Data: 2003-09-22 17:26:02
Temat: Re: Babka cytrynowa-czemu zakalec ?
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Toffi wrote:
>
> Użytkownik "monopik" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:bkmqq5$1qi$1@inews.gazeta.pl...
>
> > Byc moze cierpisz na ten sam problem co ja - tzn. piekarnik gazowy z
> grzalka
> > tylko od spodu. Kiepsko sie nagrzewa, czesto od spodu spala a w srodku
> > zakalec. Jeszcze go do konca nie rozszyfrowalam.
> >
>
> Z dwojga złego to już wolę żeby to była wina piekarnika niżbym miała myśleć,
> że mam dwie lewe ręce :-) Ale z tym piekarnikiem to prawda....teraz używam
> innego i jeszcze go nie znam. U mnie dla odmiany pali z tyłu i nie dopieka
> góry.
> Ale się zawziełam....druga babka właśnie się piecze. Coś tam urosła i jest
> przyrumieniona. Tym razem wsadziłam ja jak na liczniku było ponad 200 st...a
> niech tam. A może ten wskaźnik temp jest do chrzanu ?
> I dzięki za zwalenie winy na piekarnik ;-))))
>
> Pozdrawiam
> Toffi
Zamiast samego proszku sprobuj 1 lyzeczke sody oczyszczonej i 1
lyzeczke proszku. Piec w 160°C. Sosa w polaczeniu z sokiem cytrynowym
spowoduje natychmiastowe rosniecie ciasta, wiec wsadz do piekarnika
zaraz po ubiciu ciasta. Proszek natomiast bedzie "rosl" ciasto w
pozniejszym etapie pieczenia. Po upieczeniu i wylaczeniu gazu otworz
drzwi piekarnika i zostaw babke bez ruszania blachy przez 10 minut,
potem delikatnie wyjmij i zostaw na nastepne 10 minut. dopiero potem
wyjmij w blachy.
MB
|