| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-06 18:39:09
Temat: 2 przepisy na dobre przetwory w sloikach:)i do tego niepracochlonne:)
SAŁATKA Z CUKINII
2 kg cukinii
1 ? szkl. octu 10%
1 ? szkl. cukru
3 szkl. wody
? kg. cebuli
4 łyżki soli
marchewka (ilość wg. uznania)
Cukinię i warzywa pokroić w plasterki, posolić, dobrze wymieszać i
odstawić na około 1-2 godz. Z wody, octu i cukru zrobić zalewę i
zagotować. Cukinię z warzywami lekko odcisnąć i dodać do gotującej się
zalewy. Razem porządnie zagotować i gorące nakładać w słoiki.
Napełnione słoiki postawić do góry dnem aby się zassały.
***
OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ
ogorki
2 lyzki musztardy
4 litry wody
1 szkl. octu (niepełna)
1 szkl. cukru
2 łyżki soli
3 ziarnka pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy.
Zagotować zalewę, lekko wystudzić i dodać 2 łyżki musztardy. Ogórki
obrać, pokroić na ćwiartki (wzdłuż) i ułożyć w słoikach. Ogórki zalać
zalewą. Niestety słoiki należy wstawić do ciepłej wody i pasteryzować
(gotować) około 5 minut. Po zrobieniu odstawić słoiki na jakieś co
najmniej 2 tygodnie, przynieść i poczęstować!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |