« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-02-21 11:49:45
Temat: zakwas żurkowy z butelkiKochani proszę uświadomcie mnie. Robiłam już żurek parę razy z takiego
kupnego zakwasu. Zawsze gdy przychodzi pora na wlanie go do garnka
zastanawiam sie czy rozmieszać całość zawarości butelki (chodzi mi o tę mąkę
zgromadzoną na dnie butelki z zakwasem).
Powiedzcie więc, wymieszać to wszystko czy nie?
Póki co nie mieszałam.
pozdrawiam
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-02-21 11:57:37
Temat: Re: zakwas żurkowy z butelkiDnia 2005-02-21 12:49:45 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Aneta@* skreślił te oto słowa:
> Kochani proszę uświadomcie mnie. Robiłam już żurek parę razy z takiego
> kupnego zakwasu. Zawsze gdy przychodzi pora na wlanie go do garnka
> zastanawiam sie czy rozmieszać całość zawarości butelki (chodzi mi o tę mąkę
> zgromadzoną na dnie butelki z zakwasem).
> Powiedzcie więc, wymieszać to wszystko czy nie?
> Póki co nie mieszałam.
Najpierw dobrze wstrząsnąć butelkę, zeby się wszystko od dna odkleiło, a
potem całośc wlać do garnka.
--
Lia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-21 12:00:03
Temat: Re: zakwas żurkowy z butelki
Użytkownik "Lia" <L...@a...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:10gtjuxcuwnh6.dlg@iska.from.poznan...
>
> Najpierw dobrze wstrząsnąć butelkę, zeby się wszystko od dna odkleiło, a
> potem całośc wlać do garnka.
>
Ja tak czynię z żurkiem (otręby) i białym barszczem (mąka)
Żurek z otrębami smakuje tysiąc razy lepiej niż bez. Oczywiście to moja
subektywna opinia.
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-21 12:04:31
Temat: Re: zakwas żurkowy z butelki
Użytkownik "Aneta@" <a...@p...fm> napisał w wiadomości
news:cvci3t$34m$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Kochani proszę uświadomcie mnie. Robiłam już żurek parę razy z takiego
> kupnego zakwasu. Zawsze gdy przychodzi pora na wlanie go do garnka
> zastanawiam sie czy rozmieszać całość zawarości butelki (chodzi mi o tę
> mąkę zgromadzoną na dnie butelki z zakwasem).
> Powiedzcie więc, wymieszać to wszystko czy nie?
> Póki co nie mieszałam.
>
> pozdrawiam
> Aneta
>oczywiście ze mieszac
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-21 12:08:35
Temat: Re: zakwas żurkowy z butelki
Użytkownik "Aneta@" <a...@p...fm> napisał w wiadomości
news:cvci3t$34m$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Kochani proszę uświadomcie mnie. Robiłam już żurek parę razy z
> takiego kupnego zakwasu. Zawsze gdy przychodzi pora na wlanie go do
> garnka zastanawiam sie czy rozmieszać całość zawarości butelki
> (chodzi mi o tę mąkę zgromadzoną na dnie butelki z zakwasem).
> Powiedzcie więc, wymieszać to wszystko czy nie?
> Póki co nie mieszałam.
>
Ja mieszam
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Życie jest nie zdrowe, a sufity zawsze są gotowe żeby spaść na
głowę..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-21 12:17:37
Temat: Re: zakwas żurkowy z butelki;)
Hej
> Kochani proszę uświadomcie mnie. Robiłam już żurek parę razy z takiego
> kupnego zakwasu. Zawsze gdy przychodzi pora na wlanie go do garnka
> zastanawiam sie czy rozmieszać całość zawarości butelki (chodzi mi o tę
mąkę
> zgromadzoną na dnie butelki z zakwasem).
> Powiedzcie więc, wymieszać to wszystko czy nie?
> Póki co nie mieszałam.
Oczywiście że gruntownie zamieszać, ale na przyszłość nie kupuj w butelce
tylko zrób sama:
Zakwas
Składniki
2 kopiate łyżki mąki razowej żytniej
2 kopiate łyżki mąki razowej pszennej
3-4 ząbki czosnku
ok. 1 litra ostudzonej wody po ugotowaniu ziemniaków
Ząbki czosnku pokroić w talarki. Składniki wymieszać w ceramicznym (szklanym)
naczyniu, przykryć gazą i umieścić w ciepłym miejscu (około 30°C) na około 2-
3 doby. Ważne, by w ciągu 1-szej doby utrzymać temperaturę i co kilka godzin
zakwas wymieszać. Brak odpowiedniej temperatury może spowodować pójście
fermentacji w niewłaściwym kierunku. Podobnie jak dodanie czystej wody, a nie
spod ziemniaków.
Przygotowanie żuru.
Składniki
ok. 1,5 litra wywaru z mięsa
kilka suszonych grzybów
łyżka suszonych jarzyn (można użyć większej ilości świeżych, ale odpowiednio
rozdrobnionych)
przyprawy (sól, pieprz, majeranek, wg smaku)
Zakwas należy użyć do przygotowania ok. 2,5 - 3,5 litrów żuru. Do wywaru z
mięsa (może być kostka rosołowa) dodać pokruszone grzyby i jarzyny. Gotować
ok. 10-15 minut. Wlać zakwas
i zagotować.
Zabielanie
Składniki
(dotyczy wszystkich zup za wyjątkiem rosołu, barszczu i flaczków – te
ostatnie zagęszcza się tartą bułką)
1/2 szklanki śmietany (można użyć kefiru lub jogurtu)
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
1 kopiata łyżka mąki kukurydzianej
Składniki dokładnie wymieszać rogalką. Powinny stanowić około połowy
objętości naczynia. Powoli dodawać gorącego żuru intensywnie mieszając.
Całość wlać do żuru i mieszając zagotować. Należy wypraktykować ilość mąki,
by żur nie był zbyt gęsty.
pozdr
mm
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-21 12:46:50
Temat: Re: zakwas żurkowy z butelkiIn article <cvci3t$34m$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Aneta@" <a...@p...fm> wrote:
> Kochani proszę uświadomcie mnie. Robiłam już żurek parę razy z takiego
> kupnego zakwasu. Zawsze gdy przychodzi pora na wlanie go do garnka
> zastanawiam sie czy rozmieszać całość zawarości butelki (chodzi mi o tę mąkę
> zgromadzoną na dnie butelki z zakwasem).
> Powiedzcie więc, wymieszać to wszystko czy nie?
Wszystko.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-21 12:51:38
Temat: Re: zakwas żurkowy z butelki
Użytkownik "Aneta@" <a...@p...fm> napisał w wiadomości
news:cvci3t$34m$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Kochani proszę uświadomcie mnie. Robiłam już żurek parę razy z takiego
> kupnego zakwasu. Zawsze gdy przychodzi pora na wlanie go do garnka
> zastanawiam sie czy rozmieszać całość zawarości butelki (chodzi mi o tę
mąkę
> zgromadzoną na dnie butelki z zakwasem).
> Powiedzcie więc, wymieszać to wszystko czy nie?
> Póki co nie mieszałam.
>
Ja nie tylko mieszam, ale jeszcze dodaję do żurku (tego butelkowego) maki
(może być zwykła, lepsz - razowa) coby zupkę zagęścić.
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-21 13:03:22
Temat: Re: zakwas żurkowy z butelki
> Powiedzcie więc, wymieszać to wszystko czy nie?
Ja mieszam wszystko.
--
Salu2 y !Que lo pases bien! :)
Havoc
Y recuerda que se pilla antes a un mentiroso que a un cojo.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-22 10:46:55
Temat: Re: zakwas żurkowy z butelkipotrzasasz butelka by rozmieszac i dodajesz po trochu smakujac zupe by nie
wyszla ci za kwasna (czasami zakwas jest zbyt kwasny i jak dodasz calosc to
moze cie odrzucic)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |