Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Babka cytrynowa-czemu zakalec ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Babka cytrynowa-czemu zakalec ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-09-22 10:44:47

Temat: Babka cytrynowa-czemu zakalec ?
Od: "Toffi" <t...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Dostałam przepis na babke cytrynową. Sprawdzony. No i pewnie coś sknociłam
bo wyszedł mi wzorcowy zakalec :-(
Nie poddam się i będę próbować do skutku. Tylko zanim moje kolejne wypociny
skończą jako żarcie dla kur to może ktoś mnie oświeci i podpowie co zrobiłam
nie tak ?
Ciasto zrobiłam wg przepisu ( margaryna,5 żółtek,sok i starta skorka z
cytryny,szklanka cukru,2 łyż proszku, 2 szk mąki ,piana z 5 białek) .
Foremkę wysmarowalam ( a może nie trzeba ?) Ponieważ znajoma piecze "na oko
" to ja wymyśliłam sobie, że bezpieczna temperatura to będzie 180 st. Może
to był właśnie błąd ? Piekarnik był rozgrzany. W czasie pieczenia go nie
otwieralam tzn dopiero po 50 min.Ciasto wcale nie wyrosło a na dodatek góra
nie była nawet zarumieniona.
Jakieś sugestie ?

Pozdrawiam
Toffi


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-09-22 12:40:09

Temat: Re: Babka cytrynowa-czemu zakalec ?
Od: "monopik" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Byc moze cierpisz na ten sam problem co ja - tzn. piekarnik gazowy z grzalka
tylko od spodu. Kiepsko sie nagrzewa, czesto od spodu spala a w srodku
zakalec. Jeszcze go do konca nie rozszyfrowalam.

Pozdrawiam,
M.


---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.516 / Virus Database: 313 - Release Date: 03-09-01


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-22 14:19:58

Temat: Re: Babka cytrynowa-czemu zakalec ?
Od: "Toffi" <t...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "monopik" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bkmqq5$1qi$1@inews.gazeta.pl...

> Byc moze cierpisz na ten sam problem co ja - tzn. piekarnik gazowy z
grzalka
> tylko od spodu. Kiepsko sie nagrzewa, czesto od spodu spala a w srodku
> zakalec. Jeszcze go do konca nie rozszyfrowalam.
>

Z dwojga złego to już wolę żeby to była wina piekarnika niżbym miała myśleć,
że mam dwie lewe ręce :-) Ale z tym piekarnikiem to prawda....teraz używam
innego i jeszcze go nie znam. U mnie dla odmiany pali z tyłu i nie dopieka
góry.
Ale się zawziełam....druga babka właśnie się piecze. Coś tam urosła i jest
przyrumieniona. Tym razem wsadziłam ja jak na liczniku było ponad 200 st...a
niech tam. A może ten wskaźnik temp jest do chrzanu ?
I dzięki za zwalenie winy na piekarnik ;-))))

Pozdrawiam
Toffi


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-22 17:26:02

Temat: Re: Babka cytrynowa-czemu zakalec ?
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Toffi wrote:
>
> Użytkownik "monopik" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:bkmqq5$1qi$1@inews.gazeta.pl...
>
> > Byc moze cierpisz na ten sam problem co ja - tzn. piekarnik gazowy z
> grzalka
> > tylko od spodu. Kiepsko sie nagrzewa, czesto od spodu spala a w srodku
> > zakalec. Jeszcze go do konca nie rozszyfrowalam.
> >
>
> Z dwojga złego to już wolę żeby to była wina piekarnika niżbym miała myśleć,
> że mam dwie lewe ręce :-) Ale z tym piekarnikiem to prawda....teraz używam
> innego i jeszcze go nie znam. U mnie dla odmiany pali z tyłu i nie dopieka
> góry.
> Ale się zawziełam....druga babka właśnie się piecze. Coś tam urosła i jest
> przyrumieniona. Tym razem wsadziłam ja jak na liczniku było ponad 200 st...a
> niech tam. A może ten wskaźnik temp jest do chrzanu ?
> I dzięki za zwalenie winy na piekarnik ;-))))
>
> Pozdrawiam
> Toffi

Zamiast samego proszku sprobuj 1 lyzeczke sody oczyszczonej i 1
lyzeczke proszku. Piec w 160°C. Sosa w polaczeniu z sokiem cytrynowym
spowoduje natychmiastowe rosniecie ciasta, wiec wsadz do piekarnika
zaraz po ubiciu ciasta. Proszek natomiast bedzie "rosl" ciasto w
pozniejszym etapie pieczenia. Po upieczeniu i wylaczeniu gazu otworz
drzwi piekarnika i zostaw babke bez ruszania blachy przez 10 minut,
potem delikatnie wyjmij i zostaw na nastepne 10 minut. dopiero potem
wyjmij w blachy.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-24 12:56:06

Temat: Re: Babka cytrynowa-czemu zakalec ?
Od: "Toffi" <t...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:3F6F30A9.BCD406D@olypen.com...


> Zamiast samego proszku sprobuj 1 lyzeczke sody oczyszczonej i 1
> lyzeczke proszku. Piec w 160°C.

Dzięki wielkie. Następnym razem zrobię jak radzisz.

Pozdrawiam
Toffi


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Grecki jogurt
był ktoś na grzybach?
jogurt naturalny domowym sposobem?
meble kuchenne
Gruszki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »