| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-06 15:42:06
Temat: Amaretto cakes - szukamNo właśnie, szukam przepisu, amaretto już mam. Chodzi mi o takie małe
włoskie ciasteczka (nie wiem jak się nazywają po włosku), które są twarde,
kopułowate, chropowate i przypominają mi karmę dla psa:-) wyglądem. Dużo się
ich nie da zjeść, bo choć intensywne w smaku w większych ilościach mdlą
okrutnie. Ale do kawy, albo z bitą śmietaną w formie deseru - wyśmienite.:P
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie.....
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-04-06 15:58:33
Temat: Re: Amaretto cakes - szukam
"Akulka" <s...@g...pl> wrote in message
news:e13cu3$jam$1@inews.gazeta.pl...
> No właśnie, szukam przepisu, amaretto już mam. Chodzi mi o takie małe
> włoskie ciasteczka (nie wiem jak się nazywają po włosku), które są twarde,
> kopułowate, chropowate i przypominają mi karmę dla psa:-) wyglądem. Dużo
> się
> ich nie da zjeść, bo choć intensywne w smaku w większych ilościach mdlą
> okrutnie. Ale do kawy, albo z bitą śmietaną w formie deseru -
> wyśmienite.:P
>
> Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie.....
>
> Pozdrawiam,
> Akulka
Zęby trójkątne jak znalazł!
http://www.dekorama-centrum.com.pl/product_info.php?
products_id=146
http://pychotka.pl/pychotka/content/view/1922/149/
http://mojegotowanie.onet.pl/szukaj.html?query=amare
tto&kat=85
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-04-06 16:09:23
Temat: Re: Amaretto cakes - szukamAkulka <s...@g...pl> napisał(a):
> No właśnie, szukam przepisu, amaretto już mam. Chodzi mi o takie małe
> włoskie ciasteczka (nie wiem jak się nazywają po włosku), które są twarde,
> kopułowate, chropowate i przypominają mi karmę dla psa:-) wyglądem.
Zemleć w młynku lub mikserze 200 g migdałów tak, aby otrzymać średnio drobną
teksturę. W dużym naczyniu zmieszać mielone migdały, cukier /1 szklanka/, 2
białka dużych jaj, wanilię i 4 krople olejku migdałowego. Ubijać masę
mikserem na małej prędkości do dokładnego wymieszania, następnie przez 4 do
5 minut na średniej prękości, aby zgęstniała. Masa powinna być gęsta. Jesli
nie jest, dodać jeszcze kilka zmielonych migdałów. Ciasto wyciskać szprycą
na blachę. Piec 12-15 minut, do uzyskania jasnobrązowego koloru.
Wg "Kuchni włoskiej".
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-04-06 16:18:21
Temat: Re: Amaretto cakes - szukam
"czeremcha " <c...@g...pl> wrote in message
news:e13efj$pfr$1@inews.gazeta.pl...
> Akulka <s...@g...pl> napisał(a):
>
>> No właśnie, szukam przepisu, amaretto już mam. Chodzi mi o takie małe
>> włoskie ciasteczka (nie wiem jak się nazywają po włosku), które są
>> twarde,
>> kopułowate, chropowate i przypominają mi karmę dla psa:-) wyglądem.
>
> Zemleć w młynku lub mikserze 200 g migdałów tak, aby otrzymać średnio
> drobną
> teksturę. W dużym naczyniu zmieszać mielone migdały, cukier /1 szklanka/,
> 2
> białka dużych jaj, wanilię i 4 krople olejku migdałowego. Ubijać masę
> mikserem na małej prędkości do dokładnego wymieszania, następnie przez 4
> do
> 5 minut na średniej prękości, aby zgęstniała. Masa powinna być gęsta.
> Jesli
> nie jest, dodać jeszcze kilka zmielonych migdałów. Ciasto wyciskać szprycą
> na blachę. Piec 12-15 minut, do uzyskania jasnobrązowego koloru.
>
> Wg "Kuchni włoskiej".
>
> Ania
A tu rewelacyjna szpryca:
http://www.galeriakuchenna.pl/index.php?id3=10&id4=1
&id5=2&pokaz=1&sid=242e2e645ba48020630f959933f3ec6c
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-04-06 16:31:16
Temat: Re: Amaretto cakes - szukamAkulka <s...@g...pl> napisał(a):
> No właśnie, szukam przepisu, amaretto już mam. Chodzi mi o takie małe
> włoskie ciasteczka (nie wiem jak się nazywają po włosku),<
male, wloskie ciasteczka, to w zadnym wypadku nie beda amaretto cakes, moze
sprobuj poszukac amaretto cookies.
katarzyna
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-04-06 16:32:25
Temat: Re: Amaretto cakes - szukamDnia 2006-04-06 17:42:06 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Akulka* skreślił te oto słowa:
> No właśnie, szukam przepisu, amaretto już mam. Chodzi mi o takie małe
> włoskie ciasteczka (nie wiem jak się nazywają po włosku), które są twarde,
> kopułowate, chropowate i przypominają mi karmę dla psa:-) wyglądem. Dużo się
> ich nie da zjeść, bo choć intensywne w smaku w większych ilościach mdlą
> okrutnie. Ale do kawy, albo z bitą śmietaną w formie deseru - wyśmienite.:P
>
> Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie.....
Wg "Encyklopedii Kuchni Włoskiej"
Ciasteczka migdałowe - amaretti
Ciasteczka te zawdzięczają swa nazwę gorzkim migdałom (amaro - gorzki).
Jesli trudno będzie zdobyc gorzkie migdały, można dodać do słodkich
migdałów kilka kropli esensji migdałowej.
1 1/2 filizanki (cup = 250ml)) prażonych słodkich migdałów
3 łyzki prażonych gorzkich migdałów
32 dag cukru pudru
2 białka
Migdały gorzkie i słodkie zmielic z odrobina cukru. Dodac połowe cukru i 1
białko. ucierać, dodając resztę cukru i na koniec drugie białko. Wymieszac
ręką, by powstała gładka masa. Uformowac cylindry o średnicy 2,5 - 5 cm.
Pociąc je na plastry o grubości 1 cm. Z plastrów uformowac kulki i lekko je
spłaszczyć. Ciastka ułozyc na blasze, posypać cukrem pudrem i piec 30 minut
w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni Celsjusza. podawać po
wystygnięciu.
Porcjana ok. 30 ciastek. Czas przygotowania 20 minut. Poziom trudnosci: 2.
Wino: musujące, białe wytrawne.
Podobne, migdałowe sa jeszcze jedne - Brutti ma buoni (brzydkie, ale dobre
ciasteczka). Też na bazie migdałów, ale z dodatkiem cynamonu :] Jeśli
chcesz też wklepię przepis.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
nie wie nic o usenecie, kto nie pisał na teście /KAnusia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-04-06 16:49:46
Temat: Re: Amaretto cakes - szukamUżytkownik "katarzyna ms" <k...@g...pl> napisał w
wiadomości news:e13fok$1lq$1@inews.gazeta.pl...
> male, wloskie ciasteczka, to w zadnym wypadku nie beda amaretto cakes,
moze
> sprobuj poszukac amaretto cookies.
Moja wina, masz rację, zaćmienie umysłu vel pomroczność jasna;P
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-04-06 16:51:59
Temat: Re: Amaretto cakes - szukamUżytkownik "Lia" <i...@p...org> napisał w wiadomości
news:73eoi9h4zjrd.dlg@iska.from.poznan...
> Wg "Encyklopedii Kuchni Włoskiej"
>
> Ciasteczka migdałowe - amaretti
Serdecznie dziękuję Lia;-) I okazuje się, że amaretto zostanie mi do
tiramisu..:P
> Podobne, migdałowe sa jeszcze jedne - Brutti ma buoni (brzydkie, ale dobre
> ciasteczka). Też na bazie migdałów, ale z dodatkiem cynamonu :] Jeśli
> chcesz też wklepię przepis.
Bardzo chętnie, cynamon bardzo lubię i sądzę, że inni też skorzystają.
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-04-06 16:53:19
Temat: Re: Amaretto cakes - szukamUżytkownik "czeremcha " <c...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e13efj$pfr$1@inews.gazeta.pl...
> Wg "Kuchni włoskiej".
Serdecznie dziękuję, kurcze, byłam pewna, że dodaje się do nich amaretto -
takie są intensywne w smaku...;-)
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-04-06 16:54:58
Temat: Re: Amaretto cakes - szukamUżytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e13dui$957$1@nemesis.news.tpi.pl...
Pozdrawiam,
Akulka
> Zęby trójkątne jak znalazł!
> http://www.dekorama-centrum.com.pl/product_info.php?
products_id=146
> http://pychotka.pl/pychotka/content/view/1922/149/
> http://mojegotowanie.onet.pl/szukaj.html?query=amare
tto&kat=85
E tam, ja nie chcę ich kupić tylko zrobić:-P. I żaden tort amaretto się z
nimi nie porówna. Bo to osobliwie smaczna "karma dla psów".
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |