Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lub
lin.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!news.maxwell.syr.edu!sn-xit-03!sn-xit-06!s
n-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Babka cytrynowa-czemu zakalec ?
Date: Mon, 22 Sep 2003 10:26:02 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <bkmjva$mai$1@nemesis.news.tpi.pl> <bkmqq5$1qi$1@inews.gazeta.pl>
<bkn0hd$2pq$1@atlantis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 34
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174042
Ukryj nagłówki
Toffi wrote:
>
> Użytkownik "monopik" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:bkmqq5$1qi$1@inews.gazeta.pl...
>
> > Byc moze cierpisz na ten sam problem co ja - tzn. piekarnik gazowy z
> grzalka
> > tylko od spodu. Kiepsko sie nagrzewa, czesto od spodu spala a w srodku
> > zakalec. Jeszcze go do konca nie rozszyfrowalam.
> >
>
> Z dwojga złego to już wolę żeby to była wina piekarnika niżbym miała myśleć,
> że mam dwie lewe ręce :-) Ale z tym piekarnikiem to prawda....teraz używam
> innego i jeszcze go nie znam. U mnie dla odmiany pali z tyłu i nie dopieka
> góry.
> Ale się zawziełam....druga babka właśnie się piecze. Coś tam urosła i jest
> przyrumieniona. Tym razem wsadziłam ja jak na liczniku było ponad 200 st...a
> niech tam. A może ten wskaźnik temp jest do chrzanu ?
> I dzięki za zwalenie winy na piekarnik ;-))))
>
> Pozdrawiam
> Toffi
Zamiast samego proszku sprobuj 1 lyzeczke sody oczyszczonej i 1
lyzeczke proszku. Piec w 160°C. Sosa w polaczeniu z sokiem cytrynowym
spowoduje natychmiastowe rosniecie ciasta, wiec wsadz do piekarnika
zaraz po ubiciu ciasta. Proszek natomiast bedzie "rosl" ciasto w
pozniejszym etapie pieczenia. Po upieczeniu i wylaczeniu gazu otworz
drzwi piekarnika i zostaw babke bez ruszania blachy przez 10 minut,
potem delikatnie wyjmij i zostaw na nastepne 10 minut. dopiero potem
wyjmij w blachy.
MB
|