| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-13 07:23:28
Temat: zeberka z kapusta kiszonaWitam wszystkich :)
Pochwale sie jeszcze jednym cudem kulinarnym w ktorego przygotowywaniu dane
mi bylo uczestniczyc.... Co prawda pora roku nie sprzyja zbytnio kiszonej
kapuscie, ale
moze jakis amator zeberek sie skusi....
Potrzebne jest
- 1 kg zeberek
- 2 duze cebule
- 1 kg ziemniakow
- 0.5 kg kapusty kiszonej
- pieprz, sol czosnkowa , vegeta
- ewentualnie grillowe przyprawy do miesa lub wlasna ulubiona kompozycja
przyprawowo-zeberkowa
Zeberka po umyciu nalezy natrzec sola, pieprzem, przyprawami i odstawic do
lodowki
na czas jakis... z godzinka chociaz by bylo dobrze.
Nastepnie zeberka obsmaza sie krotko na rozgrzanym tluszczu na patelni.
Po zdjeciu zeberek z patelni na pozostalym tluszczu smazymy pokrojona w
kostke cebule,
az zmieknie.
Potem do cebuli dodajemy odsaczona kapuste kiszona... i tu uwaga! jesli
kapusta jest ze sklepu to wystarczy ja przeplukac zimna woda, jezeli zas
jest wlasnej produkcji to radze ja
na troche zamoczyc w duzym garnku z zimna woda, a najlepiej sprawdzic na
smak, i czynnosc powtarzac tak dlugo, zeby kapusta nie byla za kwasna.
Gdy sie bedzie ta kapustka przesmazac obieramy ziemniaki i karajamy w
plasterki.
Na dno naczynia zaroodpornego ukladamy ziemniaki i posypujemy vegeta. Na to
kladziemy usmazona kapuste z cebula, a na szczyt piramidy poddane wczesniej
obrobce cieplnej zeberka.
Zamykamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na okolo 1,5 h.
To mial byc obiad na 2 osoby na 2 dni, ale pozarlismy juz pierwszego dnia
3/4 porcji :))) . Naprawde bylo dobre!
H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |