« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2007-09-04 13:26:46
Temat: Re: 3 kg żurawinyLia <i...@p...org> napisał(a):
> To spróbuj jakiś dobrych. Serio serio. I na słodko, i wytrawnych.
Tak jest! Domowe są pyszne. Dublińskie w kawiarniach i barach - też. Chyba
tylko w USA są be. Pewnie ktoś serwował najbylejaksze, jakie mógł kupić. A
na proszek do pieczenia też jestem wyczulona - i mierzi mnie, gdy jest go za
dużo. Jeśli jest go tyle, ile trzeba - jest ok.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2007-09-04 13:31:10
Temat: Re: 3 kg żurawinyLia napisal(a):
>>>> Co z soda i proszkiem do pieczenia? Rzeczywiscie musza byc w przepisie
>>>> czy nie?
>>>
>>>Proszek musi, soda nie.
>>
>> No wiec pominawszy mdlosc to dla nieakceptowalny jest proszek do
>> pieczenia. Bezblednie go wyczuwam i go nie znosze.
>
>Nowiec umówmy się, że Tobie muffunki nie smakują, a nie że jest to"syf
>niemożebny".
To przeciez zdania tozsame. Za kazdym razem mowiac, ze to syf człek
odwoluje sie do wlasnego gustu.
A proszek do pieczenia sie po prostu czuje.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2007-09-04 18:24:45
Temat: Re: 3 kg żurawinyUżytkownik "Felinity"
> Ja to bym do babeczek dodała, do pierożków pieczonych, do ciasta
> francuskiego, do rogalików, do herbaty, do maślanki oraz bym je po prostu
gdyż ponieważ takie słodkości (ciasta i inne) nie mają u mnie wzięcia-
zrobiłam jednak dodatek do herbaty :)
zmiksowałam z cukrem, przeszkadzały mi skórki troszkę, przetarłam przez sito
i szkoda mi odpadów :D można zalać jakąś wódką?
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2007-09-05 07:51:02
Temat: Re: 3 kg żurawiny
>
> Można dodać do herbaty. Mniam
>
> Qra
>
można dodać do ciasta np. zamiast rodzynek
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2007-09-05 11:34:26
Temat: Re: 3 kg żurawinyUżytkownik "fuksa" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fbk7tm$dsi$1@node1.news.atman.pl...
(...)
> zmiksowałam z cukrem, przeszkadzały mi skórki troszkę, przetarłam przez
> sito i szkoda mi odpadów :D można zalać jakąś wódką?
Myślę, że to jest bardzo dobry pomysł.
Szykuję się do zrobienia nalewki z aroni.
Od wczoraj puszcza soczek pod wpływem cukru i miodu.
Pozdrawiam Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2007-09-07 08:35:42
Temat: Re: 3 kg żurawiny
Użytkownik "fuksa" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fbe5ug$82e$1@node1.news.atman.pl...
>
> darczyncy dali taki przepis: zmielić i 1:1 wymieszać z cukrem i potem jako
> dodatek do herbaty, ale wyszłoby tego 6 kilo! :)
>
> co można jeszcze zrobić?
> dżem, sok, sos, konfitura ? na sok, to z kolei chyba za mało... :]
Własnie wczoraj zrobilam z 2 litrow : wody troszkę więcej niz owoców w
garnku, trochę cukru - próbowałam, nie chciałam, aby było za słodkie,
rozgotować , robi się fajna galaretka/ sos, do słoików, zamknąć i gotowe. Ja
do cammemberta (na ciepło) i do mięsa używam. Można tez do wędliny jak ktoś
lubi.
Dla mnie plusem jest, że tak szybko sie to robi.
Do części dodaj wiecej cukru a mniej wody i taki dżem Ci wyjdzie.
Zamrozić można, potem w zimie do ciast róznych sypnąć.
Trochę ususz i potem zaparzaj herbatke.
beatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2007-09-07 08:51:11
Temat: Re: 3 kg żurawiny
"Beatka" <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:fbr2o9$9el$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "fuksa" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:fbe5ug$82e$1@node1.news.atman.pl...
> >
> > darczyncy dali taki przepis: zmielić i 1:1 wymieszać z cukrem i potem
jako
> > dodatek do herbaty, ale wyszłoby tego 6 kilo! :)
> >
> > co można jeszcze zrobić?
> > dżem, sok, sos, konfitura ? na sok, to z kolei chyba za mało... :]
>
>
> Własnie wczoraj zrobilam z 2 litrow : wody troszkę więcej niz owoców w
> garnku, trochę cukru - próbowałam, nie chciałam, aby było za słodkie,
> rozgotować , robi się fajna galaretka/ sos, do słoików, zamknąć i gotowe.
Ja
> do cammemberta (na ciepło) i do mięsa używam. Można tez do wędliny jak
ktoś
> lubi.
> Dla mnie plusem jest, że tak szybko sie to robi.
> Do części dodaj wiecej cukru a mniej wody i taki dżem Ci wyjdzie.
> Zamrozić można, potem w zimie do ciast róznych sypnąć.
> Trochę ususz i potem zaparzaj herbatke.
>
> beatka
E tam - dać do rondla żurawiny i nasypać cukru - lekko podgrzewać - aby sok
puściła, nie musi być 1:1, chyba, że ktoś musi. Do mięsa wystaczy tylko
tyle, aby "złamać" kwasowość. Nie powinny się zepsuć - podobnie jak
brusznica.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |