« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-07 22:56:25
Temat: Babka z ajerkoniakiem w/g Magdy vel Słonko.Napisałam Lilli, że zrobię
http://groups.google.com/groups?selm=aoeh5u%24q9c%24
1%40news.onet.pl&oe=UTF-
8&output=gplain
i dzieło już jest w piekarniku... oczywiście dzieło inspirowane przepisem,
a nie dokładna realizacja przepisu.
Skład miał być
1,75 szklanki maki pszennej,
4 jaja
szklanka cukru pudru
szklanka oleju
szklanka ajerkoniaku
2 lyzeczki proszku do pieczenia
skorka otarta z jednej cytryny
odrobina soli
ale u mnie się pozmieniało, bo faktycznie doszłam do wniosku, że Lilla miała
rację...
Wzięłam
2 szklanki maki pszennej,
4 jaja
3/4 szklanki cukru - nie pudru
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki ajerkoniaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skorka otarta z jednej cytryny
odrobina soli
Znaczy więcej mąki, mniej płynów, mniej cukru
W przepisie było:
"Jajka utrzec z cukrem pudrem i odrobina soli. Dodac olej, skorke
cytrynowa i ajerkoniak.Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, polaczyc
z masa jajeczna."
Zaintrygowała mnie ta sól... Sól się dodaje żeby się białka ubiły, więc
podzieliłam jaja, białka ubiłam z solą, dodała cukier ubijałam dalej, potem
żółtka, olej ajerkoniak skórkę, i na koniec mąkę.
Wlałam to do dwóch keksówek (jakoś nie chciało mi się wyciągać formy do
babki) i piekę...
Napiszę, co mi wyszło.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-07 23:25:03
Temat: Re: Babka z ajerkoniakiem w/g Magdy vel Słonko.A ja na Boże Narodzenie będę piekła makowiec ściągnięty w ubiegłym roku z
Twojej strony.
Mira Z. (Wrocław)
--
Mira Z. (Wrocław)
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:astubm$9er$1@news.onet.pl...
> Napisałam Lilli, że zrobię
>
http://groups.google.com/groups?selm=aoeh5u%24q9c%24
1%40news.onet.pl&oe=UTF-
> 8&output=gplain
> i dzieło już jest w piekarniku... oczywiście dzieło inspirowane
przepisem,
> a nie dokładna realizacja przepisu.
>
> Skład miał być
> 1,75 szklanki maki pszennej,
> 4 jaja
> szklanka cukru pudru
> szklanka oleju
> szklanka ajerkoniaku
> 2 lyzeczki proszku do pieczenia
> skorka otarta z jednej cytryny
> odrobina soli
>
> ale u mnie się pozmieniało, bo faktycznie doszłam do wniosku, że Lilla
miała
> rację...
>
> Wzięłam
> 2 szklanki maki pszennej,
> 4 jaja
> 3/4 szklanki cukru - nie pudru
> 3/4 szklanki oleju
> 3/4 szklanki ajerkoniaku
> 2 łyżeczki proszku do pieczenia
> skorka otarta z jednej cytryny
> odrobina soli
>
> Znaczy więcej mąki, mniej płynów, mniej cukru
>
> W przepisie było:
> "Jajka utrzec z cukrem pudrem i odrobina soli. Dodac olej, skorke
> cytrynowa i ajerkoniak.Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, polaczyc
> z masa jajeczna."
>
> Zaintrygowała mnie ta sól... Sól się dodaje żeby się białka ubiły, więc
> podzieliłam jaja, białka ubiłam z solą, dodała cukier ubijałam dalej,
potem
> żółtka, olej ajerkoniak skórkę, i na koniec mąkę.
>
> Wlałam to do dwóch keksówek (jakoś nie chciało mi się wyciągać formy do
> babki) i piekę...
>
> Napiszę, co mi wyszło.
>
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-07 23:31:45
Temat: Re: Babka z ajerkoniakiem w/g Magdy vel Słonko.
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:astubm$9er$1@news.onet.pl...
> Napisałam Lilli, że zrobię
>
http://groups.google.com/groups?selm=aoeh5u%24q9c%24
1%40news.onet.pl&oe=UTF-
> 8&output=gplain
> i dzieło już jest w piekarniku... oczywiście dzieło inspirowane
przepisem,
> a nie dokładna realizacja przepisu.
No i już wyjęte - po 40 minutach w 175 stopniach.
Kolor złoty, pęknięcie po środku klasyczne, wykałaczka wbita sucha (po 30
min była jeszcze mokra), smaku jeszcze nie znam - musi ciut przestygnąc,
zapach OK.
Zakalca nie przewiduję, ale może jak wystygnie?
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-07 23:40:49
Temat: Re: Babka z ajerkoniakiem w/g Magdy vel Słonko.
Użytkownik "Mirosława Zmysłowska" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:asu002$mok$1@absinth.dialog.net.pl...
> A ja na Boże Narodzenie będę piekła makowiec ściągnięty w ubiegłym roku z
> Twojej strony.
Hehe, ja też będę piekła :-)
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-08 07:17:47
Temat: Re: Babka z ajerkoniakiem w/g Magdy vel Słonko.
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:asu0uk$f6b$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Mirosława Zmysłowska" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:asu002$mok$1@absinth.dialog.net.pl...
> > A ja na Boże Narodzenie będę piekła makowiec ściągnięty w ubiegłym roku
z
> > Twojej strony.
> Hehe, ja też będę piekła :-)
A ja mam pytanie...Co mam zrobić z tą drugą połową biszkoptu?
Położyć obok i razem pokryć makiem i polewą? To nie jest jasno
opisane...
Pozdrawiam, Stokrotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-08 11:00:33
Temat: Re: Babka z ajerkoniakiem w/g Magdy vel Słonko.
Ja tez zrobilam to ciasto pare tygodni temu ale poszlam jeszcze dalej i
dalam 1/2 szklanki oleju i 2/3 szklanki ajerkoniaku i babka wyszla piekna,
wlasciwie nie babka bo pieklam w tortownicy:)) ale ciasto wyroslo rowniutko
i nie opadlo i tak jak napisalas, mialo piekny zloty kolor- smak bardzo mi
odpowiadal :)) Ajerkoniak robilam sama- reszte, ktora nam zostala wypilismy
oblizujac sie jak koty. Ciasto godne polecenia
W planach mam teraz ciasto z mandarynkami Ani Sheridan, robil ktos juz ktos
moze?
Pozdrawiam-
Kasia L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-08 18:28:02
Temat: Re: Babka z ajerkoniakiem w/g Magdy vel Słonko.
Użytkownik "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl> napisał w
wiadomości news:asurlc$6eh$1@news.tpi.pl...
>
> A ja mam pytanie...Co mam zrobić z tą drugą połową biszkoptu?
> Położyć obok i razem pokryć makiem i polewą? To nie jest jasno
> opisane...
http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/makowiec2.h
tm
O ten przepis pytasz? Jeśli tak to się dobrze domyśliłaś, czyli jednak jest
jasno napisane. :-)
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-08 18:33:52
Temat: Re: Babka z ajerkoniakiem w/g Magdy vel Słonko.
Użytkownik "Kasia L." <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:asv8e4$4cc$1@news.tpi.pl...
>
> Ja tez zrobilam to ciasto pare tygodni temu ale poszlam jeszcze dalej i
> dalam 1/2 szklanki oleju i 2/3 szklanki ajerkoniaku
Oj nie dalej, bo chyba nie zauważyłaś, że ja dałam więcej mąki...
> i babka wyszla piekna,
> wlasciwie nie babka bo pieklam w tortownicy:)) ale ciasto wyroslo
rowniutko
> i nie opadlo i tak jak napisalas, mialo piekny zloty kolor- smak bardzo mi
> odpowiadal :))
Złoty kolor skórki, a w środku cudownie żółciutka.
Pycha... i ta wilgoć od oleju... mniam...
> Ajerkoniak robilam sama- reszte, ktora nam zostala wypilismy
> oblizujac sie jak koty.
A ja miałam zakamuflowane pół butelki ajerkoniaku bolsa i trzeba było coś z
nim zrobić, żeby się nie zmarnowało...
> Ciasto godne polecenia
Zdecydowanie polecam - oczywiście z uwzględnieniem moich/naszych poprawek.
Znaczy Lilla miała rację, ze za dużo płynów.
> W planach mam teraz ciasto z mandarynkami Ani Sheridan, robil ktos juz
ktos
> moze?
Może link wrzucisz do archiwum, bom sama jakoś nie wygooglała...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-08 18:47:52
Temat: Re: Babka z ajerkoniakiem w/g Magdy vel Słonko.
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:at0308$e22$1@news.onet.pl...
>
> http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/makowiec2.h
tm
> O ten przepis pytasz? Jeśli tak to się dobrze domyśliłaś, czyli jednak
jest
> jasno napisane. :-)
Nie, nie jest jasno opisane, bo domyślać się można różnie.
Szczególnie, jeśli ciasto robi się pierwszy raz :-)
Pozdrawiam, Stokrotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-09 08:21:25
Temat: Re: Babka z ajerkoniakiem w/g Magdy vel Słonko.Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisała:
> > i nie opadlo i tak jak napisalas, mialo piekny zloty kolor- smak bardzo mi
> > odpowiadal :))
>
> Złoty kolor skórki, a w środku cudownie żółciutka.
> Pycha... i ta wilgoć od oleju... mniam...
Wspaniale!
Joanno i Kasiu, ciesze sie, ze udalo Wam sie upiec babke z ajerkoniakiem
bez zakalca :)
To bardzo optymistyczna wiadomosc zwlaszcza dla Doroty.
Ja nie zrobie tej babki, bo na razie nie mam ajerkoniaku.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |