| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-28 18:27:22
Temat: witam-to mój debiut :) pytanie o szpinak :)witam
sam nie wiem co tu napisać na ten pierwszy raz wię cmoże przejdę do rzeczy:)
Otóż dzisiaj na bazarku kupiliśmy ( ja i moja ukochana ) pół kilograma
szpinaku w liściach:) Jedliśmy taki w barach tureckich i bardzo nam
smakował. Różni sie zdecydowanie od tej mrożonej papki , którą sprzedaje
Hortex w mrożonkach
Proszę napiszcie mi swoje ulubione przepisy na zrobieni dobrgo szpinaku z
całych liści . Dodam ze nie mam alergii na śmietane ani mleko od krowy :)
Lubimy też czosnek i ogólnie jesteśmy otwarci na kulinarne experymenty
dlatego będziemy intensywnie śledzic nowe przepisy i dokonania grupya :)
Serdecznie pozdrawiam
Twinky
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-28 20:47:04
Temat: Re: witam-to mój debiut :) pytanie o szpinak :)Szpinak jest pyszny sam w sobie :)
Ja przyrządzam najczęściej na szybko, tzn. podsmażam na maśle z dodatkiem
soli, pieprzu i czosnku.
Tak przyrządzony jest też świetnym dodatkiem do sosów do makaronu (takich
śmietanowych).
Ponadto, można go w takiem postaci dodawać do zapiekanek na bazie
ziemniaków, makaronu czy ryżu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-28 22:06:06
Temat: Re: witam-to mój debiut :) pytanie o szpinak :)
Użytkownik "Twinky" <t...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ce8r1r$18pf$1@mamut1.aster.pl...
> Proszę napiszcie mi swoje ulubione przepisy na zrobieni dobrgo szpinaku z
> całych liści .
Ja lubię szpinak w takiej postaci:
- jako nadzienie do naleśników (szpinak, twaróg, cebula, czosnek, sól,
pieprz, gałka)
- rolada szpinakowa z brokułami
- gnocchi ze szpiankiem
>
Przepisów było sporo na grupie:
http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&ie=UTF-8&q=
szpinak&meta=group%3Dpl.rec.kuchnia
Asieńka P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-28 22:21:01
Temat: Re: witam-to mój debiut :) pytanie o szpinak :)Jest taki adresik... http://www.szpinak.prv.pl/
Oby Ci sie w glowie nie zakrecilo :)
Zdrowko
Kredka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-29 07:55:57
Temat: Re: witam-to mój debiut :) pytanie o szpinak :)> witam
> sam nie wiem co tu napisać na ten pierwszy raz wię cmoże przejdę do
rzeczy:)
> Otóż dzisiaj na bazarku kupiliśmy ( ja i moja ukochana ) pół kilograma
> szpinaku w liściach:) Jedliśmy taki w barach tureckich i bardzo nam
> smakował. Różni sie zdecydowanie od tej mrożonej papki , którą sprzedaje
> Hortex w mrożonkach
> Proszę napiszcie mi swoje ulubione przepisy na zrobieni dobrgo szpinaku z
> całych liści . Dodam ze nie mam alergii na śmietane ani mleko od krowy :)
> Lubimy też czosnek i ogólnie jesteśmy otwarci na kulinarne experymenty
> dlatego będziemy intensywnie śledzic nowe przepisy i dokonania grupya :)
> Serdecznie pozdrawiam
> Twinky
>
Jak szpinak to tylko zupa wg tego przepisu
maomazja
http://www.palcelizac.pl/?przepis=90
nawet bez ałki muszkatułowej i parmezanu
serdecznosci
SZPINAK GÓRĄ
(moje dziecko jest jedyn z niewielu, które uwielbia szpianki
ja ja jestem dumna że ho ho :-)
--
----------------------------------------------------
-----------
Paulina i Ola 18.06.2003
http://sus.univ.szczecin.pl/~wojus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-29 08:07:08
Temat: Re: witam-to mój debiut :) pytanie o szpinak :)dziekuje za podpowiedzi :)
to bardzo miłe z waszej strony :)
pzdr
Twinky
p.s. coś upichce na obiadek - misia chcrapie bo ma anginę:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-30 19:46:52
Temat: Re: witam-to mój debiut :) pytanie o szpinak :)
Użytkownik "Asienka P"
> - rolada szpinakowa z brokułami
****
Baaardzo poprosze przepisik :-)
Pozdrawiam
Ania K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-31 09:59:26
Temat: Re: Rolada szpinakowa [P]
Użytkownik "Ana" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cee8j7$20ct$1@mamut.aster.pl...
> Baaardzo poprosze przepisik :-)
Baaardzo proszę
Rolada szpinakowa
Składniki
````````````
1/2 kg świeżego szpinaku,
3 jajka,
mniejszy brokuł,
150 g drobno startej mozzarelli
kilka łyżek śmietany,
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)
Sposób przyrządzania
``````````````````````````
Szpinak umyć, przebrać, poodcinać ogonki, wrzucić do garnka, wlać kilka
łyżek wody (3- 4), odrobinę soli, przykryć pokrywką i na dużym ogniu gotować
5 minut. Potem to na sitko, ostudzić, odcisnąć nadmiar wody i drobno
posiekać.
Żółtka oddzielić od białek, dodać do szpinaku, białka ubić, tylko nie za
mocno, tak aby piana lekko zesztywniała.
Szpinak doprawić do smaku (sól, pieprz, gałka), wymieszać, dodać pianę z
białek, delikatnie zamieszać. Tą masę wylać do dużej blaszki (32 na 23)
wyłożonej pergaminem wysmarowanym tłuszczem i podsypanym mąką (bułką),
wyrównać, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec aż "placek"
scalony i przyzłocony (niecałe 20 min).
Brokuła podgotować w osolonej wodzie (5 minut). Wyjąć, pokroić dość drobko.
Dodać śmietany tyle by całość była w miarę połączona.
Gdy szpinak gotowy wyjąć, trochę przestudzić (nie wyłączać piekarnika).
Wydobyć placek z blachy i papieru, posypać mozzarellą, wyłożyć brokuły,
zwinąć w roladę i włożyć jeszcze na kilka minut do piekarnika.
U nas w domu taką roladę jemy na obiad pokrojoną w skośne plasterki, z sosem
pomidorowym, ziemniakami z wody, surówką. Jest smaczna i cieszy oko
zwłaszcza właśnie w zestawieniu z czerwonym sosem.
Smacznego
Asieńka P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-01 19:15:58
Temat: Re: Rolada szpinakowa [P]
Użytkownik "Asienka P" <
> Baaardzo proszę
>
> Rolada szpinakowa
(....)
> >
> U nas w domu taką roladę jemy na obiad pokrojoną w skośne plasterki, z
sosem
> pomidorowym, ziemniakami z wody, surówką. Jest smaczna i cieszy oko
> zwłaszcza właśnie w zestawieniu z czerwonym sosem.
>
*********
O rety, alez slinka cieknie ....
Dzieki serdecznie
AniaK (szpinakozerca)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |