Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia A propos 'pierniczków Anki'

Grupy

Szukaj w grupach

 

A propos 'pierniczków Anki'

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-12-06 09:13:33

Temat: Re: A propos 'pierniczków Anki'
Od: "Martka" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:c6i1w6m2bx3p$.dlg@czarodziejka.net...

>
> Nigdy nie wierz piekarnikowi :)
> Zasada jest jedna - siedzisz i pilnujesz.

oczywiscie! ja widze , ze nawet jak z tego samego przepisu robie co roku, to
za kazdym razem musze korygowac czas pieczenia :))) a ze przepisow uzywam
wielu to niezle zamieszanie z tymi pierniczkami.

po wyprobowaniu pierniczkow moich, waldkowych, pana pazio, evvy, wkn i anki
stiwerdzam po 3 latach prob, ze moje i anki sa najlepsze :)))))))) zaluje ze
tych ostatnich sprobowalam dopiero w tym roku :)


pzd
marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-12-06 09:32:50

Temat: Re: A propos 'pierniczków Anki'
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 6 Dec 2004 10:13:33 +0100, Waćpanna lub Waćpan *Martka*, w
wiadomości news:<news:cp17re$mo1$1@news.onet.pl> zawarł, co następuje:

> po wyprobowaniu pierniczkow moich, waldkowych, pana pazio, evvy, wkn i anki
> stiwerdzam po 3 latach prob, ze moje i anki sa najlepsze :)))))))) zaluje ze
> tych ostatnich sprobowalam dopiero w tym roku :)

Dawaj swój przepis kobieto pierniczkowa :)
Proooszę :>
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-06 09:52:08

Temat: Re: A propos 'pierniczków Anki'
Od: "Jini" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

> po wyprobowaniu pierniczkow moich, waldkowych, pana pazio, evvy, wkn i
> anki
> stiwerdzam po 3 latach prob, ze moje i anki sa najlepsze :)))))))) zaluje
> ze
> tych ostatnich sprobowalam dopiero w tym roku :)


ja potwierdzam - pierniczki Anki są THE BEST :-)
w tym roku eksperymentowałam jeszcze z pierniczkami dojrzewającymi /z grupy/
nic jednak nie pobije pierniczków Anki :-)


Jini - anioł kobieta ;-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-06 10:14:23

Temat: Re: A propos 'pierniczków Anki'
Od: "Martka" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:1vdf5x9j9hn58.dlg@czarodziejka.net...
>
> Dawaj swój przepis kobieto pierniczkowa :)
> Proooszę :>

siur. to jest przepis na piernik - wielki przekladany :) sprobowalam z niego
upiec pierniczki i zadzialalo :)))

PIERNIK ADWENTOWY
2 szklanki cukru
0,5 kg miodu
25 dkg masla
1 kg maki pszennej
3 jaja
3 lyzeczki sody oczyszczonej i 0,5 szklanki mleka
pol lyzeczki soli
przyprawa do piernikow (2-3 torebki)

Miod, cukier i masło mocno podgrzac nie doprowadzajac do wrzenia.3 lyzki
cukru upalic na karmel i dodac do masy (rozprowadzic odroina wody, bo sam
spalony cukier wlany do masy zastygnie w karmelki). Ostudzic ja (ale
niezupelnie, bo glut sie robi gesty)
Starannie wyrabiac ciasto reka dodajac do masy stopniowo make,
jaja, sode rozpuszczaona w mleku, sol i korzenie. Ciasto przelozyc do garnka
kamionkowego lub miski, przykryc scierka (najlepiej lniana) i odstawic do
dojrzewania w
chlodne miejsce. tak ze 3 tygodnie niech lezy.
pozniej pieke 3 placki, przekladam powidlem i czekoladowym kajmakiem.
okazalo sie, ze pierniczki tez mozna z tego ciasta piec, ale moze sie
okazac, ze trzeba bedzie mocno podsypywac maka zeby moc wykrawac. no i nie
czekam tyle z dojrzewaniem przy pierniczkach

pzdr chaotycznie z pracy
marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-07 10:20:05

Temat: Re: A propos 'pierniczków Anki'
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Martka" <b...@w...pl> napisał w wiadomości >>
>> Dziwne...w 180st? Z termoobiegiem? 11min?
>> Corcia moja piekla w 150st na samym termoob. ok.5min. (na srodkowym
>> poziomie).
>
> a dlaczego od razu dziwne? :)

Bo mnie w wyzszej temp. zawsze sie przypalaja;(

--
Pozdrawiam
Iwona
/Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać./Cyceron
http://koty.wb.pl/galery9/galeria572.html





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mikrofala - jaka?
Papierowe formeki do ciastek w Lublinie - gdzie?
Brak mi pomysłu...
Horlicks - co to jest?
Szpinak, cebula, śmietana, gałka muszkatołowa - jak to było ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »