Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Babka ziemniaczana?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Babka ziemniaczana?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-02-14 18:15:50

Temat: Babka ziemniaczana?
Od: Anna Tuszewska <a...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam :)

Czy ktos z Was zna moze dobry przepis na babke ziemniaczana?
Moj Tata twierdzi, ze kiedys jadl taka z bielutkim, puszystym srodkiem i
zlota chrupiaca
skorka :) Mniam :)))
Mnie wedlug przepisu (utarte surowe ziemniaki zmieszac z przesnazona
slonina i cebula,
sola i pieprzem, potem do brytfanki, pokropic maselkiem i zapiec w
goracym piekarniku)
wyszla taka jakas mdlawa i na pewno nie bielutka.

Bede wdzieczna za wszelkie pomysly, bo chodzi za mna owa babka juz od
dluzszego czasu :)

Ania.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-02-21 10:48:34

Temat: Re: Babka ziemniaczana?
Od: "bb" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pierwszy raz pisze do szanownych grupowiczow, wiec prosze o ewentualna
wyrozumialosc co do formy wypowiedzi. Mam taki swoj przepis na babke
ziemniaczana (no, moze troche zapozyczony), ale w kazdym badz razie babka
wychodzi ... pychota (choc biala jest w zaleznosci od gatunku ziemniakow i
odwrotnie proporcjonalnie do czasu od utarcia ziemniakow do wstawienia do
piekarnika). Na oko mniej wiecej takie sa proporcje:

1.5 kg ziemniakow
2 jajka
1.5 szkl.mleka
3 lyzeczki soli (oj nie pamietam, ale zazwyczaj przesole ;-)) )
1/2 lyzeczki czarnego pieprzu mielonego
3 srednie cebule
25 dag wedzonego boczku
kilka lyzek oleju

Kroje boczek i ceblue w drobna kostke, podsmazam na oleju. Starte ziemniaki
zalewam wrzacym mlekiem, dodaje sol, pieprz, jajka, boczek z cebula, mieszam
i do piekarnika.

Mieszanina moze wydawac sie troche rzadka, ale zapewniam, ze wszystko jest w
porzadku, poza tym, ze po upieczeniu mozna ja wyjac (no moze zaczerpnac)
tylko spora lyzka. Ale jak ostygnie, konsystencja znacznie sie poprawia.
Jest rownie dobra odsmazana. (oj rozmarzylam sie, jeszcze z surowka z
czerwonej kapusty ...). Modyfikacje ilosci jak najbardziej wskazane, bo
jestem taka kucharka "na oko".

Pozdrowienia z rubiezy polskiego zaglebia ziemniaczanego (z Bialegostoku).

.BaskaB.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Banany w ciescie
Beszamel
zielona budka
pomidorowa
Do MagdalenyB

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »