Data: 2007-09-07 08:35:42
Temat: Re: 3 kg żurawiny
Od: "Beatka" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "fuksa" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fbe5ug$82e$1@node1.news.atman.pl...
>
> darczyncy dali taki przepis: zmielić i 1:1 wymieszać z cukrem i potem jako
> dodatek do herbaty, ale wyszłoby tego 6 kilo! :)
>
> co można jeszcze zrobić?
> dżem, sok, sos, konfitura ? na sok, to z kolei chyba za mało... :]
Własnie wczoraj zrobilam z 2 litrow : wody troszkę więcej niz owoców w
garnku, trochę cukru - próbowałam, nie chciałam, aby było za słodkie,
rozgotować , robi się fajna galaretka/ sos, do słoików, zamknąć i gotowe. Ja
do cammemberta (na ciepło) i do mięsa używam. Można tez do wędliny jak ktoś
lubi.
Dla mnie plusem jest, że tak szybko sie to robi.
Do części dodaj wiecej cukru a mniej wody i taki dżem Ci wyjdzie.
Zamrozić można, potem w zimie do ciast róznych sypnąć.
Trochę ususz i potem zaparzaj herbatke.
beatka
|