Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Akcent grecko-wyspiarski

Grupy

Szukaj w grupach

 

Akcent grecko-wyspiarski

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-07-03 17:38:14

Temat: Akcent grecko-wyspiarski
Od: <a...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Tak na zakończenie dnia... coś z wysp i to greckich :)))

asiek23 (o wiecznie pustym brzuszku)

KURCZAK Z WYSP GRECKICH

4 kurze piersi
2 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekana cebula
3 posiekane ząbki czosnku
1 czerwona papryka pokrojona na cienkie paski
1 średnia cebula pokrojona w paski
1 szklanka wydrenowanego i pokrojonego w kostkę pomidora
1/3 szklanki pokrojonych czarnych oliwek
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki pieprzu
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka posiekanej pietruszki

W dużym rondlu na średnim ogniu usmażyć kurczaka w oliwie, raz go obracając.
Dodać posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Gotować jeszcze około 4 min. aż
cebula stanie się miękka. Następnie dodać wino, paseczki cebuli, pomidory,
oliwki, cynamon, miód, pieprz i gałkę. Przykryć i gotować 15 min. Potem bez
przykrycia jeszcze 5 minut bądź tak długo aż kurczak stanie się miękki. Posypać
pietruszką.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-07-04 13:14:31

Temat: Odp: Akcent grecko-wyspiarski
Od: "Justynka" <j...@p...arena.pl> szukaj wiadomości tego autora

ile tego wina i jakiego?

Justyna

Użytkownik <a...@t...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...onet.pl...
> Tak na zakończenie dnia... coś z wysp i to greckich :)))
>
> asiek23 (o wiecznie pustym brzuszku)
>
> KURCZAK Z WYSP GRECKICH
>
> 4 kurze piersi
> 2 łyżki oliwy z oliwek
> 1 posiekana cebula
> 3 posiekane ząbki czosnku
> 1 czerwona papryka pokrojona na cienkie paski
> 1 średnia cebula pokrojona w paski
> 1 szklanka wydrenowanego i pokrojonego w kostkę pomidora
> 1/3 szklanki pokrojonych czarnych oliwek
> 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
> 1 łyżeczka miodu
> 1/2 łyżeczki pieprzu
> 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
> 1 łyżka posiekanej pietruszki
>
> W dużym rondlu na średnim ogniu usmażyć kurczaka w oliwie, raz go
obracając.
> Dodać posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Gotować jeszcze około 4 min. aż
> cebula stanie się miękka. Następnie dodać wino, paseczki cebuli, pomidory,
> oliwki, cynamon, miód, pieprz i gałkę. Przykryć i gotować 15 min. Potem
bez
> przykrycia jeszcze 5 minut bądź tak długo aż kurczak stanie się miękki.
Posypać
> pietruszką.
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-05 13:00:18

Temat: Re: Akcent grecko-wyspiarski
Od: <a...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

> ile tego wina i jakiego?

Rzeczywiście, uciekło mi to... potrzeba 1 i pół szklanki wina białego.

asiek23 (o wiecznie pustym brzuszku)

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sery twarde
Akcent latynoski
Strona o drinkach
SPOTKANIE W GDANSKU - PROPOZYCJA
Kuchnia turecka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »