| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-03 11:54:01
Temat: Burek (Chorwacja)Proszę sz.grupowicza znajacego j. chorwacki o przekład na "nasze"
Jak sobie przypomne obzarstwo tym specjalem, to sline mam do kolan!
KK
BUREK
POTREBNO:
tijesto za savijaču
500 g mljevene govedine
250 grama mljevene svinjetine
1 glavica luka (kapule)
1 žličica papra
sol
ulje
NACIN PRIPREME:
Sitno isjeckani luk dobro izmiješajte sa posoljenim i popaprenim mesom.
Tijesto razvucite u tanke kore, poprskajte ih uljem te ravnomjerno
rasporedite smjesu i zavijte savijaču. Stavite u zamašćenu posudu i pecite u
pećnici.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-03 12:14:02
Temat: Re: Burek (Chorwacja)
Użytkownik Krzyhoo <k...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:cenuel$188q$...@n...mm.pl...
> Proszę sz.grupowicza znajacego j. chorwacki o przekład na "nasze"
> Jak sobie przypomne obzarstwo tym specjalem, to sline mam do kolan!
> KK
>
> BUREK
> POTREBNO:
> tijesto za savijaču
> 500 g mljevene govedine
> 250 grama mljevene svinjetine
> 1 glavica luka (kapule)
> 1 žličica papra
> sol
> ulje
>
> NACIN PRIPREME:
> Sitno isjeckani luk dobro izmijeąajte sa posoljenim i popaprenim mesom.
> Tijesto razvucite u tanke kore, poprskajte ih uljem te ravnomjerno
> rasporedite smjesu i zavijte savijaču. Stavite u zamaąćenu posudu i pecite
u
> pećnici.
500gr mielonej wieprzowiny i wolowiny, 1 glowka cebuli, 1 lyzeczka pieprzu,
sol i olej....ciasto ;) (jesli znasz burka to wiesz ze to takie ciasto
bardzo cienkie, rozwarstwiajace przypominajace fillo...za chwile poszukam
moze znajde przepis na ciasto po polsku bo mialam gdzies
drobno posiekac cebule, zmieszac z posolonym i popieprzonym miesem. Ciasto
rozwalkowac na cienka warstwe....posmarowac olejem (rownomiernie), rozlozyc
mieso i zawinac jak strudel....Wlozyc do natluszczonego naczynia i
piec....:)))
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-03 13:06:33
Temat: Re: Burek (Chorwacja) (P)a co do ciasta i burkopodobnych...takim czyms podobnym jest niejaka
banica...wklejam fragmenty wypwoiedzi sprzed hohohoho lat tutaj na forum
Ciasto znalezione wygladalo tak
". Ciasto: Z 50dag mąki pszennej, 10 łyżek letniej wody, 1
łyżeczki octu lub 1łyżki soku z cytryny i soli wyrobić gładkie
twarde ciasto. Podzielić je na 4 bułeczki, posmarować olejem i
odstawić na 30minut w ciepłe miejsce......Okrągłą formę wysmarować masłem. 6
łyżek masła stopić.
Pierwszą bułeczkę rozwałkować najcieniej jak się da na przezroczyście.
Nałożyć na to 1/4 farszu i zrolować. Ułożyć spiralnie na
blasze (a może świetnie do tego nadać się prodiż) zaczynając od
środka. I tak kolejne 3 dokleić. Powstałego ślimaka polać
stopionym masłem i pieczemy w 200c nagrzanych uprzednio przez około
40min......"
wykonala je Oshin i dodala komentarz
"przepis wyprobowalismy i ... :))))))
do ciasta trzeba dodac wiecej wody, inaczej nie ma mowy, zeby sie zwiazalo
ciasto jest z gatunku 'biedny bulgarski pasterz' ale to widac juz z
przepisu"
ten przepis wtedy mial farsz z fety....:)
Grzebiac na forach francuskich znalazlam bardzo podobne przepisy na
ciasto...
Chorwaci kupuja ciasto naczesciej
Bulgarzy tez...
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-03 14:27:59
Temat: Re: Burek (Chorwacja) (P)>
> Grzebiac na forach francuskich znalazlam bardzo podobne przepisy na
> ciasto...
> agataw
Wielkie dzięki!!
Krzysztof
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |