| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-07-18 10:48:18
Temat: Baklazanowe (P)Chrupiące zawijasy z kurczaka
dla 4 osób
1 mały bakłażan
5 dużych łyżek oleju słonecznikowego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
4 małe obrane ze skóry filety kurczaka
12 świeżych liści bazylii
8 plasterków bekonu
1 mała drobno pokrojona cebula
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 czerwona i 1 zielona papryka oczyszczone i pokrojone w kostki
1 pokrojona w kostki cykoria
2 duże łyżki przecieru pomidorowego
Pokrój bakłażan na długie plasterki. Posól i zostaw na
durszlaku na 30 minut. Umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie
usmaż plastry bakłażana na oleju, żeby były miękkie i brązowe.
Wysusz na papierowym ręczniku. Posól kurczaka, przykryj liśćmi
bazylii, owiń w plasterki bakłażana i bekonu, popieprz. Rozgrzej
1 łyżkę oleju w garnku i usmaż zawijanki z każdej strony, aż
się zrobią chrupiące. Zmniejsz ogień, przykryj garnek przykrywką
i gotuj jeszcze przez 15 minut. Rozgrzej na patelni pozostały
olej i usmaż w nim cebulę, czosnek, paprykę i cukinie, żeby były
miękkie. Posól, dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze
przez dwie minuty. Podawaj kurczaka na gotowanych warzywach.
http://twojstyl.whb.pl/ts_kuchnia/10_baklazan.html
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |