Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Hanna Deirdre <d...@p...au.poznan.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Bajaderka...
Date: Sat, 25 Aug 2001 22:42:42 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 46
Message-ID: <G...@4...com>
References: <9m5kd8$pvc$1@sunsite.icm.edu.pl> <9m61q3$og9$1@news.onet.pl>
Reply-To: d...@p...au.poznan.pl
NNTP-Posting-Host: pd89.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 998771987 13431 213.76.75.89 (25 Aug 2001 20:39:47 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 25 Aug 2001 20:39:47 GMT
X-Newsreader: Forte Agent 1.6/32.525
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:64152
Ukryj nagłówki
On Fri, 24 Aug 2001 19:12:54 +0200, "Joanna Duszczyńska"
<j...@p...onet.pl> wrote:
>Użytkownik "ALLADYN" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
>news:9m5kd8$pvc$1@sunsite.icm.edu.pl...
>> Witam
>> Czy może ktoś zna przepis na bajaderkę?
>A masz cukiernię do pozamiatania?
Poniewaz nie mam cukierni do zamiatania dam przepisik w ktorym
okruszki produkuje sie samemu. I bez kurzu...... ;-))
CIASTO
- 40 dag maki
- 20 dag tluszczu
- 2 zoltka
- 1/2 bialka
- 4 lyzki cukru pudru
- skorka otarta z cytryny
- cukier waniliowy
z podanych skladnikow zagniesc na stolnicy/stole/blacie ciasto i
wlozyc na 30 minut do lodowki. Ciasto podzielic na dwie srednio rowne
czesci. W tortownicy lub mniejszej blaszce upiec podklad z brzegiem
(jak do mazurka) - 1 czesc, a druga czesc na czymkolwiek co zostalo,
np na drugiej blasze upiec, bez wysilania sie na ksztalt - to bedzie
to do pokruszenia
MASA
- wyzej wspomniany drugi plat ciasta
- 5 dag mielonych orzechow, wiorkow kokos., bakalie wszelkie (lub
wiecej)
- 12,5 dag masla
- 2 zoltka
- 4 lyzki cukru
- 1 lub 2 lyzki rumu lub esencji herbacianej
maslo utrzec z cukrem i zoltkami, dodac okruszki, bakalie rum lub
esencje aby masas byla wilgotna troszke, delikatnie zamieszac lycha i
wylozyc do ciasta z brzegiem. Polac czekolada lub inna masa.
Dobre! Dawnymi czasy z kolezanka rozne rzeczy pchalysmy do tej
bajadery - nawet cale kulki winogron z dzialki (duzo mniejsze niz z
importu) i efekt byl niezly
pozdrawiam Hania
|