« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-14 13:16:24
Temat: Baba drozdzowa parzonaWlasnie zrobilam, ale jako ze robilam ciasto drozdzowe parzone po raz
pierwszy, wiec zupelnie nie mam pojecia, jak to powinno wygladac. Zaparzylam
make z mlekiem i wyszlo mi cos w rodzaju gluta, do ktorego to potem dodalam
drodze z cukrem. Troszke ten glut zrobil sie luzniejszy. Glut z drozdzami
nie chcial za bardzo rosnac, wiec myslalam, ze cos spartaczylam i nie
czekalam za dlugo. Teraz wszystko razem z tym zaparzonym glutem wyrasta w
formie i przeczytalam, ze takie ciasto parzone wyrasta dluzej. Jak to
wyglada? Czy powinnam byla czekac dluzej az glut raczy wyrosnac? A tak w
ogole to macie jakis sprawdzony przepis babki parzone?
--
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-02-14 19:29:17
Temat: Re: Baba drozdzowa parzonaA może lepiej Bagels-bułki,które obgotowuje sie przed pieczeniem.
Użytkownik "Sylwia & Jurek" <s...@p...pl> napisał w wiadomości
news:a4gdgj$ms6$1@news.tpi.pl...
> Wlasnie zrobilam, ale jako ze robilam ciasto drozdzowe parzone po raz
> pierwszy, wiec zupelnie nie mam pojecia, jak to powinno wygladac.
Zaparzylam
> make z mlekiem i wyszlo mi cos w rodzaju gluta, do ktorego to potem
dodalam
> drodze z cukrem. Troszke ten glut zrobil sie luzniejszy. Glut z drozdzami
> nie chcial za bardzo rosnac, wiec myslalam, ze cos spartaczylam i nie
> czekalam za dlugo. Teraz wszystko razem z tym zaparzonym glutem wyrasta w
> formie i przeczytalam, ze takie ciasto parzone wyrasta dluzej. Jak to
> wyglada? Czy powinnam byla czekac dluzej az glut raczy wyrosnac? A tak w
> ogole to macie jakis sprawdzony przepis babki parzone?
> --
> Pozdrawiam
> Sylwia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-14 19:42:08
Temat: Re: Baba drozdzowa parzona
Osoba znana jako "tpi" <m...@w...pl> zapodała:
: A może lepiej Bagels-bułki,które obgotowuje sie przed pieczeniem.
A moge prosic przepis, nie znam tych bulek. :-)
--
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-15 09:01:41
Temat: Re: Baba drozdzowa parzona
>
> Osoba znana jako "tpi" <m...@w...pl> zapodała:
> : A może lepiej Bagels-bułki,które obgotowuje sie przed pieczeniem.
>
> A moge prosic przepis, nie znam tych bulek. :-)
> --
Ja też się dołączam na ten przepis na bajgle. Mam już jeden, ale się boję
zrobić i chętnie bym porównała składniki.\
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-16 20:20:15
Temat: Re: Baba drozdzowa parzonaBagels
30gświeżych lub 15g suszonych drożdży
2 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
50g cukru pudru
500g pszennej mąki
1 jajo,roztrzepane do glazurowania
Drożdże rozpuścić w 250ml letniej wody,po czym dodać olej.Połączyć
sól,cukier i mąkę,a pośrodku zrobić niewielkie zagłębienie,w które należy
wlać rozrobione drożdże;wyrabiać masę do momentu,aż brzegi miski będą
czyste.Ugniatać ciasto dalej przez 10min,a potem przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.30-45min.Wyłożyć 2 blaszki
papierem do pieczenia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość,należy uderzyć w nie
mocno pięścią i ugniatać przez 8-10min.Następnie podzielić na 12-24 równe
części.Z każdej zrobić kulkę,a pośrodku niej wydrążyć otwór.Delikatnie
powiększyć go,aż otrzymamy kształt pączka z dziurką.Wykonane bułeczki
odstawić do wyrośnięcia na 15min.Nagrzać piekarnik do 200C.Równocześnie
doprowadzić wodę w rondlu do stanu tuż przed wrzeniem.Obgotować w niej
bagels po 1 min z każdej strony,po czym przenieść na przygotowane blaszki i
pozwolić im ostygnąć przez 5min.Teraz posmarować każdą bułeczkę roztrzepanym
jajkiem i piec przez 20-25min do momentu,aż przybiorą one brązowozłoty
kolor.
Pyszne na ciepło z masłem.Skorupka twarda i błyszcząca dzięki obgotowaniu
przed pieczeniem.
Użytkownik "Sylwia & Jurek" <s...@p...pl> napisał w wiadomości
news:a4h43t$p7m$1@news.tpi.pl...
>
> Osoba znana jako "tpi" <m...@w...pl> zapodała:
> : A może lepiej Bagels-bułki,które obgotowuje sie przed pieczeniem.
>
> A moge prosic przepis, nie znam tych bulek. :-)
> --
> Pozdrawiam
> Sylwia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |