« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-23 10:15:27
Temat: Ajvar?Czy ktoś wie z Was jak się go robi?
--
Robert Rosłoń
Nihon Tai Jitsu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-23 10:25:44
Temat: Re: Ajvar?Użytkownik "Robert Rosłoń" stworzył wywód:
> Czy ktoś wie z Was jak się go robi?
>
> --
>
> Robert Rosłoń
> Nihon Tai Jitsu
W sieci swojego czasu znalazłam taki przepis:
[cytat]
Ajvar
- 1 czerwona papryka słodka
- 1 papryczka peperoni
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- ostra papryka
- koncentrat pomidorowy
Papryki opalic nad płomieniem i obrać pokroić na małe kawłki dodac oliwę (3
łyżki), czosnek, sól i pieprz. Zmiksować na jednorodną masę Podgrzać na
patelni dodac do masy koncentrat, doprawić do smaku słodką i ostrą papryką.
[koniec cyt]
Pozdr
Nell
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-23 10:41:47
Temat: Re: Ajvar?
Robert Rosłoń wrote:
> Czy ktoś wie z Was jak się go robi?
>
polecam dwa przepisy podawane na grupie:
http://tinylink.com/?aC2cFQfGuv
http://tinylink.com/?OehJxyJyF8
mozna tez dodac podrbiona fete, dzieki czemu aiwar ma ciekawszy smak :)
pozdro
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-23 10:45:59
Temat: Re: Ajvar?
Anna Ladorucka wrote:
>
> Hmm... Podrobiona fete? A oryginalna nie moze byc?
> ;)
a wiesz, ze piszac to slowo mialem jakies przeczucie, ze ktos z czyms
takim wyskoczy :)
chyba wrozka zostane :)))
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-23 10:46:39
Temat: Re: Ajvar?
Użytkownik "wiku" <s...@r...pl> napisał w wiadomości
news:bn8b9b$n30$1@SunSITE.icm.edu.pl...
> mozna tez dodac podrbiona fete, dzieki czemu aiwar ma ciekawszy smak :)
Hmm... Podrobiona fete? A oryginalna nie moze byc?
;)
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-23 10:53:49
Temat: Re: Ajvar?
Użytkownik "Robert Rosłoń" <r...@t...pl> napisał w wiadomości
news:bn89mr$nrm$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czy ktoś wie z Was jak się go robi?
>
kopuję przepis Herbatki, który wyprobowałam i bardzo byłam zadowolona z
rezultatu
Ajvar
6 słodkich czerwonych papryk
2 srednie baklazany
0,4 szklanki oliwy z oliwek
1 srednia drobno posiekana cebula
2 duze zabki czosnku posiekane
1 lyzka soku z cytryny
1 lyzka octu z czerwonego wina
sol i pieprz do smaku
natka pietruszki do przybrania
Rozgrzej piec do 250 stopni i wloz do niego papryke i baklazany. trzymaj je
tam do czasu az skorka zwiotczeje i zrobi sie czarna (nie musi byc cala
czarna, zwlaszcza w przypadku papryki - wystarczy, jak pojawia sie czarne
plamy). Upieczone warzywa wyjmij z pieca i wloz na 10 min do papierowej
torby zeby doszly jeszcze we wlasnym cieple. Nastepnie obierz je ze skorki
w tym stanie jest to bardzo latwe), usun nasiona i ogonki. Teraz masz do
wyboru dwie opcje - albo zmiksujesz warzywa na gladka mase albo na grubsze
"salsowate" kawalki - ja lubie "na gladko" ;-) Na duzej patelni podgrzej 3
lyzki oliwy i podsmaz na niej cebulke - do zeszklenia. Dodaj czosnek i
podsmazaj jeszcze ok. 2 min. Odsun z ognia, wmieszaj mase
baklazanowo-paprykowa. Nastepnie dolewaj cieniutkim strumieniem reszte
oliwy, ciagle mieszajac. Nastepnie dodaj sok z cytryny i ocet, dopraw do
smaku sola i pieprzem. Podaj przybrany posiekana natka pietruszki.,
najlepiej z bialym wiejskim chlebem.
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-23 10:56:46
Temat: Re: Ajvar?Dzieki Wam bardzo...
--
Robert Rosłoń
Nihon Tai Jitsu
Użytkownik "wiku" <s...@r...pl> napisał w wiadomości
news:bn8bh5$n30$3@SunSITE.icm.edu.pl...
>
>
> Anna Ladorucka wrote:
> >
> > Hmm... Podrobiona fete? A oryginalna nie moze byc?
> > ;)
> a wiesz, ze piszac to slowo mialem jakies przeczucie, ze ktos z czyms
> takim wyskoczy :)
> chyba wrozka zostane :)))
> wiku
>
> --
>
> http://www.breakbeat.pl/
> MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-23 11:01:00
Temat: Re: Ajvar?
Uzytkownik "wiku" <s...@r...pl> napisal w wiadomosci
news:bn8bh5$n30$3@SunSITE.icm.edu.pl...
>
>
> Anna Ladorucka wrote:
> >
> > Hmm... Podrobiona fete? A oryginalna nie moze byc?
> > ;)
> a wiesz, ze piszac to slowo mialem jakies przeczucie, ze ktos z czyms
> takim wyskoczy :)
> chyba wrozka zostane :)))
Ano przepraszam, nie moglam sie powstrzymac.
A skoro miales przeczucie, to czemu nie napisales "rozdrobniona"?
Ja mialam podobne przeczucie, gdy pytalam na grupie, jak "dojrzec" banany -
oczywiscie najlepszy sposob, to zalozyc okulary, czy jakos tak mi doradzono
;).
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdz, co lubisz czytac!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-23 11:10:20
Temat: Re: Ajvar?
Anna Ladorucka wrote:
> Ja mialam podobne przeczucie, gdy pytalam na grupie, jak "dojrzec" banany -
> oczywiscie najlepszy sposob, to zalozyc okulary, czy jakos tak mi doradzono
> ;).
z tymi skojarzeniami to czasem niezle rzeczy wychodza, jak pracowalem
jeszcze jako dziennikarz kryminalny to w jednym tekscie napisalem o
antyterrorystach "spuszczajacych" sie z helikopterow :))
z kolei moja kolezanka z redakcji ostatnio napisala o "stosunku z
czlonkiem komisji rewizyjnej" i dziwila sie wesolosci jaka wywolala w
korekcie :)))
sorka za ot
pozdro
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-23 11:17:47
Temat: Re: Ajvar?Witam!
to kwestia gustu i smaku.
warzywa:
cebula
papryka (najlepiej kilka odmian )
pomidory
czosnek
cukinia
marchew
seler
pietruszka
przyprawy
wszystko b. drobno starte i uduszone na oliwie.
Ja tak robiłam i smakowało.
Teraz jest jeszcze sezon na warzywka.
możesz go też zawekować.
pozdrowionka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |