| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-03 17:38:14
Temat: Akcent grecko-wyspiarskiTak na zakończenie dnia... coś z wysp i to greckich :)))
asiek23 (o wiecznie pustym brzuszku)
KURCZAK Z WYSP GRECKICH
4 kurze piersi
2 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekana cebula
3 posiekane ząbki czosnku
1 czerwona papryka pokrojona na cienkie paski
1 średnia cebula pokrojona w paski
1 szklanka wydrenowanego i pokrojonego w kostkę pomidora
1/3 szklanki pokrojonych czarnych oliwek
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki pieprzu
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka posiekanej pietruszki
W dużym rondlu na średnim ogniu usmażyć kurczaka w oliwie, raz go obracając.
Dodać posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Gotować jeszcze około 4 min. aż
cebula stanie się miękka. Następnie dodać wino, paseczki cebuli, pomidory,
oliwki, cynamon, miód, pieprz i gałkę. Przykryć i gotować 15 min. Potem bez
przykrycia jeszcze 5 minut bądź tak długo aż kurczak stanie się miękki. Posypać
pietruszką.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-04 13:14:31
Temat: Odp: Akcent grecko-wyspiarskiile tego wina i jakiego?
Justyna
Użytkownik <a...@t...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...onet.pl...
> Tak na zakończenie dnia... coś z wysp i to greckich :)))
>
> asiek23 (o wiecznie pustym brzuszku)
>
> KURCZAK Z WYSP GRECKICH
>
> 4 kurze piersi
> 2 łyżki oliwy z oliwek
> 1 posiekana cebula
> 3 posiekane ząbki czosnku
> 1 czerwona papryka pokrojona na cienkie paski
> 1 średnia cebula pokrojona w paski
> 1 szklanka wydrenowanego i pokrojonego w kostkę pomidora
> 1/3 szklanki pokrojonych czarnych oliwek
> 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
> 1 łyżeczka miodu
> 1/2 łyżeczki pieprzu
> 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
> 1 łyżka posiekanej pietruszki
>
> W dużym rondlu na średnim ogniu usmażyć kurczaka w oliwie, raz go
obracając.
> Dodać posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Gotować jeszcze około 4 min. aż
> cebula stanie się miękka. Następnie dodać wino, paseczki cebuli, pomidory,
> oliwki, cynamon, miód, pieprz i gałkę. Przykryć i gotować 15 min. Potem
bez
> przykrycia jeszcze 5 minut bądź tak długo aż kurczak stanie się miękki.
Posypać
> pietruszką.
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-05 13:00:18
Temat: Re: Akcent grecko-wyspiarski> ile tego wina i jakiego?
Rzeczywiście, uciekło mi to... potrzeba 1 i pół szklanki wina białego.
asiek23 (o wiecznie pustym brzuszku)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |