| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-10 21:15:03
Temat: Re: zmarznięte jabłka
Użytkownik "julita" <j...@p...fm> napisał w wiadomości
news:btmupk$4hb$1@SunSITE.icm.edu.pl..
> Zamarzły w tym tygodniu i jeszcze nie odmarzły, bo u nas jeszcze
delikatne
> mrozy trzymają.
Ćwierciakiewiczowa podaje kilka przepisów na sery z jabłek.
Przepisuję / ze skrótami/ jeden z nich:
SERKI JABŁECZNE MAŁE:
Utrzeć jabłka , odlać sok, z którego można zrobić galaretę. Na szklankę
utartej masy wziąć jedną szklankę cukru, wymieszać i w rondlu na wolnym
ogniu smażyć aż się zrobi jednolita żółtawa masa. Wylać na płaski półmisek
posmarowany oliwą, postawić na noc na piecu lub na kuchni angielskiej. Na
drugi dzień małą foremką blaszaną lub małym cienkim kieliszkiem, wreszcie
naparstkiem, wyrzynać małe krążki, osypywać krystaliczną mączką, to jest
grubszą, nie z pod maszyny i na deseczkach suszyć w bardzo letnim piecu.
Jeśli wycinane naparstkiem, a więc drobne, nawlekać na słomki i na lasach w
niem suszyć lub na sitach. Piec zaledwie powinien być wolny. Będą wyborne.
Tyle Ćwierciakiewiczowa. Od siebie dodam, że jeśli te jabłka będą
rozciapane po rozmrożeniu, to można je przetrzeć przez durszlak. E.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-11 10:56:07
Temat: Re: zmarznięte jabłkaUżytkownik "julita" <j...@p...fm> napisał w wiadomości
news:btmupk$4hb$1@SunSITE.icm.edu.pl..
> Zamarzły w tym tygodniu i jeszcze nie odmarzły, bo u nas jeszcze
delikatne
> mrozy trzymają.
Ćwierciakiewiczowa podaje kilka przepisów na sery z jabłek.
Przepisuję / ze skrótami/ jeden z nich:
SERKI JABŁECZNE MAŁE:
Utrzeć jabłka , odlać sok, z którego można zrobić galaretę. Na szklankę
utartej masy wziąć jedną szklankę cukru, wymieszać i w rondlu na wolnym
ogniu smażyć aż się zrobi jednolita żółtawa masa. Wylać na płaski półmisek
posmarowany oliwą, postawić na noc na piecu lub na kuchni angielskiej. Na
drugi dzień małą foremką blaszaną lub małym cienkim kieliszkiem, wreszcie
naparstkiem, wyrzynać małe krążki, osypywać krystaliczną mączką, to jest
grubszą, nie z pod maszyny i na deseczkach suszyć w bardzo letnim piecu.
Jeśli wycinane naparstkiem, a więc drobne, nawlekać na słomki i na lasach w
niem suszyć lub na sitach. Piec zaledwie powinien być wolny. Będą wyborne.
Tyle Ćwierciakiewiczowa. Od siebie dodam, że jeśli te jabłka będą
rozciapane po rozmrożeniu, to można je przetrzeć przez durszlak. A..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-11 11:03:16
Temat: Re: zmarznięte jabłkaUżytkownik Aga napisał:
> Tyle Ćwierciakiewiczowa. Od siebie dodam, że jeśli te jabłka będą
> rozciapane po rozmrożeniu, to można je przetrzeć przez durszlak. A..
Gwoli ścisłości: Ćwierczakiewiczowa. Sorry, że poprawiam, ale to
klasyk (klasyczka?), a zamiana 'cz' na 'ci' jest często spotykaną
nieścisłością.
Dla przybliżenia jej okazałej sylwetki:
http://gnu.univ.gda.pl/~emcz/lucynac.html
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-11 11:46:26
Temat: Re: zmarznięte jabłka
Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:btrahp$7m8$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Aga napisał:
>
> > Tyle Ćwierciakiewiczowa. Od siebie dodam, że jeśli te jabłka
będą
> > rozciapane po rozmrożeniu, to można je przetrzeć przez durszlak. A..
>
> Gwoli ścisłości: Ćwierczakiewiczowa.
Encyklopedia powszechna PWN podaje "Ćwierciakiewiczowa". A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-11 11:53:59
Temat: Re: zmarznięte jabłkaUżytkownik Aga napisał:
>>
>>> Tyle Ćwierciakiewiczowa. Od siebie dodam, że jeśli te jabłka
>>
> będą
>
>>>rozciapane po rozmrożeniu, to można je przetrzeć przez durszlak. A..
>>
>>Gwoli ścisłości: Ćwierczakiewiczowa.
>
>
> Encyklopedia powszechna PWN podaje "Ćwierciakiewiczowa". A.
>
http://encyklopedia.pwn.pl/15848_0_3.html
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-11 12:30:42
Temat: Re: zmarznięte jabłka
> >>Gwoli ścisłości: Ćwierczakiewiczowa.> >
Encyklopedia powszechna PWN podaje "Ćwierciakiewiczowa". A.
> >
>
> http://encyklopedia.pwn.pl/15848_0_3.html
Zob. Encyklopedia Powszechna PWN Warszawa 1987 t.1 s. 546
Czytelnikom znana była jako Ćwierciakiewiczowa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-11 12:49:46
Temat: Re: zmarznięte jabłkaUżytkownik Aga napisał:
>>>>Gwoli ścisłości: Ćwierczakiewiczowa.> >
>>>
>
> Encyklopedia powszechna PWN podaje "Ćwierciakiewiczowa". A.
>
>>http://encyklopedia.pwn.pl/15848_0_3.html
>
>
> Zob. Encyklopedia Powszechna PWN Warszawa 1987 t.1 s. 546
>
> Czytelnikom znana była jako Ćwierciakiewiczowa.
>
Głównie czytelnikom Zofii Kossak, która w 'Dziedzictwie' przekręciła to
nazwisko :) Jednak jejmość Lucyna nazywała się po drugim mężu
Ćwierczakiewiczowa i tym nazwiskiem sygnowane są jej książki, jak
również pod takim trafiła na trwałe do naszej kultury obyczajowej.
Oczywiście, jaeśli powiesz/napiszesz nazwisko w swojej wersji, nie
uderzy grom z jasnego nieba, jednak jest ona błędna :)
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |