| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-28 11:23:03
Temat: włoski ser z robalamiSwego czasu, dosc dawno, rok, moze i dwa temu, ktos wspominal a propos
przepisow unijnych o jakims wloskim serze, ktory ma w sobie robaki...
Pamietacie o co konkretnie chodzilo? Jak sie toto nazywa i czy Unia
skutecznie zbronila produkcji?
---
Monika Mężyńska
http://emem.pl/
http://emem.pl/kasiabujakiewicz
---
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-28 11:27:26
Temat: Re: w?oski ser z robalamiOn Mon, 28 Oct 2002 12:23:03 +0100, Monika M??y?ska
<m...@k...net.pl> wrote:
>Swego czasu, dosc dawno, rok, moze i dwa temu, ktos wspominal a propos
>przepisow unijnych o jakims wloskim serze, ktory ma w sobie robaki...
>Pamietacie o co konkretnie chodzilo? Jak sie toto nazywa i czy Unia
>skutecznie zbronila produkcji?
>
>---
>Monika M??y?ska
>http://emem.pl/
>http://emem.pl/kasiabujakiewicz
>---
to jest ser nielegalny, ale zdaje sie , ze partyzancko nadal jest
produkowany, tylko nie pamietam w ktorej czesci wloskiej i jak
sie nazywa....wspominalam ja, bo u nas byl swojego czasu w
gazecie artykul na jego temat, oraz innych rzeczy niby
zabronionych unijnie - znaczy sprzedaz wiejskich
domowo-robionych serow, przetworow i pokazali przecienty jakis
targ we Francji, gdzie nawet ceny byly we frankach, a malymi
cyferkami w Euro....
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-28 12:58:52
Temat: Re: w?oski ser z robalamiKrysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
> to jest ser nielegalny, ale zdaje sie , ze partyzancko nadal jest
> produkowany, tylko nie pamietam w ktorej czesci wloskiej i jak
> sie nazywa....wspominalam ja, bo u nas byl swojego czasu w
> gazecie artykul na jego temat, oraz innych rzeczy niby
> zabronionych unijnie - znaczy sprzedaz wiejskich
> domowo-robionych serow, przetworow i pokazali przecienty jakis
> targ we Francji, gdzie nawet ceny byly we frankach, a malymi
> cyferkami w Euro....
>
> Trys
> K.T. - starannie opakowana
Byla juz kiedys dyskusja na ten temat na grupie. Ser nazywa sie "casu marzu"
i pochodzi z Sardynii.
http://groups.google.com/groups?q=casu+marzu+group:p
l.rec.kuchnia&hl=pl&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&selm=9pv32
9%24mdf%241%40news.tpi.pl&rnum=1
Pozdrawiam
Pilot
--
Pilot p...@f...com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-28 20:04:15
Temat: Re: włoski ser z robalami
Użytkownik "Monika Mężyńska" <m...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:3DBD1E17.C953FA9B@kki.net.pl...
> Swego czasu, dosc dawno, rok, moze i dwa temu, ktos wspominal a propos
> przepisow unijnych o jakims wloskim serze, ktory ma w sobie robaki...
> Pamietacie o co konkretnie chodzilo? Jak sie toto nazywa i czy Unia
> skutecznie zbronila produkcji?
Casumarzu, ser pochodzacy z Sardynii. Jest to swiezy ser pecorino (z owczego
mleka), w ktorym wierci sie od gory kanalik, przez ktory wpuszcza sie do
srodka male czerwie i dokarmia je paroma kroplami mleka. Po kilku dniach,
gdy robaczki sie juz zadomowia zaczynaja drazyc kanaliki i spulchniac w ten
sposob ser. A je sie go tak, ze rozlamuje sie go i kawalkiem chleba wybiera
zawartosc czyli mieszanine sera i tych robaczkow. Ser ponoc jest nadal
produkowany ale nielegalnie. Na zdjeciu wyglada dosyc obrzydliwie ale po
duzej wodce kto wie...?:)))
Kasia L.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |