« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-25 18:26:21
Temat: wkupne - ciasto włoskieAby tradycji stało się zadość - moje wkupne - ciasto włoskie.
Łatwe i smaczniutkie a co najważniejsze - zawsze się udaje.
CIASTO WŁOSKIE
1 kg jabłek
cynamon do smaku
45 dgk cukru
12 dkg rodzynek
12 dkg posiekanych orzechów włoskich
1 dkg proszku do pieczenia
1 dkg sody
0,5 kg mąki
Jabłka posiekać drobno, dodać cynamon. Następnie cukier, odzynki, orzechy,
proszek i sodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę.
Wąską dosyć wysoką foremkę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wylać
masę. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (180-200 st.) ok 40 minut.
Smacznego.
Deuter
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-25 18:47:00
Temat: Re: wkupne - ciasto włoskie> Witaj Deuter ! Takie prostoty to ja lubie ! Szybko i latwo, bardzo mi sie
to podoba. Tylko ten 1 dkg sody to jak ja mam odmierzyc, mozesz
przetlumaczyc mi to na szczypty, lub lyzeczki?
Pozdrowienia
******
m-gosia
******
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-25 18:57:02
Temat: Re: wkupne - ciasto włoskie
Użytkownik <m...@h...com> napisał w wiadomości
news:9trecp$oc2$1@news1.xs4all.nl...
> > Witaj Deuter ! Takie prostoty to ja lubie ! Szybko i latwo, bardzo mi
sie
> to podoba. Tylko ten 1 dkg sody to jak ja mam odmierzyc, mozesz
> przetlumaczyc mi to na szczypty, lub lyzeczki?
>
> Pozdrowienia
> ******
> m-gosia
> ******
moze to jest "deczko"- ale zapytajo to deczko Krysie T...
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-25 19:32:15
Temat: Re: wkupne - ciasto włoskie
ja to robię na tzw oko
1 dkg = 10 g
opakowanie proszku = 15 g (tak mi się zdaje) no to na oko walę 2/3
opakowania i tyleż samo sody.
Pozdrowionka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-25 19:48:13
Temat: Re: wkupne - ciasto włoskie
Deuter <d...@p...onet.pl> schreef in berichtnieuws
9trh1g$1cs$...@n...onet.pl...
> opakowanie proszku = 15 g (tak mi się zdaje) no to na oko walę 2/3
> opakowania i tyleż samo sody.
>To jasne. Teraz tylko ta soda. U nas jest tylko soda do sprzatania (mycia)
ale chyba to nie ta. Spozywczej zadnej nie znam. Hmm, moge podwoic proszek
do pieczenia?
******
m-gosia
******
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-25 19:51:37
Temat: Re: wkupne - ciasto włoskie
>
>
>moze to jest "deczko"- ale zapytajo to deczko Krysie T...
>
>
>Mechcia
>
deczko, nie deczko, a tam zadnego jaja? zadnego plynu?
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-25 19:57:46
Temat: Re: wkupne - ciasto włoskienigdy nie próbowałem, ale wydaje mi się, że powinno być OK
Deuter
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-25 20:01:53
Temat: Re: wkupne - ciasto włoskieplynu nie trzeba, bo sok z utartych jablek wyplynie, jak zaczniesz z maka
wyrabiac
jajków tez nie trza
Deuter
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-25 20:06:12
Temat: Re: wkupne - ciasto włoskieplynu nie trzeba, bo sok z utartych (lub drobno posiekanych) jablek
wyplynie, jak zaczniesz z maka
wyrabiac
jajków tez nie trza
Deuter
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-25 20:24:11
Temat: Re: wkupne - ciasto włoskieOn Sun, 25 Nov 2001 21:01:53 +0100, "Deuter"
<d...@p...onet.pl> wrote:
>plynu nie trzeba, bo sok z utartych jablek wyplynie, jak zaczniesz z maka
>wyrabiac
>jajków tez nie trza
>
>Deuter
>
az tyle go wyleci?
K
>
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |