« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-05-16 11:13:48
Temat: zupa szczawiowaKochani!
czy ktoś mógłby się podzielić sprawdzonym przepisem na szczawiową? Nigdy do
tej pory nie robiłam, a teraz mnie "naszło" na szczaw.
Dzięki,
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-05-16 11:19:27
Temat: Re: zupa szczawiowa
Użytkownik "Olga Wysocka" <O...@z...siemens.pl> napisał w
wiadomości news:9dtnde$f7v$1@news.mch.sbs.de...
> Kochani!
>
> czy ktoś mógłby się podzielić sprawdzonym przepisem na szczawiową? Nigdy
do
> tej pory nie robiłam, a teraz mnie "naszło" na szczaw.
>
Jejku!
Wrzucasz na wrzątek pokrojony szczaw.
Zabielasz śmietaną - może być z odrobiną mąki.
Podajesz z jajkiem na twardo - przekrojone na pół...
Ziemniaki z wody z koperkiem i masełkiem osobno...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-16 11:22:03
Temat: Re: zupa szczawiowa
Użytkownik "Dana" <d...@n...com.pl> napisał w wiadomości
news:3b026291@news.vogel.pl...
> ZUPA SZCZAWIOWA
[Ciach!...]
Przecież to jest za skomplikowane i męczliwe... A poza tym to syta zupa,
więc nie kojarzy mi się zupełnie z sezonem na świeży szczaw - gorąco - to
jedzenie powinno być lekkie...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-16 11:24:49
Temat: Re: zupa szczawiowa
Użytkownik "Olga Wysocka" <O...@z...siemens.pl> napisał w
wiadomości news:9dtnde$f7v$1@news.mch.sbs.de...
> Kochani!
>
> czy ktoś mógłby się podzielić sprawdzonym przepisem na szczawiową? Nigdy
do
> tej pory nie robiłam, a teraz mnie "naszło" na szczaw.
>
> Dzięki,
> Ola
ZUPA SZCZAWIOWA
Na 2 l wody : kilka skrzydełek lub porcja rosołowa, marchewka, 2 duże
ziemniaki, 2-3 garście liści szczawiowych, 2 łyżki ryżu, nieduży kawałek
słoniny lub 1 łyżka masła, kawałeczek boczku lub kiełbasy, 1 nieduża cebula
lub pęczek szczypiorku, 1/4 l śmietany, 4 jajka na twardo, pęczek koperku
Oczyścić marchewkę i utrzeć na grubej tarce, obrać ziemniaki, pokroić w
kostkę. Ugotować wywar drobiowy z marchewką, wrzucić ziemniaki, ugotować i
zasypać ryżem. Liście szczawiowe obrać z szypułek, opłukać i posiekać.
Słoninkę pokroić w kostkę, chwilę smażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę,
dorzucić boczek albo kiełbasę i 1/2 szczawiu. Resztę szczawiu wrzucić do
wrzątku. Zagotować, dodać usmażony szczaw z dodatkami. Doprawić solą i
śmietaną. Wsypać posiekany koperek. Jajka na twardo obrać, pokroić na
ćwiartki i wrzucić do zupy.
Jeżeli robimy ze szczypiorkiem, to posiekany wrzucamy razem z nie smażonym
szczawiem.
--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...
PS. Przepraszam za ogonki, przenioslam "zywcem" z mojego serwisu. DB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-17 02:41:00
Temat: Re: zupa szczawiowa>Wrzucasz na wrzątek pokrojony szczaw.
>Zabielasz śmietaną - może być z odrobiną mąki.
>Podajesz z jajkiem na twardo - przekrojone na pół...
>Ziemniaki z wody z koperkiem i masełkiem osobno...
>--
>Joanna
U mnie w domu sie najpierw podduszalo ten szczaw z plaska lyzeczka masla a
potem dolewalo wode i reszta jak u Joanny:smietana z odrobina maki.Do
glebokiego talerza naklada sie ziemniaki,dwie polowki jajka na twardo i
juz.Czasami na drugi dzien jedlismy wersje z ryzem zamiast ziemniakow.
Dotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-17 08:51:24
Temat: Re: zupa szczawiowaUżytkownik "Olga Wysocka" <O...@z...siemens.pl> napisała:
> Kochani!
>
> czy ktoś mógłby się podzielić sprawdzonym przepisem na szczawiową? Nigdy
do
> tej pory nie robiłam, a teraz mnie "naszło" na szczaw.
Może to będzie Ci odpowiadać:
http://www.kuchniaonline.pl/index.php?id=83&nr72=38
--
Biedron
www.kuchniaonline.pl, www.poszukiwacz.pl
**************
Serce sklada sie z dwoch komor,
dwoch przedsionkow i milosierdzia.
(Autor nieznany- przynajmniej ja go nie znam)
**************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |