| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-24 13:22:34
Temat: Bajaderka...Witam
Czy może ktoś zna przepis na bajaderkę?
Z góry dzięki
ALLADYN
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-24 17:12:54
Temat: Re: Bajaderka...
Użytkownik "ALLADYN" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:9m5kd8$pvc$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Witam
> Czy może ktoś zna przepis na bajaderkę?
A masz cukiernię do pozamiatania?
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-24 17:47:18
Temat: Re: Bajaderka...
> A masz cukiernię do pozamiatania?
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
> dobrze powiedziane!
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-25 00:06:00
Temat: Re: Bajaderka... Użytkownik "ALLADYN" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:9m5kd8$pvc$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Witam
> Czy może ktoś zna przepis na bajaderkę?
Okruszki ciasta łączy się jakąś masą lub dżemem. Na to polewa
albo obtoczenie np. w kakao lub wiórkach kokosowych (jeśli
mają to być tzw. kulki). Co tu dużo filozować, trzeba
kombiować, jak się ciasto zeschnie albo z foremki nie wyjdzie.
--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
b...@w...pdi.net Stranded in my mind
www.kjb.w.pl Electric raven met me there
UIN:27412398 To see what we could find
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-25 20:42:42
Temat: Re: Bajaderka...On Fri, 24 Aug 2001 19:12:54 +0200, "Joanna Duszczyńska"
<j...@p...onet.pl> wrote:
>Użytkownik "ALLADYN" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
>news:9m5kd8$pvc$1@sunsite.icm.edu.pl...
>> Witam
>> Czy może ktoś zna przepis na bajaderkę?
>A masz cukiernię do pozamiatania?
Poniewaz nie mam cukierni do zamiatania dam przepisik w ktorym
okruszki produkuje sie samemu. I bez kurzu...... ;-))
CIASTO
- 40 dag maki
- 20 dag tluszczu
- 2 zoltka
- 1/2 bialka
- 4 lyzki cukru pudru
- skorka otarta z cytryny
- cukier waniliowy
z podanych skladnikow zagniesc na stolnicy/stole/blacie ciasto i
wlozyc na 30 minut do lodowki. Ciasto podzielic na dwie srednio rowne
czesci. W tortownicy lub mniejszej blaszce upiec podklad z brzegiem
(jak do mazurka) - 1 czesc, a druga czesc na czymkolwiek co zostalo,
np na drugiej blasze upiec, bez wysilania sie na ksztalt - to bedzie
to do pokruszenia
MASA
- wyzej wspomniany drugi plat ciasta
- 5 dag mielonych orzechow, wiorkow kokos., bakalie wszelkie (lub
wiecej)
- 12,5 dag masla
- 2 zoltka
- 4 lyzki cukru
- 1 lub 2 lyzki rumu lub esencji herbacianej
maslo utrzec z cukrem i zoltkami, dodac okruszki, bakalie rum lub
esencje aby masas byla wilgotna troszke, delikatnie zamieszac lycha i
wylozyc do ciasta z brzegiem. Polac czekolada lub inna masa.
Dobre! Dawnymi czasy z kolezanka rozne rzeczy pchalysmy do tej
bajadery - nawet cale kulki winogron z dzialki (duzo mniejsze niz z
importu) i efekt byl niezly
pozdrawiam Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-27 08:11:03
Temat: RE: Bajaderka...From: Joanna Duszczyńska
> > Witam
> > Czy może ktoś zna przepis na bajaderkę?
>
> A masz cukiernię do pozamiatania?
> --
> Joanna
Tam do pozamiatania to mały ból....
Kiedyś, w ramach pomocy sasiedzkiej, pracowałam przez tydzień w
cukierni. Dostałam do zmielenia zwroty, w celu wyprodukawania
bajaderki właśnie. No i jak mnie się te zwroty nie zaczęły ruszać....
Mało nie zwróciłam ;-))
Ale nie szkodzi, bajaderki były ponoć świetne ;-))
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |