Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia A może zupka po chińsku?

Grupy

Szukaj w grupach

 

A może zupka po chińsku?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-02-13 12:10:19

Temat: A może zupka po chińsku?
Od: "Ziuty" <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jeśli nie wykończyłam Was poprzednim przepisem, to proponuję nowy.
Absolutnie genialna w smaku zupa ostro-kwaśna.W Berlinie gotowałam ją
znajomym Belgom w garze 6-litrowym, i żarli ją na śniadanie, obiad i
kolację. W 4 osoby!!! A więc;
1 l bulionu może być z kostki,15 dk schabu lub łopatki, 1 jajo, 5 grzybów
chińskich (sklepy ze zdrową żywnością lub markety), 1 łyżka wódki, 2 łyżki
octu winnego, 3 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz, 2 łyżki mąki
ziemniaczanej, zielony szczypior,
Grzyby moczymy 25 min. w letniej wodzie, a potem w nie gotujemy też 25
min.Odcedzamy, odkrawamy ogonki, kroimy w paski, mięso kroimy w cienkie
plastru, potem w paseczki, jajo rozbełtać mocno widelcem,
Bulion zagotować, dodać mięso i grzyby, gotować 2 min., dodać wódkę, ocet,
sos sojowy, posolić i mocno popieprzyć, gotować 2 min., dodać rozprowadzoną
w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną,mieszać, aż się zagotuje i zgęstnieje,
teraz powoli wlać jajo cały czas mocno mieszając, póki się nie zetnie,
posypać ziel. szczypiorem.Zupa musi być naprawdę mocno pieprzna i mocno
kwaśna, gdyby była za łagodna, dolać trochę octu , lub
dopieprzyć.Satysfakcja murowana. Ziuty


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-02-13 12:53:33

Temat: Re: A może zupka po chińsku?
Od: "Michal Andruszkiewicz" <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ziuty" <z...@p...onet.pl> wrote in message
news:a4dl2a$jdg$1@onyx.icpnet.pl...
> Zupa musi być naprawdę mocno pieprzna i mocno
> kwaśna, gdyby była za łagodna, dolać trochę octu , lub
> dopieprzyć.Satysfakcja murowana. Ziuty

czemu octu?
nie lepiej sok z limony?

nie dość, że daje kwas to jeszcze zmieszany z gorącą wodą (zupą) daje
specyficzne uczucie "ostrości"


--
duzia buzia,

M.

prezentowane przeze mnie poglądy są moimi prywatnymi


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-13 14:53:06

Temat: Re: A może zupka po chińsku?
Od: "Ziuty" <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



> ">
> czemu octu?
> nie lepiej sok z limony?
>
> nie dość, że daje kwas to jeszcze zmieszany z gorącą wodą (zupą) daje
> specyficzne uczucie "ostrości"
>
>
> --
> duzia buzia,
>
> M.
>
> prezentowane przeze mnie poglądy są moimi prywatnymi
> Ocet ma jednak inny smak niż sok z limony, szczególnie , że to ma być ocet
winny 6%. Ale wypróbuj sok i napisz, co z tego wyszło.Pozdrowionka - Ziuty
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: ????
No to: chińszczyzna raz.
chyba muszę odejść ;-)
[spam] Tanio - prawie nowa kurtka skórzana GlobeTrotter - krótka, z kołnierzem
Bigos

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »