Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia wilgotne ciasto - mniam

Grupy

Szukaj w grupach

 

wilgotne ciasto - mniam

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-04-06 18:05:30

Temat: wilgotne ciasto - mniam
Od: "Aneta" <a...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
Chciałabym prosic o poradę, uwielbiam ciasto drożdżowe, ale zależy mi na tym
aby było "wilgotne" nie takie suche bez wyrazu , tylko miękkie , wilgotne,
moja babcia kiedyś takie robiła , mi sie nie udaje zachować tej
wilgotności:( czy ktoś mógłby podac mi przepis na taką pychotkę? Jak w tym
jest tajemnica :) ?
dziękuję z góry
Pozdrawiam
Aneta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-04-06 18:25:44

Temat: Re: wilgotne ciasto - mniam
Od: "Dorota" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Chciałabym prosic o poradę, uwielbiam ciasto drożdżowe, ale zależy mi na
tym
aby było "wilgotne" nie takie suche bez wyrazu , tylko miękkie , wilgotne,
moja babcia kiedyś takie robiła , mi sie nie udaje zachować tej
wilgotności:( czy ktoś mógłby podac mi przepis na taką pychotkę? Jak w tym
jest tajemnica :) ?

Do ciasta trzeba użyć stopionego smalcu, ciasto wtedy jest wilgotne.
Pozdrawiam
Dorota


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-06 18:30:26

Temat: Re: wilgotne ciasto - mniam
Od: "AdamGreg" <Adamgreg1@usun_to_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

<ciach> parzone - zalane gorącym mlekiem?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-07 12:04:53

Temat: Re: wilgotne ciasto - mniam
Od: "Magdalena Witkowska" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Chciałabym prosic o poradę, uwielbiam ciasto drożdżowe, ale zależy mi na
tym
> aby było "wilgotne" nie takie suche bez wyrazu , tylko miękkie , wilgotne,

Sprawa z wilgotnym ciastem drożdżowym jest prosta :)
a) robisz je w makutrze (lub misce), a nie na stolnicy. Nie dosypujesz
mąkiwięcej niż trzeba - ciasto lepi się do miski, ale później "wylewasz" je
do formy i po upieczeniu jest cudownie wilgotne.
b) używasz masła, a nie margaryny
c) jak ciasto ostygnie, wyjmujesz z formy, kładziesz na talerz, a wieczorem
całość przykrywasz folią do żywności.

Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe jaki znam jest z "ciasta, ciastka,
ciasteczka". Jest idealny, naprawdę. Stosuję go do makowców itp. Jeśli nei
masz tej książki (pierwszy przepis jaki jest tam zamieszczony), to daj znać.
Przeklepię go tutaj :)

--
Pozdrawiam
Sasannka

PS. http://partner.wec.com.pl - Program Partnerski dla eleganckich
http://Przyjaciele.MniamMniam.pl - Program Partnerski dla smakoszy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: kajmak z mleka z puszki
Re: Robot Bosch MUM ProfiMixx 46
jak wydzielic comber z krolika ?
przepis na caly dzien
krem pod galaretkę potrzebny

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »