Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia BSE w Polsce????

Grupy

Szukaj w grupach

 

BSE w Polsce????

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-05-06 22:53:11

Temat: Re: BSE w Polsce????
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>ania wrote:
>
>> Jak my?licie kupowa? wo?owin? , czy ten niepewny czas przeczeka? ?
>
>Bro? bo?e nie kupuj
>A jeszcze lepiej nie kupuj od kilkunastu lat - wtedy by? mo?e unikniesz
>kontaktu z prionami ;))
>
>Trzeba przej?? na vege - ale sk?d wiadomo, czy soja nie jest
>modyfikowana genetycznie?
>
>pozostaje breatharianizm (tak to si? pisze?)
>
>:))))
>
>sadyl


no cos Ty! a te spaliny, olowie i inne ;)

Krysia, ktrora juz w ogole nic
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsgroups.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsgroups.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Ulimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-05-07 18:18:25

Temat: Re: BSE w Polsce????
Od: "m-p" <m...@N...poczta.gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

> ewa
> fanka naprawdę polskiego jedzonka


Widzisz, moi Rodzice pochodzili ze wsi, troche tam bywalem.
Chcialbym podzielac twoj entuzjazm do polskiego jedzenia, ale nie potrafie...

Jesli chodzi o BSE, pomysl, kontroluje sie mieso dopiero od lutego i po
skontrolowaniu tylko 100tys krow znaleziono! I to w małym gospodarstwie!

Specjalnie mnie to jednak nie rusza. Gdyby priony rzeczywiście były takie
zabójcze, to na Zachodzie byłyby tysiace ludzi chorych na C-J. Priony
natrafiają bowiem na barierę gatunkową, którą ciezko im przekroczyc. Krowa
zaraza sie na pewno, gdy zje chora krowe, człowiek - czlowieka. Dlatego
niewskazane jest jedzenie zwłaszcza ludzkiego mózgu, co lubili robić np.
mieszkancy Nowej Gwinei. Dlatego chorowali na C-J jak nigdzie indziej (kuru-
kuru).

Coż, na pewno już nie bedę kupował miesa wolowego w malych masarniach,
supermarketom mniej sie, mam nadzieje, oplaca oszukiwac sluzby weterynaryjne.



--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-07 19:32:33

Temat: Re: BSE w Polsce????
Od: dawnakuchnia <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

m-p wrote:


> Widzisz, moi Rodzice pochodzili ze wsi, troche tam bywalem.

> Jesli chodzi o BSE, pomysl, kontroluje sie mieso dopiero od lutego i po
> skontrolowaniu tylko 100tys krow znaleziono! I to w małym gospodarstwie!
>
Krowa
> zaraza sie na pewno, gdy zje chora krowe, człowiek - czlowieka. Dlatego
> niewskazane jest jedzenie zwłaszcza ludzkiego mózgu, co lubili robić np.
> mieszkancy Nowej Gwinei. Dlatego chorowali na C-J jak nigdzie indziej (kuru-
> kuru).


I dlatego polskie "zacofane" rolnictwo jest tutaj górą
ponieważ to właśnie na Zachodzie wprowadzone bardzo skutecznie sporządzanie pasz
z padliny. Nie przypominam sobie takiego sposobu chowu bydła w Polsce, dopóki
karmiono je zgodnie z tradycją. To dopiero ten fantastyczny postęp i
nowoczesność weszły do naszych zagród - na szczęście stosunkowo późno.
I muszę ci powiedzieć, że jeszcze kilkanaście lat temu, jeżdżąc regularnie na
Suwalszczyznę jadałam wszystko co tam "wyprodukowano" z wielkim apetytem,
ponieważ widziałam na własne oczy jak to wyglądało - i jak sądzę - dzisiaj
niejedno tzw. ekologiczne gospodarstwo idzie na znacznie większą łatwiznę.
Jestem tylko konsumentem, nie mam wiedzy fachowej, ale mam oczy i odrobinkę
rozumu, tyle ile może mieć kobieta:-))), i to badanie i cała ta sprawa bardzo
brzydko mi pachnie..... nie na darmo w komuniźmie straszono nas CIA


>
> Coż, na pewno już nie bedę kupował miesa wolowego w malych masarniach,
> supermarketom mniej sie, mam nadzieje, oplaca oszukiwac sluzby weterynaryjne.


Ależ właśnie o tym mówię - ja bardzo chętnie zjem dobrze przebadane polskie
mięso, a nie to , które sprowadzamy z ...bóg raczy wiedzieć skąd, bo nikt nam
tego nie mówi...

--
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-09 09:11:06

Temat: Re: BSE w Polsce????
Od: "Jakub Jewuła" <b...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Trzeba przejść na vege - ale skąd wiadomo, czy soja nie jest
> modyfikowana genetycznie?

To akurat wiadomo - jest :)

q


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-09 19:32:46

Temat: Re: BSE w Polsce????
Od: "m-p" <m...@N...poczta.gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

dawnakuchnia <d...@p...onet.pl> napisał(a):

> m-p wrote:
>
>
> I dlatego polskie "zacofane" rolnictwo jest tutaj górą
> ponieważ to właśnie na Zachodzie wprowadzone bardzo skutecznie sporządzanie
pas
> z
> z padliny. Nie przypominam sobie takiego sposobu chowu bydła w Polsce,
dopóki
>
> karmiono je zgodnie z tradycją. To dopiero ten fantastyczny postęp i
> nowoczesność weszły do naszych zagród - na szczęście stosunkowo późno.
> I muszę ci powiedzieć, że jeszcze kilkanaście lat temu, jeżdżąc regularnie
na
> Suwalszczyznę jadałam wszystko co tam "wyprodukowano" z wielkim apetytem,
> ponieważ widziałam na własne oczy jak to wyglądało - i jak sądzę - dzisiaj
> niejedno tzw. ekologiczne gospodarstwo idzie na znacznie większą łatwiznę.
> Jestem tylko konsumentem, nie mam wiedzy fachowej, ale mam oczy i odrobinkę
> rozumu, tyle ile może mieć kobieta:-))), i to badanie i cała ta sprawa
bardzo
> brzydko mi pachnie..... nie na darmo w komuniźmie straszono nas CIA

Nie o to mi chodzi - boję się polskiego chlopa, bo polska wieś wymyka się
jakielkolwiek kontroli konsumenckiej i weterynaryjnej. Przecież dotąd nie
wiedomo skad chora Mućka była!!!.
<ciach>
> karmiono je zgodnie z tradycją. To dopiero ten fantastyczny postęp i
> nowoczesność weszły do naszych zagród - na szczęście stosunkowo późno.
<ciach>
A czy wiesz co to był (może i dalej jest) 'Bacutil'? Nasze krowy od dawna (ze
30lat!) jadly mączkę zwierzęcą. Przepraszam - to się nazywało 'pasze
treściwe'. Coś wiesz o zakładanych za Gierka bukaciarniach? W Małopolsce
zakładali je głównie chłopi mający 2-4ha ziemi! Czym żywili te 40-60 bukatów
i ich matki? Trawą z rowów przydrożnych?
Czy wiesz, że cielaki tylko przez 1 miesiac sa zywione mlekiem - potem zwykle
dostaja pozywki przemyslowe. U nas też, bo mleka szkoda dla cielaka!
Naprawde trzeba byc troche racjonalnym i nie mówić, że jeśli rzeczywistość
nie jest zgodna z oczekiwaniami, tym gorzej dla rzeczywistości.

Mnie osobiście nie obchodzi skąd byla krowa, tylko czy jej mięso było
przebadane. A jaka u nas jest szara strefa? Z tego, co wiem, ze 30% zwierząt
nigdy nie ogląda weterynarz. Tylko za Gomółki, z związku z grużlicą i
kontyngentami krowy były kolczykowane!

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Agencja reklamowa poszukuje mlodych dziewczyn, nowych, sympatycznych twarzy z Trojmiasta i okolic
pochwale go (OT)
jak dlugo w zamrazarce?
dziwna patelnia...
Ciemne kluski slaskie :(

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »