Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!newsfeed.icp.
pl!news.icp.pl!not-for-mail
From: Lia <i...@p...org>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Amaretto cakes - szukam
Date: Thu, 6 Apr 2006 18:32:25 +0200
Organization: ICP News Server
Lines: 44
Message-ID: <7...@i...from.poznan>
References: <e13cu3$jam$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: c122-209.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: opal.icpnet.pl 1144341151 12227 62.21.122.209 (6 Apr 2006 16:32:31 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 6 Apr 2006 16:32:31 +0000 (UTC)
X-Face: 9~.FT\ZW.xk$x;.n{#ge*d%Uo16c)mX},-=:&S@'O
X-Name: Iska Dauksza
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:265023
Ukryj nagłówki
Dnia 2006-04-06 17:42:06 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Akulka* skreślił te oto słowa:
> No właśnie, szukam przepisu, amaretto już mam. Chodzi mi o takie małe
> włoskie ciasteczka (nie wiem jak się nazywają po włosku), które są twarde,
> kopułowate, chropowate i przypominają mi karmę dla psa:-) wyglądem. Dużo się
> ich nie da zjeść, bo choć intensywne w smaku w większych ilościach mdlą
> okrutnie. Ale do kawy, albo z bitą śmietaną w formie deseru - wyśmienite.:P
>
> Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie.....
Wg "Encyklopedii Kuchni Włoskiej"
Ciasteczka migdałowe - amaretti
Ciasteczka te zawdzięczają swa nazwę gorzkim migdałom (amaro - gorzki).
Jesli trudno będzie zdobyc gorzkie migdały, można dodać do słodkich
migdałów kilka kropli esensji migdałowej.
1 1/2 filizanki (cup = 250ml)) prażonych słodkich migdałów
3 łyzki prażonych gorzkich migdałów
32 dag cukru pudru
2 białka
Migdały gorzkie i słodkie zmielic z odrobina cukru. Dodac połowe cukru i 1
białko. ucierać, dodając resztę cukru i na koniec drugie białko. Wymieszac
ręką, by powstała gładka masa. Uformowac cylindry o średnicy 2,5 - 5 cm.
Pociąc je na plastry o grubości 1 cm. Z plastrów uformowac kulki i lekko je
spłaszczyć. Ciastka ułozyc na blasze, posypać cukrem pudrem i piec 30 minut
w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni Celsjusza. podawać po
wystygnięciu.
Porcjana ok. 30 ciastek. Czas przygotowania 20 minut. Poziom trudnosci: 2.
Wino: musujące, białe wytrawne.
Podobne, migdałowe sa jeszcze jedne - Brutti ma buoni (brzydkie, ale dobre
ciasteczka). Też na bazie migdałów, ale z dodatkiem cynamonu :] Jeśli
chcesz też wklepię przepis.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
nie wie nic o usenecie, kto nie pisał na teście /KAnusia/
|