Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!ne
wsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: 3 kg żurawiny
Date: Fri, 7 Sep 2007 10:51:11 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <fbr3fm$cj4$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <fbe5ug$82e$1@node1.news.atman.pl> <fbr2o9$9el$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abdk140.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1189155126 12900 83.6.252.140 (7 Sep 2007 08:52:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 7 Sep 2007 08:52:06 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000773-1, 2007-09-06), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:301447
Ukryj nagłówki
"Beatka" <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:fbr2o9$9el$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "fuksa" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:fbe5ug$82e$1@node1.news.atman.pl...
> >
> > darczyncy dali taki przepis: zmielić i 1:1 wymieszać z cukrem i potem
jako
> > dodatek do herbaty, ale wyszłoby tego 6 kilo! :)
> >
> > co można jeszcze zrobić?
> > dżem, sok, sos, konfitura ? na sok, to z kolei chyba za mało... :]
>
>
> Własnie wczoraj zrobilam z 2 litrow : wody troszkę więcej niz owoców w
> garnku, trochę cukru - próbowałam, nie chciałam, aby było za słodkie,
> rozgotować , robi się fajna galaretka/ sos, do słoików, zamknąć i gotowe.
Ja
> do cammemberta (na ciepło) i do mięsa używam. Można tez do wędliny jak
ktoś
> lubi.
> Dla mnie plusem jest, że tak szybko sie to robi.
> Do części dodaj wiecej cukru a mniej wody i taki dżem Ci wyjdzie.
> Zamrozić można, potem w zimie do ciast róznych sypnąć.
> Trochę ususz i potem zaparzaj herbatke.
>
> beatka
E tam - dać do rondla żurawiny i nasypać cukru - lekko podgrzewać - aby sok
puściła, nie musi być 1:1, chyba, że ktoś musi. Do mięsa wystaczy tylko
tyle, aby "złamać" kwasowość. Nie powinny się zepsuć - podobnie jak
brusznica.
|