| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-07 12:14:10
Temat: Baba wielkanocnaWitam!
Pilnie poszukuję sprawdzonego przepisu na baby wielkanocne drożdżowe. Jakoś
nie mam szczęścia do ciasta drożdżowego, (zawszwsze kończy się zakalcem),
które uwielbiam i może ktoś zna niezawodny przepis. Proszę ładnie :))))
Pozdrawiam
Joasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-07 12:36:29
Temat: Re: Baba wielkanocna
Użytkownik "Joasia" <j...@S...wp.pl> napisał w wiadomości
news:c50raj$t6l$1@inews.gazeta.pl...
> Witam!
> Pilnie poszukuję sprawdzonego przepisu na baby wielkanocne drożdżowe.
Jakoś
> nie mam szczęścia do ciasta drożdżowego, (zawszwsze kończy się zakalcem),
> które uwielbiam i może ktoś zna niezawodny przepis. Proszę ładnie :))))
> Pozdrawiam
> Joasia
>
Polecam piekłam
http://jduszczynska.republika.pl/index.html
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-07 13:23:02
Temat: Re: Baba wielkanocna
Użytkownik "Anet" <a...@t...net> napisał w wiadomości
news:c50sl1$9hh$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Polecam piekłam
> http://jduszczynska.republika.pl/index.html
Slicznie dziekuje :))))
Pozdrawiam
Joasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-08 14:38:48
Temat: Re: Baba wielkanocnaMoże babka drożdzowa ucierana - bardzo smaczna
Składniki:
1/2 kostki masła
6 jajek
3/4 szklanki cukru
3 dkg drożdzy
5 łyżek mleka
2 płaskie szklanki mąki
cukier puder do posypania
Z drozdzy, ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i mąki robimy rozczyn. Masło
ucieramy na puszystą pianę, dodając po jednym żółtku i od razu pol szklanki
cukru /reszte cukru powoli w trakcie ucierania/. Krecimy tak walkiem z 1/2
godziny albo mikserem - bedzie szybciej. Kiedy drozdze "wykipią" dodajemy do
masy i krecimy dalej, dodajac stopniowo mąkę, a na koncu pianę z ubitych
białek. Ciasto wlewamy /powinno miec plynna konsystencje/ do dobrze
wysmarowanej i posypanej mąką formy z kominkiem - tak mniej wiecej do 2/3
wyskosci. odstawiamy w ciepłe miejsce i jak babka wypelni forme wkladamy ja
do srednio nagrzanego pieca, a jak nieco podrosnie to zwiekszamy nieco
płomien. Czy upieczona sprawdzamy patyczkiem. Letnia wykladamy i posypujemy
cukrem pudrem.
lisek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |