| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-08-16 14:37:20
Temat: BARSZCZ UKRAIŃSKI Z "HALYCZYNY"Ziemniaki pokroić w kostkę, kapustę białą i buraki w słomkę. Buraki dusić w
bulionie, tłuszczu, z koncentratem pomidorowym i częścią kwasu buraczanego.
Osobno w bulionie gotujemy kapustę, gdy zawrze dodajemy ziemniaki i gotujemy
15-20 min. Dodajemy te duszone buraki oraz podduszone na oleju marchew,
pietruszkę i cebulę, zasmażkę z mąki, liść laurowy, ziele angielskie, sól do
smaku i gotujemy do miękkości. Na 10-15 min przed podaniem na stół wlewamy
resztę zagotowanego kwasu buraczanego.
Do talerzy dajemy 1-2 łyżki dobrej gęstej śmietany.
Z braku kwasu buraczanego można posłużyć się octem i/albo kwasem z ogórków
kiszonych.
Proporcje na cztery talerze barszczu
25dag buraków
30dag kapusty białej
40dag ziemniaków
marchew, pietruszka, cebula - po jednej
3 łyżki stołowe (puszeczka lub słoiczek) koncentratu pomidorowego
mąka - 1 łyżeczka od herbaty dodana do pod koniec smażenia zeszklonej cebuli
olej - 2 łyżki
śmietana 4-8 łyżek
kwas buraczany - 2 szklanki
1,5 litra wody
liść laurowy, pieprz (ziele) angielski
pieprz, sól do smaku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-08-16 15:21:20
Temat: Re: BARSZCZ UKRAIŃSKI Z "HALYCZYNY"
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ebvajv$loc$1@atlantis.news.tpi.pl...
>.
> Z braku kwasu buraczanego można posłużyć się octem i/albo kwasem z ogórków
> kiszonych.
Ktos mi podal wersje ze mozna dorzuc do barszczu garsc szczawiu ,calkiem
ciekawy smak
juras
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |