dokładnego mycia
> KALETOWA

ano wlasnie... w prawdzie kazdej sztuki z osobna druciakiem nie szorowalam,
tylko zbiorowo, w durszlaku, zimną woda zostały potraktowane, ale i tak
pewnie wszelkie drozdzowate poszly do kanalizy.
No trudno, muszę się na coś zdecydowac - albo sok i dzem albo za radą
Aleksandra ratafia.

pozdrawiam
Basia
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-09 10:50:38

Temat: Re: w sprawie produkcji napojów wyskokowych
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Nie przejmuj się i zalej spirtem(do poziomu owoców)


do poziomu owoców to one są w swoim własnym soku teraz;-)

a następnie dodawaj
> kolejne sezonowe owoce, zasypując cukrem(na 0,25kg owoców 100g cukru) i
> zalewając 70% spirytusem.

dzięki za podpowiedz, chyba zrobię własnie coś takiego.

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-09 11:16:52

Temat: Re: w sprawie produkcji napojów wyskokowych
Od: "JerzyN" <N...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "kaletowa" <k...@p...onet.pl>
> Użytkownik "Gosia" <m...@w...pl>

> > No teraz jak masz baniak wsyp je do niego zakorkuj poczekaj troche i
> > bedziesz miala pyszne winko ;-) Polecam
> Pod warunkiem, że nie zmyła drożdży w procesie dokładnego mycia
> KALETOWA

I myślisz, ze na tych "drożdżach" wyszłoby dobre wino?
Robiłaś lub konsumowałaś cos takiego?
Polecam:
http://www.wino.art.pl/frames/ogol_zasad.html

--
Pozdrawiam, Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-09 11:28:19

Temat: Re: w sprawie produkcji napojów wyskokowych
Od: "kaletowa" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "JerzyN" <N...@m...pl> napisał w wiadomości
news:cclus7$s3$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> I myślisz, ze na tych "drożdżach" wyszłoby dobre wino?
> Robiłaś lub konsumowałaś cos takiego?
KALETOWA robiła dawno temu, jak mieszkała u pewnej staruszki, co to była
fanką robienia takiego wina. I KALETOWEJ wyszło takie pyszne winko (w smaku
i kolorze), że staruszka była zawistna. Ale to było dawno, potem gdzieś w
przeprowadzkach zginął przepis i KALETOWA nie robi już takiego prostego
winka.
Oczywiście tu tak wiele zależy od różnych parametrów, ze jest to loteria.
Ale to jedno jedyne udało się wspaniale, niestety pachniało malizną
KALETOWA


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-09 12:46:06

Temat: Re: w sprawie produkcji napojów wyskokowych
Od: Piotr Zawadzki <p...@f...pl> szukaj wiadomości tego autora

Basia napisał:

(...)
> Czy w tej sytuacji, gdy moje porzeczki radośnie puscily sok pod wplywem
> cukru moge to jeszcze jakos przerobic na trunek czy odpuscic sobie?

To może zamiast zalewać alkoholem, dolej do nich jeszcze wody, jeszcze
cukru i drożdży winiarskich, a wszystko spakuj w gąsiorek z rurką i
czekaj na fermentację...? Za pół roku - rok winko powinno być jak
znalazł :-)

Pzdr
PWZ

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Beastiality Masterbation
przegryzki z makaronu?
Mieso z obiadow
agrest
wychudło się biedaczce strasznie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »