« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-02-14 18:15:50
Temat: Babka ziemniaczana?Witam :)
Czy ktos z Was zna moze dobry przepis na babke ziemniaczana?
Moj Tata twierdzi, ze kiedys jadl taka z bielutkim, puszystym srodkiem i
zlota chrupiaca
skorka :) Mniam :)))
Mnie wedlug przepisu (utarte surowe ziemniaki zmieszac z przesnazona
slonina i cebula,
sola i pieprzem, potem do brytfanki, pokropic maselkiem i zapiec w
goracym piekarniku)
wyszla taka jakas mdlawa i na pewno nie bielutka.
Bede wdzieczna za wszelkie pomysly, bo chodzi za mna owa babka juz od
dluzszego czasu :)
Ania.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-02-21 10:48:34
Temat: Re: Babka ziemniaczana?Pierwszy raz pisze do szanownych grupowiczow, wiec prosze o ewentualna
wyrozumialosc co do formy wypowiedzi. Mam taki swoj przepis na babke
ziemniaczana (no, moze troche zapozyczony), ale w kazdym badz razie babka
wychodzi ... pychota (choc biala jest w zaleznosci od gatunku ziemniakow i
odwrotnie proporcjonalnie do czasu od utarcia ziemniakow do wstawienia do
piekarnika). Na oko mniej wiecej takie sa proporcje:
1.5 kg ziemniakow
2 jajka
1.5 szkl.mleka
3 lyzeczki soli (oj nie pamietam, ale zazwyczaj przesole ;-)) )
1/2 lyzeczki czarnego pieprzu mielonego
3 srednie cebule
25 dag wedzonego boczku
kilka lyzek oleju
Kroje boczek i ceblue w drobna kostke, podsmazam na oleju. Starte ziemniaki
zalewam wrzacym mlekiem, dodaje sol, pieprz, jajka, boczek z cebula, mieszam
i do piekarnika.
Mieszanina moze wydawac sie troche rzadka, ale zapewniam, ze wszystko jest w
porzadku, poza tym, ze po upieczeniu mozna ja wyjac (no moze zaczerpnac)
tylko spora lyzka. Ale jak ostygnie, konsystencja znacznie sie poprawia.
Jest rownie dobra odsmazana. (oj rozmarzylam sie, jeszcze z surowka z
czerwonej kapusty ...). Modyfikacje ilosci jak najbardziej wskazane, bo
jestem taka kucharka "na oko".
Pozdrowienia z rubiezy polskiego zaglebia ziemniaczanego (z Bialegostoku).
.BaskaB.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |