Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: dawnakuchnia <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: BSE w Polsce????
Date: Tue, 07 May 2002 21:32:33 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 43
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <3...@p...onet.pl> <ab699i$mtr$1@news.tpi.pl>
<3...@p...onet.pl> <ab95ph$63j$1@news.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: aad169.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1020800188 20432 217.97.83.169 (7 May 2002 19:36:28 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 7 May 2002 19:36:28 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en-gb
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-GB; rv:0.9.4) Gecko/20011128
Netscape6/6.2.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:107007
Ukryj nagłówki
m-p wrote:
> Widzisz, moi Rodzice pochodzili ze wsi, troche tam bywalem.
> Jesli chodzi o BSE, pomysl, kontroluje sie mieso dopiero od lutego i po
> skontrolowaniu tylko 100tys krow znaleziono! I to w małym gospodarstwie!
>
Krowa
> zaraza sie na pewno, gdy zje chora krowe, człowiek - czlowieka. Dlatego
> niewskazane jest jedzenie zwłaszcza ludzkiego mózgu, co lubili robić np.
> mieszkancy Nowej Gwinei. Dlatego chorowali na C-J jak nigdzie indziej (kuru-
> kuru).
I dlatego polskie "zacofane" rolnictwo jest tutaj górą
ponieważ to właśnie na Zachodzie wprowadzone bardzo skutecznie sporządzanie pasz
z padliny. Nie przypominam sobie takiego sposobu chowu bydła w Polsce, dopóki
karmiono je zgodnie z tradycją. To dopiero ten fantastyczny postęp i
nowoczesność weszły do naszych zagród - na szczęście stosunkowo późno.
I muszę ci powiedzieć, że jeszcze kilkanaście lat temu, jeżdżąc regularnie na
Suwalszczyznę jadałam wszystko co tam "wyprodukowano" z wielkim apetytem,
ponieważ widziałam na własne oczy jak to wyglądało - i jak sądzę - dzisiaj
niejedno tzw. ekologiczne gospodarstwo idzie na znacznie większą łatwiznę.
Jestem tylko konsumentem, nie mam wiedzy fachowej, ale mam oczy i odrobinkę
rozumu, tyle ile może mieć kobieta:-))), i to badanie i cała ta sprawa bardzo
brzydko mi pachnie..... nie na darmo w komuniźmie straszono nas CIA
>
> Coż, na pewno już nie bedę kupował miesa wolowego w malych masarniach,
> supermarketom mniej sie, mam nadzieje, oplaca oszukiwac sluzby weterynaryjne.
Ależ właśnie o tym mówię - ja bardzo chętnie zjem dobrze przebadane polskie
mięso, a nie to , które sprowadzamy z ...bóg raczy wiedzieć skąd, bo nikt nam
tego nie mówi...
--
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
|