Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!news.man.poznan.pl!onyx.icpnet.pl!not-for-mail
From: "Ziuty" <z...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: A może zupka po chińsku?
Date: Wed, 13 Feb 2002 13:10:19 +0100
Organization: Internet Cable Provider News Server
Lines: 20
Message-ID: <a4dl2a$jdg$1@onyx.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: c20-15.icpnet.pl
X-Trace: onyx.icpnet.pl 1013602186 19888 62.21.20.15 (13 Feb 2002 12:09:46 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...icpnet.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 13 Feb 2002 12:09:46 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:95943
Ukryj nagłówki
Jeśli nie wykończyłam Was poprzednim przepisem, to proponuję nowy.
Absolutnie genialna w smaku zupa ostro-kwaśna.W Berlinie gotowałam ją
znajomym Belgom w garze 6-litrowym, i żarli ją na śniadanie, obiad i
kolację. W 4 osoby!!! A więc;
1 l bulionu może być z kostki,15 dk schabu lub łopatki, 1 jajo, 5 grzybów
chińskich (sklepy ze zdrową żywnością lub markety), 1 łyżka wódki, 2 łyżki
octu winnego, 3 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz, 2 łyżki mąki
ziemniaczanej, zielony szczypior,
Grzyby moczymy 25 min. w letniej wodzie, a potem w nie gotujemy też 25
min.Odcedzamy, odkrawamy ogonki, kroimy w paski, mięso kroimy w cienkie
plastru, potem w paseczki, jajo rozbełtać mocno widelcem,
Bulion zagotować, dodać mięso i grzyby, gotować 2 min., dodać wódkę, ocet,
sos sojowy, posolić i mocno popieprzyć, gotować 2 min., dodać rozprowadzoną
w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną,mieszać, aż się zagotuje i zgęstnieje,
teraz powoli wlać jajo cały czas mocno mieszając, póki się nie zetnie,
posypać ziel. szczypiorem.Zupa musi być naprawdę mocno pieprzna i mocno
kwaśna, gdyby była za łagodna, dolać trochę octu , lub
dopieprzyć.Satysfakcja murowana. Ziuty
|