« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-03 12:15:42
Temat: wisnie w occieCzy moze ktos mi podac przepis jak to zrobic?
Wygooglalam sobie tylko jeden, ala jakos dlugo sie je robi (3 dni),
zalewasz, czekasz, zalewasz, czekasz...
A moze mozna je zrobic tak jak sliwki???
Kinga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-03 12:43:11
Temat: Re: wisnie w occieiKinga wrote:
> Czy moze ktos mi podac przepis jak to zrobic?
> Wygooglalam sobie tylko jeden, ala jakos dlugo sie je robi (3 dni),
> zalewasz, czekasz, zalewasz, czekasz...
> A moze mozna je zrobic tak jak sliwki???
Śliwki robi się właśnie trzy-cztery dni :-) Pewna jesteś
tych wiśni w occie? Ocet kwaśny, wiśnie kwaśne, to chyba
nie ma prawa być dobre. Może to czereśnie miały być?
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-03 14:57:05
Temat: Re: wisnie w occie
"Krystyna Chiger" napisala:
>
> Śliwki robi się właśnie trzy-cztery dni :-) Pewna jesteś
> tych wiśni w occie? Ocet kwaśny, wiśnie kwaśne, to chyba
> nie ma prawa być dobre. Może to czereśnie miały być?
Wisni jestem pewna jak najbardziej, poki co place za maly sloiczek 5 zl* i
dlatego chce zaczac robic sama.
Myslam ze na wisnie i sliwki sa jakies jednodniowe przepisy ;)
kinga
* sklepy Bomi, czeresnie tez sa, ale to nie TO
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-03 15:05:44
Temat: Re: wisnie w occieA ponizej przepis wygooglany ze strony wielkie zarcie:
Kg dojrzalych duzych wisni, 4 szklanki cukru, 3/4 szkl. 10 % octu, kilka
gozdzikow, kawalek cynamonu.
Umyc wisnie, usunac ogonki, wydrylowac albo nie. Zagotowac syrop ze szklanki
wody, cukru i octu z dodatkiem gozdzikow i cynamonu. Wisnie umiescic w
szklanym lub porcelanowym naczyniu i zalac je letnim syropem, zostawic pod
przykryciem do nastepnego dnia. Nastepnie odlac syrop, zagotowac, cieplym
zalac znow wisnie, odstawic do nastepnego dnia. Odlac syrop, zagotowac, jak
troche ostygnie, do goracego wrzucic wisnie, odstawic do ostudzenia. Wowczas
pogrzac znow do zagotowania. Gorace nakladac do sloikow, zakrecic pokrywki i
odwrocic sloiki dnem do gory. Podawac do mies, wedlin, ryb, dodawac do
surowek i salatek.
autor Anerite
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-04 08:37:15
Temat: Re: wisnie w occieiKinga wrote:
(...)
> Umyc wisnie, usunac ogonki, wydrylowac albo nie. Zagotowac syrop ze szklanki
> wody, cukru i octu z dodatkiem gozdzikow i cynamonu. Wisnie umiescic w
> szklanym lub porcelanowym naczyniu i zalac je letnim syropem, zostawic pod
> przykryciem do nastepnego dnia. Nastepnie odlac syrop, zagotowac, cieplym
> zalac znow wisnie, odstawic do nastepnego dnia. Odlac syrop, zagotowac, jak
> troche ostygnie, do goracego wrzucic wisnie, odstawic do ostudzenia. Wowczas
> pogrzac znow do zagotowania. Gorace nakladac do sloikow, zakrecic pokrywki i
> odwrocic sloiki dnem do gory. Podawac do mies, wedlin, ryb, dodawac do
> surowek i salatek.
Przetestuję z małymi zmianami :-) Zostawię kawałki ogonków (wygodniej
jeść), a zalewę przed zakręceniem jednak spróbuję - wcale nie jestem
pewna, czy sok z wiśni wystarczy do złagodzenia 10% octu.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |