| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-19 09:25:18
Temat: Aromat do ciast - wlasna produkcjaWitam
Rok temu zainspirowany nalewkami alkoholowymi
sprobowalem i niedawno zrobilem powtorke.
Dziele sie wiec sprawdzonym przepisem.
Kokosowe kuleczki ktore zrobilem wczoraj, mialy dzieki temu
niezapomniany smak.
Klacze imbiru posiekac na plastry,
dodac 1-2 laski cynamonu, 7-10 gozdzikow
2-3 ziarna czarnego pieprzu,
10 rodzynek, ziele angielskie.
Zalac spirytusem w malym sloiku.
Trzymac miesiac mieszajac co jakis czas.
Zlac znad osadu, przelac do malej buteleczki.
Na rok starczy
Mozna dodawac ciast i deserow od paru kropli do lyzki.
Do ponczu, slodkich win i nalewek wiecej.
Nadaje korzenny smak i zapach,
na poczatku bardzo imbirowy i palacy,
z czasem zharmonizowany i delikatniejszy.
Pozdrawiam
Lunac
p.s.
Gdyby ktos mial jakis podobny przepis, bylbym wdzieczny.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-19 11:10:00
Temat: Re: Aromat do ciast - wlasna produkcja
Uzytkownik "mskowronski" <"Mskowronski"@(skasuj-to)gazeta.wroc.pl> napisal w
wiadomosci news:bug7q8$df8$1@news.onet.pl...
<ciach>
> Mozna dodawac ciast i deserow od paru kropli do lyzki.
> Do ponczu, slodkich win i nalewek wiecej.
> Nadaje korzenny smak i zapach,
> na poczatku bardzo imbirowy i palacy,
> z czasem zharmonizowany i delikatniejszy.
>
> Pozdrawiam
> Lunac
>
No super!!!!!! To jest cos w moim stylu, bo nie znosze syntetycznych
aromatow.
W rewanzu cos mojego, nasaczam tym biszkopt przekladany kremem
serowo-waniliowym:
koniak i rum po 50 ml, filizanka kawy espresso, lyzeczka platkow rozy w
cukrze. Zamieszac i odstac.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-19 19:51:42
Temat: Re: Aromat do ciast - wlasna produkcjaUzytkownik "mskowronski" <"Mskowronski"@(skasuj-to)gazeta.wroc.pl>
> Rok temu zainspirowany nalewkami alkoholowymi
[...]
Czy nalewki tez robisz na spirytusie?
96%?
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-20 07:46:37
Temat: Re: Aromat do ciast - wlasna produkcja
JerzyN napisał(a):
> Czy nalewki tez robisz na spirytusie?
> 96%?
Zalezy jakie. Tarnine w tym roku zalewalem spirytem.
Ale czesciej najpierw sok, dopiero pozniej wzmacniam.
Polecam rum 80%. Ma moc, i duzo lepszy smak.
Pozdrawiam
Lunac
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-20 08:15:20
Temat: Re: Aromat do ciast - wlasna produkcjaIn article <buimd8$k6a$1@news.onet.pl>,
mskowronski <"Mskowronski"@(skasuj-to)gazeta.wroc.pl> wrote:
> JerzyN napisa?(a):
>
> > Czy nalewki tez robisz na spirytusie?
> > 96%?
>
> Zalezy jakie. Tarnine w tym roku zalewalem spirytem.
> Ale czesciej najpierw sok, dopiero pozniej wzmacniam.
> Polecam rum 80%. Ma moc, i duzo lepszy smak.
Jeżeli prawdziwy, to ma też odpowiednią cenę. A jeżeli tutejszy, to z
kolei paskudny zapach i smak.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-20 10:25:31
Temat: Re: Aromat do ciast - wlasna produkcjaUżytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> mskowronski <"Mskowronski"@(skasuj-to)gazeta.wroc.pl> wrote:
> > JerzyN napisa?(a):
> > > Czy nalewki tez robisz na spirytusie?
> > > 96%?
> > Zalezy jakie. Tarnine w tym roku zalewalem spirytem.
I co nie ma metalicznego posmaku?
> > Ale czesciej najpierw sok, dopiero pozniej wzmacniam.
> > Polecam rum 80%. Ma moc, i duzo lepszy smak.
> Jeżeli prawdziwy, to ma też odpowiednią cenę. A jeżeli tutejszy, to z
> kolei paskudny zapach i smak.
Władysław a jaki znasz rum tutejszy?
:-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-20 11:17:19
Temat: Re: Aromat do ciast - wlasna produkcja
JerzyN napisał(a):
>
>
A jaki znasz rum tutejszy?
> :-)
Np. jest seniorita, choc nie tak mocna i srednia w smaku.
Moj ulubiony jest austryjacki, ale czeska podrobka tez jest ok.
Moze Bakardi robi cos mocniejszego niz 40% ale tego nie probowalem.
Pozdrawiam
Lunac
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-20 11:20:33
Temat: Re: Aromat do ciast - wlasna produkcjaUżytkownik mskowronski napisał:
> Moj ulubiony jest austryjacki,
Austryjackie, to bywa gadanie ;)
--
pa, BasiaBjk co też gada
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-20 11:28:33
Temat: Re: Aromat do ciast - wlasna produkcjaUzytkownik "mskowronski" <"Mskowronski"@(skasuj-to)gazeta.wroc.pl> napisal w
wiadomosci news:buj2ob$5cc$1@news.onet.pl...
> JerzyN napisał(a):
> A jaki znasz rum tutejszy?
> > :-)
> Np. jest seniorita, [...]
Przeczytaj co jest napisane na nalepce i nie nazywaj tego rumem.
:-(
Pozdrawiam Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-20 11:31:08
Temat: Re: Aromat do ciast - wlasna produkcjaIn article <buivip$fct$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"JerzyN" <0...@m...pl> wrote:
>
> Władysław a jaki znasz rum tutejszy?
> :-)
> pozdr. Jerzy
No tutejszy, w ogólności, tego, tam, przecież jesteśmy w Europie. Np.
czeski tuzemak albo coś co stoi u mnie pos stołem w kuchni, litr
austriackego Inlaender Rum, 80%., kupiony w ramach eksperymentu przed
Nowym Rokiem. Niby świństwo, a jakoś jednak ubywa.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |