Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.task.gda.pl!news.astercity.net!no
t-for-mail
From: "Rena" <r...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: 2 przepisy na dobre przetwory w sloikach:)
Date: Tue, 6 Aug 2002 20:39:09 +0200
Organization: Aster City Net
Lines: 41
Message-ID: <aip4tb$27g3$1@pingwin.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.130.129.54
X-Trace: pingwin.acn.pl 1028658924 73219 10.130.129.54 (6 Aug 2002 18:35:24 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Tue, 6 Aug 2002 18:35:24 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:118579
Ukryj nagłówki
i do tego niepracochlonne:)
SAŁATKA Z CUKINII
2 kg cukinii
1 ? szkl. octu 10%
1 ? szkl. cukru
3 szkl. wody
? kg. cebuli
4 łyżki soli
marchewka (ilość wg. uznania)
Cukinię i warzywa pokroić w plasterki, posolić, dobrze wymieszać i
odstawić na około 1-2 godz. Z wody, octu i cukru zrobić zalewę i
zagotować. Cukinię z warzywami lekko odcisnąć i dodać do gotującej się
zalewy. Razem porządnie zagotować i gorące nakładać w słoiki.
Napełnione słoiki postawić do góry dnem aby się zassały.
***
OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ
ogorki
2 lyzki musztardy
4 litry wody
1 szkl. octu (niepełna)
1 szkl. cukru
2 łyżki soli
3 ziarnka pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy.
Zagotować zalewę, lekko wystudzić i dodać 2 łyżki musztardy. Ogórki
obrać, pokroić na ćwiartki (wzdłuż) i ułożyć w słoikach. Ogórki zalać
zalewą. Niestety słoiki należy wstawić do ciepłej wody i pasteryzować
(gotować) około 5 minut. Po zrobieniu odstawić słoiki na jakieś co
najmniej 2 tygodnie, przynieść i poczęstować!
|