Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia BARSZCZ UKRAIŃSKI Z "HALYCZYNY"

Grupy

Szukaj w grupach

 

BARSZCZ UKRAIŃSKI Z "HALYCZYNY"

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-08-16 14:37:20

Temat: BARSZCZ UKRAIŃSKI Z "HALYCZYNY"
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ziemniaki pokroić w kostkę, kapustę białą i buraki w słomkę. Buraki dusić w
bulionie, tłuszczu, z koncentratem pomidorowym i częścią kwasu buraczanego.
Osobno w bulionie gotujemy kapustę, gdy zawrze dodajemy ziemniaki i gotujemy
15-20 min. Dodajemy te duszone buraki oraz podduszone na oleju marchew,
pietruszkę i cebulę, zasmażkę z mąki, liść laurowy, ziele angielskie, sól do
smaku i gotujemy do miękkości. Na 10-15 min przed podaniem na stół wlewamy
resztę zagotowanego kwasu buraczanego.
Do talerzy dajemy 1-2 łyżki dobrej gęstej śmietany.
Z braku kwasu buraczanego można posłużyć się octem i/albo kwasem z ogórków
kiszonych.

Proporcje na cztery talerze barszczu

25dag buraków
30dag kapusty białej
40dag ziemniaków
marchew, pietruszka, cebula - po jednej
3 łyżki stołowe (puszeczka lub słoiczek) koncentratu pomidorowego
mąka - 1 łyżeczka od herbaty dodana do pod koniec smażenia zeszklonej cebuli
olej - 2 łyżki
śmietana 4-8 łyżek
kwas buraczany - 2 szklanki
1,5 litra wody
liść laurowy, pieprz (ziele) angielski
pieprz, sól do smaku




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-08-16 15:21:20

Temat: Re: BARSZCZ UKRAIŃSKI Z "HALYCZYNY"
Od: "yuras" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ebvajv$loc$1@atlantis.news.tpi.pl...
>.
> Z braku kwasu buraczanego można posłużyć się octem i/albo kwasem z ogórków
> kiszonych.
Ktos mi podal wersje ze mozna dorzuc do barszczu garsc szczawiu ,calkiem
ciekawy smak
juras



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kwasne, gorzkie, bez cukru, lista
NIEDOWIARKOM
fajne garnki?
Kapusta pekińska - kto wie...
pomocy-przepis z IKEA

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »